IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

RAT U UKRAJINI: Rusi nakon granatiranja zauzeli najveću NUKLEARNU elektranu u Evropi…U toku je HITNI sastanak NATO saveza

09.50 U Bruxellesu je počeo hitni sastanak Sjevernoatlantskog vijeća.

09.00 Ukrajina je u regiji Sumy zaustavila neprijateljska vozila za Kijev.

Načelnik regionalne vojne uprave Sumy Dmytro Zhyvytskyi objavio je to na Facebooku, stavivši fotografiju oštećene ruske opreme koja se kretala prema glavnom gradu cestom Kipti-Bachivsk.

“Ovo je ruska oprema koja se kreće prema Kijevu. Uspjeli smo je zaustaviti u regiji Sumy. Zato što je regija Sumy sjeverna ispostava Ukrajine. Hvala svima koji su uključeni”, napisao je Zhyvytskyi.

Prema riječima načelnika Područne vojne uprave Sumy, situacija u okruzima Šostka i Konotop je više-manje mirna.

“Ima nestanaka električne energije i vode. Jedinice teritorijalne obrane i pružatelji komunalnih usluga rade. Potrebe zajednica su zadovoljene koliko god je to moguće”, istaknuo je Zhyvytskyi.

08.15. Ukrajinska novinska agencija Ukrinform objavila je da je područje nuklarke Zaporižja okupirala ruska vojska, pozivajući se na objavu Državnog inspektorata za nuklearnu regulaciju Ukrajine.

Informaciju je podijelio na društvenim mrežama i ukrajinski parlament.

07.55 Kanal RT America prestat će s radom i otpustiti većinu svojih zaposlenika, navodi se u dopisu T&R Productionsa, producentske kompanije koja stoji iza ruske državne mreže.

Miša Solodovnikov, generalni direktor T&R Productionsa, poručio je u dopisu djelatnicima da će “prestati s radom” na svim svojim lokacijama “zbog nepredviđenih događaja”.

“Nažalost, pretpostavljamo da će se raditi o trajnom prekidu radnih odnosa”, dodao je.

06.45 Požar u nuklearnoj elektrani Zaporožje gorio je “najmanje četiri sata” kažu ukrajinski službenici koji su potvrdili da u požaru nije bilo žrtava.

Čitaj još:   SARAJEVO: Policija, pretresa na šest lokacija, traže drogu i oružje... (foto)

U prvi mah se zbog borbi oko elektrane vatrogasci uopće nisu mogli probiti do zgrade u kojoj je buknuo požar.

06.20 Latvijski ministar vanjskih poslova: granatiranje nuklearne elektrane Zaporožje je ludilo, svijet bi trebao povećati pritisak na Rusiju, javlja eurointegration.

05.45 Zelenski je razgovarao s Bidenom nakon što su okupatori napali nuklearnu elektranu u Zaporožju.

05.00 Ruski napadi moraju prestati odmah. Telefonski sam razgovarao s predsjednikom Zelenskim oko situacije na terenu – napisao je na Twitteru kanadski premijer Justin Trudeau.

‘4.00 Ukrajinskim vatrogascima dopušten je pristup nuklearki. U gašenju sudjeluje 40 ljudi i deset vozila, objavile su ukrajinske vlasti.

03.00 U najvećoj evropskoj nuklearnoj elektrani Zaporožje izbio je požar, saopćio je gradonačelnik obližnjeg grada Energodara.

“Kao rezultat kontinuiranog neprijateljskog granatiranja zgrada i jedinica najveće nuklearne elektrane u Evropi, nuklearna elektrana Zaporožje gori”, rekao je gradonačelnik Energodara Dmitro Orlov na svom Telegram kanalu. Rekao je da je to prijetnja svjetskoj sigurnosti.

00.30 Ukrajinski državljani u SAD-u od sada će moći ostati u zemlji pod posebnim imigracijskim statusom.

Američki sekretar za domovinsku sigurnost Alejandro Mayorkas najavio je taj potez u večeras, rekavši da će vlada proširiti “Privremeno zaštićeni status” (TPS) i na Ukrajince.

Domovinska sigurnost obično označava nacionalnosti pod TPS-om zbog tekućih oružanih sukoba, prirodnih katastrofa, epidemija ili “drugih izvanrednih i privremenih uvjeta” koji sprečavaju ljude da se sigurno vrate u svoje matične zemlje.

Čitaj još:   ŽELJKO KOMŠIĆ U BOLNICI: Ima tešku upalu,na kraju je morao biti hospitaliziran...

Državljani iz 12 zemalja već su zaštićeni TPS-om. Među njima su Burma, Haiti, Sirija i Jemen.

00.20 Vode se borbe oko nuklearki u Ukrajini. Tim Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u stalnom je kontaktu s osobljem četiri nuklearne elektrane u Ukrajini, kaže Rafael Grossi, generalni direktor IAEA-e sa sjedištem u Beču. Pritom je izrazio puno poštovanja prema ukrajinskom osoblju koje je do sada održavalo siguran rad 15 reaktora u četiri nuklearke u Ukrajini, piše Deutsche Welle.

izvor: SB

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more