IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

TEŽAK UDARAC PUTINU: Turska, definitvno blokira prolazak ruskih brodova kroz BOSFOR i Dardanel! (foto, video)

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu izjavio je da je Turkska (Turkiye) upozorila sve zemlje da ratni brodovi ne prolaze kroz turski moreuz od početka rusko- ukrajinskog rata…

ANKARA- ISTANBUL: Svijet, Crna Hronika, vijesti, utorak, 01. 03. 2022… 00: 42… TEŽAK UDARAC PUTINU: Turska, definitvno blokira prolazak ruskih brodova kroz BOSFOR i Dardanel! (foto, video)

Prema Konvenciji iz Montroa, Turska može spriječiti inostrane ratne brodove da prođu kroz turski moreuz tokom rata…

Turkiye će iskoristiti svoje ovlasti nad turskim moreuzima prema Konvenciji iz Montroa iz 1936. godine kako bi spriječila dalju eskalaciju rusko-ukrajinske krize, rekao je predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan u ponedjeljak, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema Konvenciji iz Montroa, Turska može spriječiti inostrane ratne brodove da prođu kroz turski moreuz tokom rata.

“Turska je striktno ispunila svoje odgovornosti u okviru institucija i saveza u kojima je uključena, posebno Ujedinjenih naroda, NATO-a i Evropske unije”, dodao je Erdogan nakon sastanka kabineta u glavnom gradu Ankari gdje je također pohvalio borbu ukrajinske vlade i naroda, a napad Rusije na Ukrajinu nazvao je neprihvatljivim.

Erdogan je također naglasio potrebu dijaloga između Rusije i Ukrajine.

Čitaj još:   U NOVOM PAZARU prethodna četiri dana 35 DŽENAZA I SAHRANA

“Upozorili smo sve priobalne i neobalne zemlje da ne šalju ratne brodove kroz moreuz”, kazao je Cavusoglu nakon sjednice kabineta u Ankari, glavnom gradu Turkiye.

Podsjetio je da u slučaju rata ovlasti u tjesnacima u potpunosti pripadaju Turkiye.

“Ako Turkiye nije strana u ratu, zaraćene zemlje imaju ovlaštenje da ne šalju svoje brodove kroz moreuz. Ako se ratni brod vraća u svoju bazu u Crnom moru, prolaz nije blokiran. Mi samo primjenjujemo odredbe iz Konvencije iz Montroa”, kazao je Cavusoglu te dodao:

“Proveli smo ono što Konvencija iz Montroa nalaže, i provodit ćemo to i nadalje. Do danas nije bilo prolaza niti zahtjeva za prolaz kroz moreuz. Do sada, Rusi su pitali hoćemo li provesti Konvenciju iz Montroa, ukoliko bude potrebno. Rekli smo im da ćemo se striktno pridržavati sporazuma.”

Prema Konvenciji iz Montroa iz 1936. godine, Turkiye može spriječiti inostrane ratne brodove da prođu kroz turski moreuz tokom rata.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin u četvrtak je naredio vojnu intervenciju u Ukrajini, nekoliko dana nakon što je priznao dvije ukrajinske enklave koje drže separatisti.

Čitaj još:   ŠIROM CRGE GORE- ZGRADE ŠKOLA I OPŠTINA EVAKUISANE: Prijetnje bombama stigle i na adrese nikšićke, barske i beranske opštine... (foto, video)

izvor aagencije AA

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more