IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

RUSIJA DIGLA RUKE OD RAJA, PIPUNA I EKIPE A BEOGRAD SVE MANJE PLACA ZA SRBOVANJE

Rusija je digla ruke od DF-a, a sponzori iz Srbije imaju sve manje mogućnosti da ih podržavaju logistički i finansijski. Ovakav razvoj događaja će ubrzo rezultirati raspadom DF-a na manje partije koje će biti mnogo konstruktivnije na unutrašnjem političkom planu

Profesionalim Srbima okupljenim u Demokratskom frontu nikako ne ide. Taman kad su nakon pada vlade vjerskog fanatika Zdravka Krivokapića ponovo i zvanično dobili priliku da uživaju u statusu destruktivne opozicije, stižu loše vijesti za ovaj politički savez – Rusija je digla ruke od njih, a sponzori iz Srbije imaju sve manje mogućnosti da ih podržavaju logistički i finansijski.

Ova tema se u političko-diplomatskim krugovima otvorila nakon što je ambasador Rusije u Crnoj Gori Vladislav Maslenikov nedavno kritikovao navodno miješanje stranih političara u prilike u Crnoj Gori.

Maslenikov je u izjavi za Javni servis prije tri dana kazao da je ”nečuvena i neprihvatljiva situacija da strani političari diktiraju koji političari mogu, a koji ne da uđu u vladu ili da proglašavaju neku političku snagu dostojnim ili nedostojnim partnerom”. Tom prilikom je napomenuo da je formiranje vlade ”apsolutno unutrašnja stvar”.

Vladislav Maslenikov: Rajo, Milane dosta je bilo…

Iako je dobar dio crnogorske javnosti ovakvu izjavu Maslenikova protumačio kao podršku Rusije Demokratskom frontu, koji je od strane specijalnog izaslanika za region Gabrijela Eskobara okarakterisan kao politički savez koji ”nije partner Zapada jer, blokira put ka EU”, to ipak nema veze sa realnim stanjem stvari.

Rusi ih najeli i napili u Ritz-u, pa ih ispratili

Kako su kazali izvori portala Aktuelno, izjava Maslenikova je samo, uslovno rečeno, vrsta političke magle jer je Demokratski front odavno otpisan od Rusije.

”Mandić, Knežević i njihova ekipa su razočarali Ruse jer se od njih mnogo očekivalo, a nijesu ispunili ništa – pitanja kao što su izlazak iz NATO-a, povlačenje priznanja Kosova, i još neke teme koje se tiču strateških interesa Rusije nijesu pominjana ni u naznakama, iako je DF osvojio vlast”, rekli su naši dobro upućeni sagovornici iz diplomatskih krugova.

Kako ističu, najbolji pokazatelj da je DF od Moskve pušten niz vodu je posjeta lidera toga saveza Andrije Raja Mandića i Milana Kneževića Pipuna Rusiji u julu prošle godine.

Podsjetimo, Mandić i Knežević su prošle godine odsjeli u moskovskom Ritz-u u okviru zvanične posjete Rusiji, ali osim što su se dobro napili, najeli i opuštili u luksuznom hotelu, njihova posjeta je bila politički potpuno beznačajna.

Čitaj još:   POLITIČKA BOMBA U CRNOJ GORI: Knežević otkazuje podršku premijeru Krivokapiću, ZAHTJEVA...

Zlatni dani profesionalnog srbovanja su prošlost

”Domaćini iz  Moskve su  smjestili Kneževića i Mandića u jedan od najluksuznijih i najskupljih hotela u Moskvi Ritz-Carlton-u, ali to je otprilike bio najveći domet te posjete. Jer se oni nijesu sastali ni sa kim bitnim iz Rusije, osim sa par petorazrednih funkcionera. Takođe nijesu ugovorili ni direktne letove iz Moskve za Tivat kako su obećali, a pregovori sa ruskim privrednicima su se sveli na – ništa. To je jasan indikator da je Rusija još tada digla ruke od njih, jer da je htjela da ih forsira dala bi im makar jedan konkretan ustupak”, rekli su naši izvori.

Fleksibilni Rajo

Stoga i ne čudi što se Mandić naglo promijenio i što pokazuje neobičnu fleksibilnost i pomirljivost. To se najbolje moglo videjti iz jučerašnje izjave ”da članstvo od njega traži da pregovara sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem o statusu Srba u Crnoj Gori”.

Jedino pitanje koje se postavlja je – da li je konačno prihvatio činjenicu da je poražen na domaćem terenu i da sponzorima iz Rusije i Srbije više nije stalo do njega i njegovih uzaludnih saboraca iz korpusa profesionalnih Srba.

Andraij Mandić – Rajo na beogradskom aerodromu nakon što je shvatio da se srbovanje više ne isplati

”Velika je vjerovatnoća da je Mandić načuo da bi mogao da se nađe na listi osoba protiv kojih je Amerika uvela sankcije. S obzirom da je u Crnoj Gori politika najbolji biznis, Mandić želi da sačuva materijalni status koji je stekao u Crnoj Gori kao ‘ugroženi Srbin’, tako da je morao da ‘spusti loptu’ i prihvati činjenicu da Rusija i Srbija više ne mogu, i ne žele da mu pomognu”, rekao je naš izvor.

Velika otežavajuća okolnost za profesionalne Srbe iz DF-a je ukrajinska kriza.

”Sada je Vučić doveden u situaciju da više ne može da sjedi na dvije stolice i moraće da se odredi. Pošto je jasno da Mandić ne donosi niti jednu odluku bez konsultacije sa Beogradom, u veoma je nezgodnoj situaciji”, rekli su naši izvori.

Ističu da to što je Mandić, a sa njim i DF, prekrižen od Rusa i nije neko iznenađenje, jer ga ”svojevremeno ni pokojni lider prosrpskih stranaka Amfilohije Radović ni Rusi nijesu voljeli i to su javno pokazivali jer su znali za njegove odlaske u američku ambasadu”.

Čitaj još:   DRAGINJA Vuksanović- Stanković: Prepadnuto tužilaštvo radi po nalogu Abazovića i srpskih obavještajnih službi...

Rusija spala na Praščevića

Da je u rusko-srpskom političkom korpusu ”pukla tikva” najbolje govori i nedavna žestoka svađa u crnogorskom parlamentu između poslanika DF-a Slavena Radunovića i poslanika kombi stranke Prava Crna Gora Marka Milačića Praščevića kada se glasalo za smjenu sada već bivšeg predsjednika parlamenta Alekse Bečića.

Marko Milačić Praščević kojega je njegov brat po pameti Milivoje Katnić nazvao ”bazdigovno” postaje glavna uzdanica Moskve: Na što je Rusija spala?

Radunović je žestoko napao Milačića, koji je na listu DF-a ubačen direktno pod uticajem Moskve.

”Sada kada je DF otpisan od Rusije, Milačić figurira da postane glavni ruski čovjek u Crnoj Gori, zato se Radunović veoma brutalno okomio na njega. To je međutim samo kulminacija loših odnosa na relaciji DF – Milačić koji traju već duže vremena”, rekli su naši izvori.

Naši sagovornici prognoziraju da će ovakav razvoj događaja ubrzo rezultirati raspadom DF-a na manje partije koje će biti mnogo konstruktivnije na unutrašnjem političkom planu, od čega će najveću korist imati Srbi u Crnoj Gori koji više neće biti stigmatizovani kao remetilački faktor u državi.

U.P.A.

izvor: aktuelno.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more