IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

TURSKI DRONOVI “Bayraktar”podignuti u nebo: Nastradao ruski vojni konvoj, Švedska šalje oružje, nova uzbuna u Kijevu… (foto, video)

Bayraktari opet u akciji“, nastradao ruski vojni konvoj, ovaj put na 150 kilometara zapadno od Kijeva…

KIEV: Svijet, Crna Hronika, vijesti, ponedeljak, 28.02.2022…00: 42… TURSKI DRONOVI “Bayraktar”podignuti u nebo: Nastradao ruski vojni konvoj, Švedska šalje oružje, nova uzbuna u Kijevu… (foto, video)

Na našem portalu pratite redovne izvještaje sa frontova u Ukrajini, kao i diplomatske napore da se zaustave sukobi…

Četvrti je dan ruske agresije na Ukrajinu…

Tokom noći krenuli su novi žestoki napadi u okolici Kijeva. Najžešće borbe vode se u gradu Vasilkivu, 30-ak kilometara južno od Kijeva. U gradu je pogođeno veliko skladište nafte, dok je u Harkivu, prema pisanju ukrajinskih medija, pogođen plinovod. Zapadne zemlje uvele su nove sankcije Rusiji. Neke banke isključene su iz SWIFT- a, globalnog sistema plaćanja. Najavili su i da će paralizirati imovinu ruske središnje banke, a ruskim oligarsima bit će zabranjeno korištenje finansijske imovine na evropskim tržištima.

Ured visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za ljudska prava (OCHCR) objavio je da je do sada u zemlji bilo najmanje 240 civilnih žrtava, uključujući najmanje 64 smrtna slučaja.

Rusija je prvi put priznala da je njena vojska pretrpjela gubitke otkako je počeo njen rat protiv Ukrajine.

“Ruski vojnici dokazuju svoju hrabrost i herojstvo u izvršavanju posebne operacije. Nažalost, među našim drugovima ima poginulih i ranjenih”, rekao je glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov, prema ruskoj agenciji TASS. Konašenkov nije pružio nikakve brojke, no naglasio je da su gubici višestruko manji od broja “istrijebljenih nacionalista” na ukrajinskoj strani. Ukrajina je objavila da je dosad ubijeno otprilike 4.300 ruskih vojnika, no te se brojke ne mogu nezavisno utvrditi.

Čitaj još:   STRAVIČNA PUCNJAVA: Naoružan upao na sastanak u kamenolom, ubio i ranio više ljudi... (foto i video)

Vitalij Kličko, gradonačelnik Kijeva i bivši svjetski prvak u boksu u teškoj kategoriji, opisao je glavni grad Ukrajine kao “opkoljen” i rekao da evakuacija civila neće biti moguća “jer su svi putevi blokirani”, prenisi Guardian. “Na granici smo humanitarne katastrofe”, rekao je u nedjelju za Associated Press dok se policijski sat nastavlja u gradu za koji je rekao da je vlastima omogućio da love “sabotere” na ulicama.

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu obavio je danas razgovor sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom o trenutnoj situaciji u Ukrajini i eventualnim rješenjima za prekid sukoba. Kako je saopćeno iz Ministarstva vanjskih poslova Turske, Cavusoglu i Lavrov su prije svega razgovarali o mogućem prekidu vatre, ali i o humanitarnoj situaciji u državi.

“Glavne teme razgovora su bile mogući prekid vatre i evakuacija civila”, navodi se u saopćenju turskog ministarstva.

Čitaj još:   DRAMA NA GRBAVICI: Pucnjava i upotreba vatrenog oružja... (foto)

Bajraktar opet u akciji. Opet je nastradao ruski vojni konvoj. Ovaj put u Žitomirskom regionu, koji se nalazi 150 kilometara zapadno od Kijeva…

izvor agencije

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more