IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

HITNI POZIV ZA BEOGRAD: Zapad zna, Rusija želi da VUČIĆ i Srbiju uvedu u rat na Balkanu, prije svega u… (foto, video)

Zašto je predsjednik Francuske Emmanuel Macron u danima kada se planeta nalazi pred velikim ratnim sukobom na istoku Evrope, neki će reći trećim svjetskim ratom, morao jučer hitno telefonom razgovarati s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem?

PARIZ: Svijet, Crna Hronika, vijesti, srijeda, 23. 02. 2022… 19: 52… HITNI POZIV ZA BEOGRAD: Zapad zna, Rusija želi da VUČIĆ i Srbiju uvedu u rat na Balkanu, prije svega u… (foto, video)

Macron je proteklih nekoliko dana na otvorenoj liniji sa Washingtonom i Moskvom, hitno je i letio u prijestolnicu Rusije, ali je morao razgovarati s Vučićem, čiji je utjecaj na prilike na istoku Evrope jednak šansama da Bosna i Hercegovina ima olimpijskog pobjednika u jedrenju.

– Nema nikakve sumnje, to je stav mnogih ljudi s kojima sam razgovarao, Macron je obavijestio Vučića da Sjevernoatlantski savez i Evropska unija znaju kakve planove ima Rusija sa Srbijom i uvlačanjem Beograda u sukobe na Zapadnom Balkanu, prije svega u BiH.

U diplomatskoj praksi to se zove prijateljsko upozorenje, džentlmenski pružena ruka Zapada Beogradu. Vidjet ćemo kako će to Vučić shvatiti. Na sreću svih nas bilo bi kada bi Vučić prihvatio ruku Zapada, ovo je ispit njegove političke zrelosti. Srbija bi trebala ići svojim putem ka EU i NATO-u. Ako dozvoli da je Rusija preproda Zapadu, bit će dočekana na ne baš lijep način – kaže za Faktor Dušan Janjić, politički analitičar i koordinator beogradskog Foruma za etničke odnose.

Čitaj još:   MAJKA NAKON STRAVIČNE NESREĆE : "VRIJEDI LI ŽIVOT MOG SINA DVA BOKSA CIGARA?!"

Šta se u konstelaciji sveukupnih odnosa u svijetu dešava sa podrškom Rusije Srbiji kada je u pitanju status Kosova? Može li se i dalje govoriti o principijelnoj politici Kremlja i pozivanju na Rezoluciju 1244 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija kada Moskva prisvaja tuđe teritorije?

– Podsjetit ću vas da ovo nije prvi “izlet” Rusije na okolne zemlje. Imate primjer Abhazije i Osetije koje su izuzete od Gruzije još skoro prije 15 godina, pa aneksiju Krima 2014, pa sada Donjeck i Luganjsk. Još od krize u Gruziji, Rusija polako prihvata da je Kosovo slučaj za sebe. Na neki način legalizuje postojeće stanje, i to je veliki ustupak Moskve Zapadu.

Istovremeno, vlast u Srbiji još od Vojislava Koštunice preko Borisa Tadića do Tomislava Nikolića i Vučića grdno se varala uzdajući se u Moskvu. Sva ljubav je bila u novcu i ideologiji. Ulaskom Rusa na ove dvije regije u Ukrajini Srbiji je onemogućeno da se poziva na rusku podršku, ostala je kao svaka mlada, prevarena djevojka- ističe Janjić.

U Beograd bi uskoro trebao doći Putinov čovjek od povjerenja Nikolaj Patrušev.

– Kakve će upute donijeti u torbi? U martu će nam sve biti jasno. Srbija je, nažalost, ruska gubernija. Ako Vučić izabere Rusiju i konflikt na Zapadnom Balkanu umjesto Zapada, to će Srbiju žestoko koštati.

Nažalost, mi nemamo državu. Srbija ima jednog čovjeka, teško onoj državi koja liči na jednog čovjeka, ali i njemu. Ne vjerujem da su svi u vlasti na ruskoj matrici, ne bi me iznenadilo da bude sukoba u vlasti koji bi mogli ugroziti Vučićevu poziciju. Koliko se sada može vidjeti, Vučić predizbornu kampanju bazira na antizapadnim stavovima. Znači li to da se opredijelio za Kremlj, znat ćemo veoma brzo- konstatuje Janjić.

Čitaj još:   AMFILOHIJE NE BIRA RIJEČI: "U Crnoj Gori na snazi novi fašizam u Đukanovića je ušao đavo!"

izvor Faktor.ba

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more