IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

GOTOVO PA OČEKIVANO: Elitni britanski i američki specijalci izvući će Zelenskog iz Kijeva? (foto, video)

Specijalni britanskog SAS- a (Special Air Service) i američkih specijalnih snaga uvježbavaju visokorizično spašavanje ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog…

LONDON: Svijet, Crna Hronika, vijesti, ponedeljak, 07. 03. 2022… 00: 42… GOTOVO PA OČEKIVANO: Elitni britanski i američki specijalci izvući će Zelenskog iz Kijeva? (foto, video)

Izvori britanskog tabloida The Sun tvrde da spomenute jedinice za posebne namjene prolaze obuku zajedno s elitnim ukrajinskim vojnicima. Navodno se više od 70 britanskih specijalaca te 150 pripadnika američke mornaričke jedinice za posebne namjene SEAL nalazi u bazi u Litvaniji kako bi se pripremili za odvažnu noćnu misiju.

Ukrajinski predsjednik prije nekoliko je dana odbio američku ponudu za evakuacijom iz njegove zemlje, odgovorivši kako mu “treba oružje, a ne prijevoz”.

Međutim, u međuvremenu se sigurnosna situacija oko ukrajinskog lidera pogoršala i navodno ekipe Specnaza (elitne jedinice ruskih specijalaca) tragaju za 44- godišnjim predsjednikom.

Čitaj još:   Boro KONTIĆ: Krivokapić čestitao najveći dobitak i ratni plijen Velike Srbije... (foto)

Spasilačka misija mogla bi se pokrenuti na zahtjev Zelenskog. Visoki izvor iz Velike Britanije otkriva sljedeće:

  • Najvjerovatnija razumna opcija mogla bi biti da Zelenski napusti Kijev i da ga potom pokupe na dogovorenoj lokaciji. Mi imamo avione, ali udaljenost je ključna.

Iz britanskog ministarstva obrane kratko su na upit Suna odgovorili kako ne komentiraju djelovanje snaga posebne namjene.

Iste informacije objavio je i Daily Mirror.

IZVOR The Sun