IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PRVI KRUG PREGOVORA: Do 1. marta manjinska VLADA i predsjednik Skupštine…

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović poručio je da očekuje danas da čuje izvještaj o konsultacijama koje su obavili potencijalni konstituenti nove vlade.

Pojasnio je da bi po dobijanju saznanja o postojanju parlamentarne većine njenom predstavniku dao mandat za sastav vlade. Kako Standard saznaje plan je da sve bude završeno do 13. februara kako bi se na vrijeme zakazala vanredna sjednica, prije 1. marta kada počinje redovna sjednica Skupštine CG.

“Vjerujemo da će do tog datuma, do 13. februara, biti završene konsultacije, a Vlada izglasana krajem ovog mjeseca, kao i novi predsjednik Skupštine CG “, rekao je izvor Standarda.

Đukanović je, za Televiziju Crne Gore, kazao da smatra da postoji visok stepen podudarnosti oko toga što bi sad trebalo raditi u Crnoj Gori.

EVROPSKO UTEMELJENJE

– To je, prije svega, brzo formirati vladu koja će biti utemeljena u jasnoj parlamentarnoj većini zasnovanoj u evropskoj i građanskoj politici – istakao je Đukanović.

Ta vlada, dodao je, trebalo bi što prije da počne sa aktivnostima kako bi se nastavilo kvalitetno pregovaranje sa EU da bi se u bliskoj budućnost stvorila mogućnost za ostvarenje cilja i ulazak u EU.

Predsjednik države i najjače crnogorske partije kazao je da se nada da je za vrijeme njegovog boravka u zvaničnoj posjeti Grčkoj obavljen prvi krug konsultacija i da postoji razumijevanje.

– Iz svega što sam prethodno čuo iz razgovora u parlamentu, i kroz komunikacije koje sam imao, uvijek nezvanične do trenutka dok se ne stvore uslovi da bude zvanična – naglasio je predsjednik.

Čitaj još:   OVO NIKO NIJE OČEKIVAO: MILO ĐUKANOVIĆ za Božić raspisuje nove izbore UKOLIKO...

Izvor Pobjede blizak partijama koje bi trebalo da formiraju manjinsku vladu kazao je da su do sada obavljeni nezvanični razgovori između potpisnica Memoranduma o saradnji – Građanskog pokreta Ura, SNP-a, Bošnjačke stranke, Albanske alternative, Force i Demokratske partije.

– Razgovaralo se o pravcima djelovanja, programskim principima i usmjerenju vlade koja bi se formirala – istakao je izvor Pobjede.

Sada je već izvjesno, pojasnio je izvor našeg lista, da će mandatar za sastav nove vlade biti lider Ure Dritan Abazović. Tek tada će, kako nam je rekao, uslijediti i pregovori o kadrovskim rješenjima.

Prema informacijama Pobjede, lider Ure očekuje da će, nakon razgovora sa Đukanovićem po povratku iz Grčke, biti u prilici da već u petak crnogorskog predsjednika obavijesti da ima potrebnu većinu glasova za formiranje manjinske vlade.

Kako je kazao izvor našeg lista, osim koalicije Crno na bijelo i predstavnika manjinskih naroda, dio nove vlade može biti i SNP, ako dobije ,,zeleno svjetlo“ na Glavnom odboru. Teško je očekivati da će dio nove izvršne vlasti biti Konjevićev SDP i Šehovićev SD, ako Abazović ne odustane od ideje potpisvanja temeljnog ugovora

Pobjeda je juče pisala da će manjinska vlada najvjerovatnije imati 18 ministarstava i tri potpredsjednička mjesta, kao i da konačna podjela zavisi od definitivnog stava Socijalističke narodne partije.

Čitaj još:   NOVI DETALJI POTRAGE ZA MALOM MONIKOM: Berberin prati potragu motorolom, žandarma pretražuju sela... (foto)

Kako su pojasnili izvori našeg lista, ukoliko i oni budu dio nove vlade, kao što se i očekuje, resori bi bili podijeljeni na sljedeći način: SNP-u i Uri bi pripalo po šest, a toliko bi dobile i manjinske stranke sa partnerima…

izvor: Pobjeda.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more