IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

GRAĐANI KRENULI PREMA Vladi: Ako treba, blokada i na dan izbora… (foto, video)

Građani i aktivisti prvo su se okupili ispred Predsedništva, a sada su krenuli u protestnu šetnju koja će završiti ispred zgrade Vlade…

BEOGRAD: Regija, Crna Hronika, vijesti, četvrtak, 27.01.2022…18: 42… GRAĐANI KRENULI PREMA Vladi: Ako treba, blokada i na dan izbora… (foto, video)

Nekoliko stotina građana krenulo je u protestnu šetnju ka Vladi Srbije i zajedno sa inicijativom Kreni- promeni traže da Vlada Srbije ispuni poslednji uslov, odnosno donese moratorijum kojim će se na 20 godina zabraniti istraživanje i eksploatacija litijuma i bora.

“Smatramo apsolutnom laži ovo što se radi, ne možemo da kažemo teramo Rio Tinto. Ne znamo ko će biti premijer ili predsednik, ali znamo da neće biti Rio Tinta“, rekao je Savo Manojlović na početku protesta“, dodajući da postoje dvije opcije. „Možda ćemo i opstruirati izbore. Organizovaćemo blokade ako treba i za izbore”.

Iako je vlast zvanično prekinula saradnju sa kompanijom Rio Tinto, aktivisti i zahtjevaju da država uvede moratorijum na iskopavanje litijuma i bora u trajanju od 20 godina.

Čitaj još:   PRVE REAKCIJE NAKON KIKSA ZMAJEVA IZ KELNA: Adis BEČIRAGIĆ, Jusuf NURKIĆ i Džanan MUSA o utakmici sa Njemačkom, i o narednom susretu protiv Slovenije... (foto, video)

Savo Manojlović je “vratio” borbu na ulicu, pošto se prvi povukao u decembru sa protestnih blokada Ekološkog ustanka i drugih, kada su povučeni, odnosno promijenjeni zakoni o referendumu i o eksproprijaciji.

Tada je rekao da se povlači, zato što drži reč i zato što nastavlja pravnu borbu kroz institucije.

Međutim, zbog problema u skupljanju potpisa za narodnu inicijativu o zabrani litijuma, ponovo se okrenuo protestima, a premijerka Ana Brnabić ga je oštro isprozivala na konferenciji za štampu na kojoj je objavila da je Vlada “stavila tačku na projekat Jadra”, odnosno kopanje litijuma od strane kompanije Rio Tinto.

izvor Direktno.rs

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more