IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

LJUBLJANA I TITOVA POSLJEDNJA REČENICA PRIJE SMRTI: Kome se on to obraćao? (foto, video)

“Umro je drug Tito”… riječi su to spikera Televizije Beograd Miodraga Zdravkovića koje su potresle bivšu Jugoslaviju. Tome kratkom obraćanju prethodnika je višemjesečna borba liječnika u Ljubljani koji su nastojali Josipa Broza Tita

LJUBLJANA: Regija, Zanimljivosti, vijesti, nedelja, 13.02.2022… 00: 32… LJUBLJANA I TITOVA POSLJEDNJA REČENICA PRIJE SMRTI: Kome se on to obraćao? (foto, video)

Kao što je poznato, Josip Broz Tito sahranjen je u Kući cvijeća na Dedinju…

“Umro je drug Tito”… riječi su to spikera Televizije Beograd Miodraga Zdravkovića koje su potresle bivšu Jugoslaviju. Tome kratkom obraćanju prethodnika je višemjesečna borba liječnika u Ljubljani koji su nastojali Josipa Broza Tita održati na životu, tokom liječenja Titu je amputirana noga, a posljednje dane života proveo je u komi, iz koje se nikada nije probudio, prenosi Dnevno.hr.

U to vrijeme, mladi doktor bio je Milomir Stanković koji je dežurao pored Titove postelje, sa zadatkom da zapisuje dijagnoze, liječničke prognoze te terapije koje je Tito uzimao. I ovaj ljekar preminuo je u decembru 2019. godine, odnoseći sa sobom saznanja o posljednjim satima Titovog života koje je sažeo u svojoj knjizi Tito između života i smrti, a koju je obavio 2016. godine.

Čitaj još:   Ankara prekrivena snijegom ... (foto)

”Kada je vidio da je sve propalo, njegove posljednje riječi su bile– ‘Što sve ovo treba značiti?’ E sada, da li se to odnosilo na neke odluke koje je donosio ili na liječnike koji su mu obećavali da će terapija uspjeti ne znam, sredinom februara 1980. godine Tito već nije mogao govoriti, i do kraja života bio je u umjetnoj komi”, ispričao je Stanković tokom gostovanja na srbijanskim televizijama.

Kao što je poznato, Josip Broz Tito sahranjen je u Kući cvijeća na Dedinju, a na sahrani su prisustvovale brojne svjetske ličnosti kao i stotine hiljada građana bivše Jugoslavije.

izvor agencije

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more