Vijesti

ODGOVOR BOŠKU OBRADOVIĆU: Može spomenik Draži Mihailoviću, ali sa kamom u ustima… (foto, video)

Predrag Koraksić Corax, ironično komentarišući ideju lidera Dveri Boška Obradovića da bi „generalu Jugoslovenske vojske u otadžbini Dragoljubu Draži Mihailoviću trebalo podići spomenik u Beogradu“…

BEOGRAD: Srbija, Crna Hronika, vijesti, ponedeljak, 14.02.2022… 14: 42… ODGOVOR BOŠKU OBRADOVIĆU: Može spomenik Draži Mihailoviću, ali sa kamom u ustima… (foto, video)

“Ja sam za to da se Draži Mihailoviću podigne spomenik u Beogradu, ali da mu se stavi kama ili bajonet da drži u zubima, kaže poznati karikaturista Predrag Koraksić Corax“.

Coraxu su četnici ubili oca 1941. a on je sa bratom i majkom cijeli Drugi svjetski rat proveo bježeći od njih.

“Moju majku, mlađeg brata i mene, četnici su osudili na klanje. Mi smo to saznali i pobegli smo. Četiri godine smo bežali od njih. Pošto mi je majka bila Hrvatica, pobegli smo u Zemun i tu smo se prijavili da smo kaobajagi Hrvati, uzevši majčino prezime Božić. Četnici su preko Gestapoa poslali poternicu za mojom majkom”, prisjeća se Corax, koji je tada imao osam godina.

Nijemci su, dodaje, uhapsili njegovu majku i odveli je u Glavnjaču u Beograd.

“Bila je tamo 10 dana, trebalo je da dođe jedan četnik da je identifikuje ali nije jer se verovatno napio. Ili su ga ubili. Onda su je Nemci pustili. Odmah smo pobegli iz Zemuna u Batajnicu, iz Batajnice u Ugrinovce, gde smo dočekali oslobođenje. Imao sam osam godina kada sam video šta su četnici radili u mom selu. Kada se Draža razišao sa Titom, prva akcija je bila da se opkoli partizanska bolnica sa ranjenicima u selu Gornja Gorevica, gde je moj otac bio partizanski komesar i takođe ležao u bolnici. Četnici su obeležavali ranjenike, pobili one koji nisu mogli da hodaju, a njih 17, uključujući i mog oca, odveli su na Ravnu goru i streljali”, navodi Corax.

On dodaje da tačno zna ko su bili koljači i kako su izgledali, te kakve su masakre u njegovom selu uradili.

Međutim, Boško Obradović ne odustaje od svoje ideje.

„Beograd ima mnogo partizanskih spomenika, šta mi ne sporimo ako su bili oslobodioci, ali nema spomenik ‘đeneralu’ Draži. Pre toga, potrebno je otkrivanje njegovog grobnog mesta i sahranjivanje njegovih posmrtnih ostataka“, rekao je prošle sedmice lider Dveri na okruglom stolu „Novi srpski patriotizam– politika sećanja i politika budućnosti“ u Press centru Udruženja novinara Srbije.

Obradović je kazao da srpski narod ima brojne traume iz Drugog svjetskog rata, da još postoje podjele na četnike i partizane i naglasio da je potrebno to prevazići, a što je, prema njegovim riječima, moguće tek nakon „obračuna“ sa posljedicama komunizma.

izvor (SB)

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more

admin

Recent Posts

‘NOĆNA MORA‘ Majki Srebrenice: Uputile dramatičan apel- ‘Prijetnje Vučića shvatite ozbiljno, hitno rasporedite NATO trupe na granici!‘‘… (foto, video)

Udruženje žrtava i svjedoka genocida i udruženje "Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa" uputilo je…

26 minuta ago

ZAŠTO POLICIJA I SDT ĆUTE: Ko je nadzirao porodičnu kuću i uznemiravao porodicu Milivoja Katnića– ni zvaničnog saopštenja, ni odgovora na pitanja… (foto)

Nakon što je portal Standard objavio informaciju da je uznemiravana porodica bivšeg GST Milivoja Katnića,…

1 sat ago

FILIP Vujanović: Budućnost Crne Gore, nije u sukobu Crnogoraca i Srba, nego u okršaju Crnogoraca i Srba sa srpskim nacionalizmom… (foto, video)

Filip Vujanović, nekadašnji predsjednik Crne Gore i čovjek koji je raspisao Referendum o nezavisnosti, kazao…

1 sat ago

GI “21.maj”: Crnogorska sudbina i ovoga puta u rukama zapadnih saveznika… (foto)

Pritom, ističu, sve ovo ukazuje i na ograničenost Spajićevog razumijevanja šire politike. Podrška njemačkog kancelara…

2 sata ago

ADNAN Prekić: DARIO Vraneš oblikuje narativ da Pljevlja nijesu u Crnoj Gori… (foto)

Predsjednik opštine Pljevlja Dario Vraneš na svaki način pokušava da uruši multietničko i multikulturno nasljeđe…

3 sata ago

MILE Dodik pao u očaj, nakon najave da će Crna Gora, podržati rezoluciju o Srebrenici: Nova vlada, antisrpska… (foto)

''Milo Đukanović je poražen na izborima, ali politika koja je po pravilu na štetu Srba u…

3 sata ago

This website uses cookies.