IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Prof. dr Slobodan Backović: KRIVIČNO DJELO JE I ULAZAK SVEŠTENIKA U ŠKOLE…

Nacrt temeljnog ugovora koji Vlada treba da potpiše sa SPC, kao i član koji se odnosi na pravoslavnu vjersku nastavu je apsolutno neustavan i nezakonit. Država ne može da ,,jemči“ roditeljima i staraocima da u ,,javnim“ školama imaju pravoslavnu vjersku nastavu koju bi izvodili, bez sumnje, sveštenici SPC, kazao je Pobjedi akademik CANU prof. dr Slobodan Backović.

– Ovo bi se regulisalo posebnim ugovorom koji bi anulirao i Zakon o opštem obrazovanju i Ustav – istakao je on.

U nacrtu temeljnog ugovora, u članu 16, kako su objavili mediji, piše da: država jemči pravo roditeljima i staraocima da svojoj djeci obezbijede vjersko obrazovanje u skladu sa sopstvenim uvjerenjima.

Dalje se navodi da će pravoslavna vjerska nastava u javnim školama biti regulisana posebnim ugovorom između strana ugovornica.

Protiv bezbjednosti Crne Gore

Ukoliko bi se desilo da se predloženi tekst potpiše kao ugovor sa SPC napravilo bi se krivično djelo protiv ustavnog uređenja i bezbjednosti Crne Gore. Krivično djelo bi bilo i ulazak sveštenika SPC u javne odbrazovne ustanove.

Svi ministri iz Vlade koji odobre potpisivanje ovakvog teksta i onaj koji ga potpiše treba da budu optuženi za krivično djelo kao i oni koji na osnovu tako nezakonitog akta uvedu sveštenike u državne škole. Zbog toga treba napomenuti da je Ustav najviši opšti pravni akt (osnovni zakon) i da svi pravni akti koji proizilaze iz njega moraju biti saglasni sa njim– ističe akademik.

Backović podsjeća da je i ranije više puta navodio, Crna Gora je Ustavom, pored ostalog, definisana kao sekularna država, te samim tim sveštenici bilo koje vjerske zajednice ne mogu propovijedati vjeru niti raditi u javnim (državnim) obrazovnim ustanovama.

Čitaj još:   ERDOGAN: Oni koji ne mogu zaustaviti Tursku, sada napadaju našu vjeru u ostvarivanje ciljeva...

Pored našeg zakonodavstva, ističe akademik, i međunarodni akti govore da ne postoji obaveza za izvođenje vjerske nastave u državnim školama.

Navodi da je u Univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima zapisano: ,,Član 18. Svako ima pravo na slobodu misli, savjesti i vjeroispovijesti; ovo pravo uključuje slobodu promjene vjeroispovijesti ili uvjerenja i slobodu da čovjek sam ili u zajednici s drugima, javno ili privatno, ispoljava svoju vjeru ili uvjerenje podučavanjem, običajima, molitvom i obredom“.

Ovaj član je, objašnjava Backović, opširnije definisan (ima četiri stava) u Međunarodnom paktu o građanskim i političkim pravima. Odbor za ljudska prava UN u svom tumačenju ovog člana 18 (stav 4) konstatuje: ,,Odbor smatra da član 18.4 dopušta nastavu u javnim školama iz predmeta kao što je opšta istorija religija i etika ako se izvodi na neutralan i objektivan način.

Sloboda roditelja ili zakonskih staratelja da osiguraju da njihova djeca dobiju vjersko i moralno obrazovanje u skladu s vlastitim uvjerenjima iz člana 18.4. povezano je sa jemstvima slobode poučavanja vjere ili uvjerenja iz člana 18.1.

Odbor primjećuje da je javno obrazovanje koje uključuje poučavanje o određenoj vjeri ili uvjerenju u neskladu s članom 18.4, osim ako nisu predviđene nediskriminatorni izuzeci ili alternative koje bi udovoljile željama roditelja i staratelja.“

SAD, Slovenija, Francuska…

– U Sjedinjenim Američkim Državama po pitanju vjerskih sloboda Vrhovni sud od 1940. godine imao je oko dvjesta presuda o vjerskim slobodama, od toga šezdeset o pitanjima vjere i obrazovanja. Presude su se temeljile na Prvom amandmanu kojim je ustanovljena sekularnost SAD – navodi Backović.

Čitaj još:   TRAMP, IZDAO NAREDBU: U SAD proglašeno VANREDNO STANJE...

Po pitanju vjeronauka u državnim školama u Sloveniji, sa pravne tačke gledišta, je slično kao u Francuskoj ili SAD. Ustavni sud Slovenije, sa pozivom na Ustav, proglasio je zabranu „konfesionalne delatnosti“ u javnim školama u skladu sa Ustavom – ističe akademik.

Dodaje da su presude Vrhovnog suda ustanovile pravila: zabranjena je religija (vjeronauka) u javnim školama, štiti se religija (vjeronauk) u privatnim školama, zabranjuje se vladi da finansira osnovne vjerske aktivnosti u privatnim školama, zabranjuje se nastavnicima u javnim školama izražavanje vjerskih opredjeljenja u nastavi i u školskoj upravi…

izvor: Pobjeda.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more