IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NAKON USVAJANJA REZOLUCIJE EP: SPC i zvanično proglašena za regionalni BEZBJEDNOSNI RIZIK, sankcije EU i SAD nužne!?  

Da nijesmo članica NATO, SPC i njihove veze iz bezbjednosno-obavještajnog podzemlja odavno bi u Crnoj Gori napravili teren za sprovođenje ukrajinskog scenarija. EU je usvajanjem Rezolucije stavila do znanja SPC i njenim rusko- svetosavskim saradnicima da je to nedvosmisleno uočila.

Mnogi pripadnici ove militarističke sekte u isto vrijeme su regrutovani i u bezbjednosno-obavještajnim strukturama Rusije i Srbije, i stoga je logično da Zapad, odnosno SAD i EU, ozbiljno razmotre opciju uvođenja sankcija za visoke funkcionere ove organizacije.

Svetosavski kult krvi i tla, koji se vodi pod akronimom SPC, a u javnsoti je poznat kao svetosavska sekta (SS), u srijedu je i zvanično od najviše evropske instance indirektno označena kao subverzivna organizacija i glavni destabilizujući faktor koji u regionu zastupa ruske interese.

Evropski parlament (EP) usvojio je u srijedu Rezoluciju o stranom uplitanju u demokratske procese u kome se osuđuju pokušaji Rusije da iskoristi napetosti među etničkim grupama na Zapadnom Balkanu kako bi raspirila sukobe i podijelila zajednice, što bi, kako se navodi u dokumentu, moglo da dovede do destabilizacije cijelog regiona.

EP je izrazio zabrinutost zbog pokušaja Pravoslavne crkve (SPC, odnosno svetosavske sekte nap.a.) u zemljama kao što su Srbija, Crna Gora i Bosna i Hercegovina, a posebno u njenom entitetu Republici Srpskoj, da ”promoviše Rusiju kao zaštitnicu tradicionalnih porodičnih vrijednosti i učvršćuje odnose između države i crkve”.

Ovaj dokument je veoma zančajan jer je SPC konačno i zvanično od najviše evropske institucije označena kao faktor nestabilnosti u regionu, bezbjednosni rizik i glavni zastupnik ruskih, samim tim i velikosrpskih interesa.

Obavještajno-bezbjednosna ispostava ruskih i srpskih službi

Odluka EP da bez ustezanja označi SPC kao destabilizujući faktor u regionu je potvrda pisanja portala Aktuelno koji već duže vremena objavljuje činjenice o subverzivnim i gotovo terorističkim aktivnostima SS, čiji je cilj destabilizacija Crne Gore i regiona.

Zapad očigledno nije zaboravio da je takozvana ”Srpska pravoslavna crkva” bila glavna pokretačka snaga ratnohuškačkih aktivnosti na prostoru bivše SFRJ, i da je tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji odbacila sve ponuđene mirovne planove, uključujući Vensov plan, Vens-Ovenov plan, Plan Kontakt grupe i Dejtonski mirovni sporazum.

SPC, njeni funkcioneri i agenti, poznati su po bliskim vezama sa bezbjednosno- obavještajnim strukturama Rusije i Srbije. Osim što su aktivno logistički pomagali pokušaj terorizma 2016. koji su vodili ruski agenti, SS je bila aktivan učesnik političkih dešavanja u Crnoj Gori u posljednjih 30 godina i uvijek je predstavljala ”sigurnu kuću” za rusko-svetosavsku agenturu.

Čitaj još:   PODGORICA: Iz Crne Gore na hadž u Mekku otputovala 82 vjernika...

U predizbornoj kampanji 2020. preko malverzacija i ucjena uspjeli su da dovedu na vlast u Crnoj Gori  retrogradne, anticivilizacijske snage čiji je zadatak bio da ponište sve što je država uradila na planu evroatlantskih integracija u posljenjih 20 godina. Jasno je da nijesmo članica NATO, SPC i njihove veze iz bezbjdnosno- obavještajnog podzemlja odavno bi u Crnoj Gori napravili teren za sprovođenje ukrajinskog scenarija. EU je usvajanjem Rezolucije stavila do znanja SPC i njenim rusko-svetosavskim saradnicima da je to nedvosmisleno uočila.

