IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

CRNA GORA: Sprema se manjinska vlada sa 18 MINISTARA i tri POTPREDSJEDNIKA…

Buduća manjinska vlada, kao solucija za rješenje aktuelne političke krize, najvjerovatnije će imati 18 ministarstava i tri potpredsjednička mjesta koja su vezana za resore i biće oročena na godinu dana do predsjedničkih izbora, saznaje Pobjeda

Više izvora Pobjede bliskih vrhu GP Ura i vrhu dvije manjinske partije saopštili su da je to plan stranaka potpisnika Memoranduma koji je počeo da predstavlja budući mandatar za sastav vlade Dritan Abazović i da će konačna kompozicija vlade biti poznata najkasnije do kraja nedjelje.

Predsjednik države bi trebalo da obavi konsultacije sa poslaničkim klubovima do kraja nedjelje.

– Plan je da vlada ima 18 ministarstava plus tri potpredsjednička mjesta koja su vezana za resore. Konačna podjela zavisiće od definitivnog stava SNP-a da li ulazi u vladu, ali ako uđe, kao što se očekuje, oni bi dobili šest resora, Ura šest, a manjine i ostali partneri šest – kazao je izvor Pobjede.

Abazović je već obavio konsultacije sa strankama koje su potpisale Memorandum, kao i Demosom i djelovima DF-a i okvirno im predstavio svoj plan.

Prema planu od Krivokapićeve vlade, osim Abazovića, sigurno ostaje ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović koji je kandidat za potpredsjednika vlade za poglavlja 23 i 24. Sekulović bi, prema tom planu, bio i ministar pravde.

Za Ministarstvo unutrašnjih poslova zainteresovan je jedan od državnih sekretara u MUP-u iz CIVIS-a, Zoran Miljanić, ali je to upitno rješenje zbog njegovog ponašanja tokom krize na Cetinju. Njegov kolega iz istog pokreta Srđan Pavićević je bio planiran za funkciju ministra zdravlja, ali je pitanje da li će Pavićević prihvatiti tu funkciju.

Otvoreno je pitanje i predsjednika Skupštine. Prvi pik je bio lider SNP-a Vladimir Joković, ali događaji u Skupštini – kada je SNP glasao protiv smjene Bečića – eliminišu Jokovića kao kandidata.

Čitaj još:   UŽAS Samoprozvanih “NIKŠIĆKIH KOBRI” iz Kovačevićeve “ekipe”: Ispred Cetinjskog manastira pozivaju na okupljanje petog... (foto)

Nezvanična saznanja Pobjede kažu da su Abazoviću slati signali da bi Joković mogao da bude zainteresovan za Ministarstvo poljoprivrede.

– Definitivan sastav i koncepcija sačekaće ipak stav SNP-a. Očigledno je da Joković ima problema da pogura podršku manjinskoj vladi na svom Glavnom odboru jer mu je potrebna dvotrećinska većina – rekao je izvor Pobjede.

Otvoreno je pitanje učešća SDP-a i SD-a u vladi jer su te dvije stranke zaprijetile da ne bi ni podržale, a kamoli učestvovale u vladi koja bi se bavila temeljnim ugovorom, popisom i prihvatila učešće u inicijativi ,,Otvoreni Balkan“ iza koje stoji predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Prema nezvaničnim informacijama Pobjede, Abazović je neformalno razgovarao i sa predstavnicima te dvije stranke, ali samo o programskim principima vlade, bez ulaženja u koncept buduće vlade.

Abazović u intervjuu za Dojče vele nije isključio mogućnost učešća tih stranaka u vladi, ali je pomenuo temeljni ugovor kao prioritet, ali ne i učešće u inicijativi ,,Otvoreni Balkan“.

– Nova vlada Crne Gore mora da ima sedam-osam jasnih zadataka, među kojima su najvažniji deblokada evropskog puta uz izbor sudskih i tužilačkih funkcija i pripreme za novu turističku sezonu, dok je treća stvar izborna reforma koja treba da vodi pripremi parlamentarnih izbora – rekao je Abazović koji je i dodao da je spreman da prihvati funkciju premijera.

Abazović je rekao i da je među prioritetima potpisivanje temeljnog ugovora što, kako je naveo, isto opterećuje dio građana, te pokušaj da se stvori jedna atmosfera u kojoj će sistem pomirenja da funkcioniše bolje nego sad.

Čitaj još:   ADNAN Čirgić: NA ČAST VAM, SUVERENISTI!

Šargarepa za DF: Tvrde da neće smjenjivati njihove ljude ,,po dubini“

Nezvanična saznanja Pobjede govore da bi DF-u moglo biti ponuđeno da im se ne diraju brojni direktori po dubini, ali zauzvrat da ne prave previše problema prilikom formiranja vlade.

– Po tom planu, DF ne bi po sve odustao od protesta, ali njihovi funkcioneri bi samo simbolično učestvovali u protestima. Zauzvrat ne bi došlo do smjene njihovih kadrova po dubini – rekao je izvor Pobjede.

izvor: pobjeda.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more