IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

UZBUNA U CRNOJ GORI: SRPSKI EKSTREMISTI PRIPREMALI NAPAD NA DRAGINJU VUKSANOVIĆ- STANKOVIĆ…

Crnogorska policija od jučer obezbjeđuje mjesto stanovanja poslanice Draginje Vuksanović-Stanković, nakon što su od Agencije za nacionalnu bezbjednost dobili informaciju da je nekoliko članova ekstremnih prosrpskih navijačkih grupa pripremalo fizički napad na istaknutu crnogorsku političarku, članicu Socijaldemokratske partije, saznaje Pobjeda od više izvora iz ANB-a i Uprave policije. 

Prema informacijama Pobjede, direktor Uprave policije Zoran Brđanin obavijestio je jučer popodne Vuksanović-Stanković da joj je, prema operativnim saznanjima, ugrožena sigurnost te da su, u cilju eliminiranja prijetnji, preduzeli mjere zaštite prostora u kojem stanuje ali da, shodno procjeni, za sada nema osnova za 24-satno obezbjeđenje.

Iako naizgled hitra reakcija, sistem bezbjednosti nije funkcionisao shodno procedurama predviđenim u slučajevima ugrožavanja sigurnosti.

(NE)REAGOVANJE

Pobjeda je još u petak 28. januara objavila informaciju, bez pominjanja imena i detalja, da su operativcima ANB-a proslijeđena saznanja kako pojedini članovi srpskih navijačkih grupa iz Crne Gore “planiraju fizički napasti i razlupati privatni automobil jedne osobe iz opozicionih klupa u parlamentu, inače veoma popularne unutar suverenističkog bloka partija“.

Novinari Pobjede su imali podatak da su srpski ekstremisti targetirali poslanicu SDP-a Draginju Vuksanović-Stanković, ali nisu objavili punu informaciju, u želji da se ne kompromituje očekivana policijska akcija.

Iako su operativna saznanja bila iz vjerodostojnog izvora, direktor ANB-a Dejan Vukšić i načelnik Nikola Laušević, prema izvorima Pobjede iz Agencije, nisu podatak o postojanju opasnosti odmah prenijeli Upravi policije.

Čak su u početku negirali da raspolažu takvom informacijom i tek nakon razgovora sa predsjednikom SDP-a Raškom Konjevićem, direktor ANB-a Vukšić je u petak večer operativne podatke proslijedio vrhu Uprave policije, direktoru Zoranu Brđaninu.

A operativna saznanja bila su prilično alarmantna i zahtijevala su, kako kažu stručnjaci za bezbjednost koje je Pobjeda konsultovala, hitru reakciju.

OPASNOST 

Prema informacijama Pobjede, pripadnici ekstremnih srpskih navijačkih grupa – neki od njih su članovi ,,Delija“ – obilježili su kao metu Draginju Vuksanović-Stanković, kao jednu od istaknutih borkinja iz suverenističkog bloka.

Nastupi poslanice SDP-a u parlamentu, ali i učestvovanje u protestima prije i poslije dešavanja “desantnog ustoličenja na Cetinju 5. septembra, te otvoreno protivljenje da se Crkva Srbije postavi kao organizacija koja je iznad države i koja kontroliše vlast u Crnoj Gori – bili su ključni motivi da se skuje plan napada na Draginju Vuksanović-Stanković“, otkrivaju izvori Pobjede.

Čitaj još:   DRAGINJA Vuksanović- Stanković: BRATIĆ JE NESPOSOBNA...

Prema tim saznanjima, Vuksanović-Stanković trebalo je da bude napadnuta u srijedu 26. januara, nakon podnevnog susreta Ženskog poslaničkog kluba sa Stuartom Peachom, specijalnim izaslanikom za Zapadni Balkan britanskog premijera. Planiran je bio fizički napad nakon završetka radnog ručka i razgovora, kada bi poslanica SDP-a krenula do svojih kola koja su bila parkirana u blizini Njegoševog parka.

Sticajem okolnosti, zbog jednog prethodno dogovorenog sastanka, Vuksanović-Stanković je otišla sa razgovora koji su vođeni u hotelu ,,Hilton“ – sat ranije.