Svaki crkveni objekat je potencijalna kasarna i baza za djelovanje

Sagovornik portala Aktuelno dobro upućen u rad bezbjednosno- obavještajnih službi, kazao nam je da je SPC savršena logistička baza za rusko-srpsko subverzivno djelovanje i to zbog više faktora.

”Lideri SPC otvoreno glorifikuju Rusiju i velikosrpsku fašističku ideologiju, a razlog za bojazan je što imaju infrastrukturu da realno potpomognu djelovanje u korist širenja te ideologije. To je organizacija koja funkcioniše mimo državnih propisa i zakona na teritoriji više država u regionu što je savršeno za nesmetano djelovanje i eventualno zaobilaženje državnih granica. Imaju samo u Crnoj Gori preko 650 takozvanih ‘vjerskih’ objekata, a svaki može da služi kao kasarna ili baza za obavještajna, subverzivna djelovanja”, rekli su naši sagovornici.

Kako ističu, svaka nacionalistička, kriminalna i ekstremistička grupa iz Crne Gore i iz regiona na neki način je povezana sa SPC.

”SPC je sigurna kuća za rusko-srpske nacionaliste i ekstremiste koji spremaju subverzivna i teroristička djelovanja. Značajno za operativnost SPC je i to što ogroman broj ljudi ovu gotovo terorističku organizaciju doživljava kao vjersku instituciju, što im olakšava propagandni rad i manipulacije”, rekli su naši izvori.

I ranije prijetili vojskom, sankcije jedna od opcija

Naši sagovornici ističu da su mnogi pripadnici SPC u isto vrijeme regrutovani i u bezbjednosno-obavještajnim strukturama Rusije i Srbije, i da je stoga logično da Zapad, odnosno SAD i EU, ozbiljno razmotre opciju uvođenja sankcija za visoke funkcionere ove organizacije.

Pojedini popovi čak i ne kriju svoju povezanost sa službama. Najbolji prijemjer je pop Mijajlo Backović koji važi za jednog od najistaknutijih operativaca obavještajno- bezbjednosne parareligijeske svetosavske sekte (SS), a nekadašnji komandos je i veliki prijatelj šefa ANB Dejana Vukšića.

Treba takođe podsjetiti da su funkcioeri SS već prijetili vojnom silom Crnoj Gori. Bivši visoki funkcioner crnogorske filijale SS koja se vodi kao Mitropolija crnogorsko-primorska (MCP)  Velibor Džomić u februaru prošle godine prijetio je javno državi istićući da organizacija kojoj pripada samo u Crnoj Gori ”ima preko 3.000 ljudi, što je više nego što broji crnogorska vojska”.

Čitaj još:   DRITAN Abazović preuzima Crnu Goru poljuljanog kredibiliteta...

Džomić je tada javno rekao ono što svi u SPC i bezbjednosno- obavještajnim strukturama Rusije i Srbije misle – da je Crna Gora teritorija od interesovanja za takozvani ”ruski i srpski svet”, i da može da bude osvojena jer SPC ima veliki broj spremnih agenata. Za Džomića se već duži niz godina spekuliše da je aktivni saradnik srbijanske BIA-e i da je samim tim blizak ruskim obavještajnim službama.

”Stoga je nužno da SAD i EU razmotre uvođenje sankcija pojedinim visokim funkcionerima SPC. To ih neće pogoditi puno što se tiče finansija ili slobode kretanja jer svetosavska sekta i njeni agenti u mantijama operišu u sivoj zoni. Ali uvođenje sankcija bi bio presudan korak ka označavanju SPC kao terorističke organizacije. Što u suštini i jeste”, rekli su naši sagovornici.

Kako navode, za sada je priča o sankcijama samo na nivou glasina u pojedinim krugovima, ali ističu da je i to jedan od realnih koraka koji će u budućnosti morati da se preduzme u cilju slabljenja rusko-velikosrpske hegemonije i subverzije u regionu.

Piše: Balša Knežević

izvor: aktuelno.me

DA LI Crna Gora, postaje azil za bogate…

Vlada Crne Gore je na poslednjoj sjednici donijela odluku o sticanju crnogorskog Read more