IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

POSTEPENO NESTAJEMO: Više niko ne spominje popis, sve nas je manje i Ostalih i konstutivnih… (foto, video)

Šta je država bez ljudi. Ništa. A tih ljudi, građana, seljaka, konstitutivnih, nekonstitutivnih, vjernika, ateista, agnostika… sve je manje…

SARAJEVO: BiH, Zanimljivosti, vijesti, utorak, 08.02.2022…18: 32… POSTEPENO NESTAJEMO: Više niko ne spominje popis, sve nas je manje i Ostalih i konstutivnih… (foto, video)

Bosna i Hercegovina je prvobitno trebala raditi popis stanovništva 2011. Ali pošto nije bilo ni političke volje, a u tom periodu ni funkcionalne vlasti, sve je prolongirano. Popis, kakav-takav, je održan 2013. godine. Tada smo saznali da nas navodno ima 3,5 miliona, najviše konstitutivnih, ali razočaranih.

I od tada pa do danas pojedine analize pokazuju da nas je manje čak za 200.000. A s obzirom na to da je i broj prilikom popisa izvjesno prenapuhan, da bez obzira na popis BiH izgledno nije imala 3,5 miliona žitelja, situacija je danas još poraznija.

Oni smjeli prognoziraju da danas u BiH živi svega 2,8 miliona ljudi. Da li je to tačno ili ne vjerovatno još dugo nećemo saznati, a iz političke vizure mnogo je ljepše živjeti u zabludi i snovima kako nas ima više od tri miliona. A kada se jednog dana suočimo s brojevima, možda će biti kasno za bilo kakve strategije.

Popis stanovništva u našoj zemlji trebao je biti organiziran 2021. godine, ali nije. Jer kada se država jednom navikne na propuste, teško se vratiti na pravi kolosijek pa je i kršenje obaveza, procedura i zakona sve jednostavnije. Za sve se nađe opravdanje – nema političke volje.

Čitaj još:   Dnevni horoskop za 11. oktobar 2022. godine...

Tako se možda jedno jutro probudimo pa nam saopće kako nema političke volje da ima nas, da postojimo u BiH. A to pokazuje i trenutno stanje. Kontinuitet krize, politička apatija i sveopšta bezidejnost uporno rade na tome da u ovoj državi možda ne bude ni potrebe za popisom. Popisat će nas već neko tamo negdje.

Iako je BiH propustila rok da izvrši popis 2021. i iako već plovimo 2022. niko i ne povlači pitanje popisa stanovništva. Istina, politička situacija u državi nije ostavila mnogo prostora za takvo nešto, pa su građani više od pola 2021. godine slušali priče o Izbornom zakonu, ali i separatizmu Milorada Dodika, koji neumorno podriva državne institucije. Ipak, izgovor za neuspjeh će se uvijek pronaći. BiH je do 2020. trebala izvršiti većinu priprema za popis.

A u konačnici i kada dobijemo popis, kako smo ga dobili 2013., nema mnogo koristi ako se njegovi rezultati ne koriste za pravljenje državnih strategija. A koliko je to strategija BiH napravila nakon popisa 2013. godine? Vjerovatno nijednu. Zato su nam rezultati PISA testiranja o funkcionalnom obrazovanju djece poražavajući. Zato svakodnevno, koliko god to bilo paradoksalno, slušamo i gledamo reklame kako Njemačka traži radnike u BiH. Pa se takve reklame prepričavaju kao da je riječ o izvozu nekog dobra, a ne o izvozu onog najvrednijeg – ljudi.

Čitaj još:   EVO ZAŠTO JE "Najsiromašniji predsjednik na svijetu" odbio penziju!!!

Zato već sada imamo potrebu za stranom radnom snagom, koju možemo vidjeti na bh. gradilištima. Apartmane investitora sada sve učestalije grade majstori iz Turske, Uzbekistana i slično.

A kada nas jednom popišu, više neće biti ni potrebe gledati u rezultate.

izvor agencije

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more