Nemoguće je sada utvrditi da li ova operativna saznanja precizno otkrivaju sve planove i da li je napad trebalo da se odigra baš tog dana i to nakon razgovora sa međunarodnim zvaničnicima. Izvjesno je da su potencijalni napadači mogli saznati kretanje Draginje Vuksanović-Stanković, jer je ovaj susret bio i zvanično najavljen.

Bitna je i činjenica da informacije o prijetnji po bezbjednost poslanice crnogorskog parlamenta nisu nastale pregledom zloćudnih objava na društvenim mrežama, već na osnovu opservacija i procjena operativaca ANB-a na terenu.

,,PROFESIONALCI“

Zato je začuđujuće da su ljudi iz bezbjednosnog sektora ,,prespavali“ čitav vikend, bez ikakve reakcije, a da je iz Uprave policije Draginja Vuksanović-Stanković zvanično obaviještena o postojanju opasnosti – tek petog dana, jučer oko 14 sati.

Ako je provjerom utvrđeno da ne postoji nikakva opasnost, zašto su onda naložene višestruke dnevne opservacije stana poslanice?

Međutim, teško je povjerovati da će, ako postoji i neka ,,udaljena prijetnja“, diskretno pojavljivanje policajaca, dva ili tri puta tokom dana u okolini njenog stana, obeshrabriti one koji planiraju napad, kako se to kaže u policijskom žargonu, na lice ili imovinu lica.

Ko zna, možda neko u vrhu bezbjednosnog sektora, ipak procjenjuje da poslanik ili poslanici iz bloka crnogorskih građanskih partija treba više da trpe, s obzirom na to da su pojedini iz vlasti ekspresno dobijali policijsku zaštitu i to zbog anonimne prijetnje elektronskom poštom?

Drugačiji aršin za ministarke

Ministrica prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić i ministrica zdravlja Jelena Borovinić- Bojović imaju 24-satnu policijsku zaštitu.

Čitaj još:   Kako se pečatno laže ili: SUADA, JESI LI CRNU GORU IKAD VOLJELA?

Bratić je neposrednu i ličnu policijsku zaštitu dobila 15. februara prošle godine, a odluka je donešena nakon što je dva mjeseca ranije, u decembru 2020. uhapšen Ilija Dedić (49) zbog ugrožavanja sigurnosti ministrice.

On je ometao kretanje službenog vozila Ministarstva i prijetio ministrici Bratić, koja je nakon tog incidenta saopćila da se osjeća ugroženo.

Borovinić-Bojović policijsku zaštitu ima od 15. aprila prošle godine, nakon što je prijavila da je dobila mail sa prijetećim sadržajem, u kojem su se pominjala i njena djeca.

Tužilaštvo je ovu prijavu kvalifikovalo kao krivično djelo ugrožavanje sigurnosti.

Potpredsjednik Vlade i koordinator službi bezbjednosti Dritan Abazović tada je Vijestima rekao da se „radi o hrabroj ženi“, te da će „njenu bezbjednost u potpunosti zaštititi, kao i svih građana“.

“Nećemo dozvoliti da neko u Crnoj Gori bude ugrožen zbog posla koji obavlja”, rekao je on tada.

Ministrica zdravlja prijavila je policiji novu prijetnju krajem decembra prošle godine. Na privatni mail stigla joj je poruka prijetećeg sadržaja po nju i njenu porodicu, piše “Pobjeda

izvor: pobjeda.me

Nasrnuo nožem na policiju, policajac ga upucao!!!

Nesvakidašnji incident u Hrvatskoj... Kako je objavila zagrebačka policija, danas oko Read more

DRAMA NA CETINJU: Privedena poznata pjevačica iz Srbije, JEDVA JE SMIRILI …

Sandra Valterović, poznatija kao Seksi Sandra, privedena je danas nešto Read more

DOLAZI ZAHLAĐENJE, PADAĆE ŠIROM REGIONA…

ZA  VIKEND u Bosni umjereno do pretežno oblačno vrijeme, a Read more

Eksplodirao parkirani AUDI, djevojku našli PORED VOZILA!!!

Nepoznata djevojka je povređena kada je u Zemunu, oko 2:30h Read more