IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PODGORICA: Krivokapićeva vlada dodijelila 274 počasna državljanstva, srušeni svi rekordi… (foto, video)

Vlada Crne Gore dodjelom počasnih državljanstva u tekućem mandatu srušila je sve prethodne rekorde, saopšteno je iz Centra za građansko obrazovanje (CGO).

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, petak, 04.02.2022… 00: 32… PODGORICA: Krivokapićeva vlada dodijelila 274 počasna državljanstva , srušeni svi rekord… (foto, video)

Centar za građansko obrazovanje (CGO) ukazao je na nastavak loše prakse dodjele tzv. počasnih državljanstava čiji broj u mandatu ove Vlade ruši sve prethodne rekorde.

Naime, Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) je donijelo 273 rješenja u 2021. i jedno u 2020. godini. Tako je Vlada za 13 mjeseci rada više nego uduplala ono što je bio rekord prethodne Vlade, koja je za 11 mjeseci 2020. godine dodijelila 115 državljanstava, saopštio je Damir Suljević saradnik na programima CGO.

Kako je prije dva dana saopšteno iz te NVO jedno od spornih državljanstava je i supruzi ministra poljoprivrede Svetlani Stijović koja je defektolog, a kao razlog je navedeno da je to deficitarno zanimanje.

Kako su naveli, ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) je donijelo 273 rešenja u 2021. i jedno u 2020. godini.

Tako je Vlada za 13 mjeseci rada više nego udvostručila rekord prethodne vlade, koja je za 11 mjeseci 2020. godine dodijelila 115 državljanstava.

Čitaj još:   DRAGAN Bursać: "Četnički pokušaj drugog ubistva prijedorske djece" (foto, video)

Osim za 10, za koje ne postoje podaci o predlogu, svi predlozi za dodjelu državljanstva MUP- u su dostavljeni od strane predsjednika vlade Crne Gore, Zdravka Krivokapića, navodi se u saopštenju.

Iz CGO su naveli da je dominantan broj dodjeljenih državljanstava po Programu ekonomskog državljanstva, a zatim se kao razlozi navode sportski, naučni, ili neki drugi interes države, uz napomenu da ima i onih rešenja koja ne sadrže osnov dodjele.

CGO podseća da je od početka primjene Zakona o državljanstvu, odnosno od 2008. do kraja 2020. godine dodeljeno ukupno 390.

Sa novim podacima, do 1. januara 2022. godine, taj broj je dostigao cifru od 664 počasna državljanstva, navodi se u saopštenju…

Podsjećanja radi, Zakonom o državljanstvu predviđena je mogućnost da lice čiji je prijem od posebnog značaja za državni, naučni, privredni, kulturni, ekonomski, sportski ili neki drugi interes Crne Gore, izuzetno može steči državljanstvo prijemom ukoliko ne ispunjava redovne uslove iz Zakona, a na osnovu prijedloga predsjednika države, Skupštine ili Vlade i rješenja organa nadležnog za unutrašnje poslove, u ovom slučaju MUP- a.

Čitaj još:   PODGORICA: Još 30 dana za podnošenje kandidatura, koliko potpisa treba da učestvuje u izbornoj trci za predsjednika države... (foto, video)

izvor N1

PODGORICA Slanje vojnika na KOSOVO nije neprijateljski čin…

SVAKAKO DA Uoči Samita Zapadnog Balkana u Londonu, koji se Read more

PODGORICA: Iz Crne Gore na hadž u Mekku otputovala 82 vjernika…

Buduće hadžije i hadžinice, ukupno njih 82, okupili su se Read more

DANAS Podgorica: Krivična prijava protiv mitropolita Amfilohija…

Danas je, Crnogorski pokret (CP) podnio je osnovnom državnom tužilaštvu Read more