IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PUTINU POSLUŽILI KAO TOPOVSKO MESO: Žrtvovao mlade vojnike da iscrpe Ukrajince, sad šalje iskusne SOLDATE… (foto, video)

Prema njemačkim sigurnosnim krugovima, nakon sedam dana rata, ruski gubici su sigurno daleko veći od službenih podataka od oko 500 mrtvih i 1.600 ranjenih vojnika…

BERLIN- MOSKVA: Svijet, Crna Hronika , vijesti, petak, 04. 03. 2022… 14: 42… PUTINU POSLUŽILI KAO TOPOVSKO MESO: Žrtvovao mlade vojnike da iscrpe Ukrajince, sad šalje iskusne SOLDATE… (foto, video)

Eksperti njemačke Federalne obavještajne službe (BND) i Bundeswehra svakodnevno analiziraju kretanje ruskih trupa i otpor ukrajinskih oružanih snaga, a prognoze nisu najbolje.

Javna televizija ARD navodi kako prema njemačkim sigurnosnim krugovima, Moskva namjerava preuzeti kontrolu nad istočnom Ukrajinom što je prije moguće, a još uvijek postoje i planovi za preuzimanje grada Kijeva.

Najkrvavija faza rata možda tek dolazi, upozoravaju, a kažu kako Putinova vojska još nije upotrijebila neke od oružanih sistema u njihovom arsenalu, a neke jedinice koje su spremne na granici još nisu iskorištene.

“Trenutno nema dokaza da bi ruski rat u Ukrajini ugrozio Putinovu moć i utjecaj. Naprotiv, ljudi oko njega i dalje su vjerni predsjedniku, kažu izvori iz BND-a. Nagađanja o Putinovom zdravstvenom stanju, prema sigurnosnim krugovima, ne pomažu, a nema ni konkretnih dokaza o bolesti”, navodi ARD.

Međutim, postoje dokazi da se ruski vladar posljednjih mjeseci sve više povlači, kaže se da je prvenstveno čitao historijske i ideološke spise te pisao i vlastite traktate. Gotovo da se više nije bavio pitanjima unutrašnje i ekonomske politike.

Čitaj još:   MILOJKU Spajiću, počeo da teče rok od 90 dana: Hoće li uspjeti da sastavi 44 Vladu CRNE GORE... (foto, video)

Prema njemačkim sigurnosnim krugovima, nakon sedam dana rata, ruski gubici su sigurno daleko veći od službenih podataka od oko 500 mrtvih i 1.600 ranjenih vojnika.

Frustracija je velika u ruskoj vojsci, napravljene su logističke pogreške, a snabdijevanje hranom, benzinom i municijom ne ide glatko. Prema njemačkim sigurnosnim izvorima, izvještaji o napuštenom i razočaranom vojnom osoblju smatraju se vjerodostojnima.

Zanimljivo je kako su po njemačkim obavještajcima u prvim valovima napada uglavnom su bili raspoređeni neiskusni, mladi vojnici koji su često bili na odsluženju vojnog roka. Vjerovatno sasvim namjerno. Taktika bi mogla biti da su te jedinice čak i žrtvovane kako bi se u početku angažirala i iscrpila ukrajinska vojska u iscrpljujućoj borbi.

Nakon toga bi se rasporedile nove, bolje opremljene i puno iskusnije jedinice, posebno za postavljanje opsadnih prstenova oko gradova, a za očekivati ​​je, kažu iz BND-a, da će u konačnici biti zauzet i glavni grad Kijev.

Kada će se to dogoditi, teško je za pretpostaviti. Tome bi moglo prethoditi duže vojno opkoljavanje i opsada grada, s katastrofalnim posljedicama po stanovništvo i kolapsom u snabdijevanju pitkom vodom, hranom i strujom.

Čitaj još:   MILO ĐUKANOVIĆ JASAN: "Srebrenica nije dvorište Srbije, već dvorište Bosne..."

IZVOR ARD

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more