IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NOVO IZ NEUMA: Približeni stavovi o… (foto, video)

Napredak je, ostvaren, a on se odnosi prije svega na pitanje funkcionalnosti Federacije BiH…

NEUM: BiH, Zanimljivosti, vijesti, nedelja, 30.01.2022…10: 42… NOVO IZ NEUMA: Približeni stavovi o… (foto)

 Približeni stavovi o reduciranju ovlasti Doma naroda…

Određeni napredak je, saznaje Faktor , ostvaren, a on se odnosi prije svega na pitanje funkcionalnosti Federacije BiH.

Na tom je pitanju insistirala SDA, a podržale su je i ostale probosanske stranke, kako one koje učestvuju u pregovorima u Neumu, tako i one koje su odbile poziv za učešće.

Nakon upornog odbijanja zahtjeva da se ovlasti i nadležnosti Doma naroda FBiH reduciraju na zaštitu vitalnih nacionalnih interesa, te da se uklone postojeći mehanizmi blokada pri izboru federalne izvršne vlasti, HDZ je, čini se, konačno popustio.

Na pregovaračkom stolu se našao novi prijedlog koji se odnosi na izbor članova Predsjedništva BiH, kojeg akteri trenutno razmatraju.

Čitaj još:   UEFA Liga nacija: Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercgeovine remizirala na startu sa Finskom 1: 1 u Helsinkiju... (foto, video)

Pitanje izmjena Izbornog zakona koje se odnose na integritet i transparentnost izbornog procesa je, prema našim informacijama, gotovo u potpunosti usaglašeno.

Pregovori će, prema novim informacijama, biti završeni do 13 sati, kada bi se, kako su medijima najavili organizatori, trebala održati konferencija za medije u Neumu, na kojoj će biti otkriveno da li je postignut konačni dogovor ili će se nužni pregovori o ustavnim reformama i izmjenama izbornog zakonodavstva nastaviti.

izbor faktor.ba

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more