IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PUTIN U DELIRIJU I TRANSU: “Četvrti talas sankcija, pogađa centralni sektor ruskog sistema!” (foto, video)

Evropska unija od sutra primjenjuje novi, četvrit talas sankcija protiv Rusije, objavila je Ursula von der Leyen

BERLIN: Svijet, Crna Hronika, vijesti, subota, 12. 03. 2022… 00: 32… PUTIN U DELIRIJU I TRANSU: “Četvrti talas sankcija, pogađa centralni sektor ruskog sistema!” (foto, video)

“Mi ćemo predložiti veliku zabranu novih evropskih investicija u ruskom energetskom sektoru. Zato što ne bismo trebali hraniti energetsku ovisnost koju želimo ostaviti iza sebe”.

Prvo, uskratit ćemo Rusiji status najpovlašćenije nacije na našim tržištima. Ovo će ukinuti važne pogodnosti koje Rusija uživa kao članica Svjetske trgovinske organizacije. Ruske kompanije više neće imati privilegirani tretman u našim ekonomijama. Takođe ćemo raditi na suspendiranju prava na članstvo Rusije u vodećim multilateralnim finansijskim institucijama, uključujući Međunarodni monetarni fond i Svjetsku banku…

Osigurat ćemo da Rusija ne može dobiti finansiranje, zajmove ili bilo koje druge beneficije od ovih institucija. Zato što Rusija ne može grubo kršiti međunarodno pravo i, u isto vrijeme, očekivati ​​da će imati koristi od privilegija da bude dio međunarodnog ekonomskog poretka”, saopćila je predsjednica Evropske komisije.

Ona je dalje rekla: 

“Drugo, nastavit ćemo vršiti pritisak na ruske elite bliske Putinu, kao i na njihove porodice i pomagače. Zbog toga će se ministri finansija, pravosuđa i unutrašnjih poslova G7 sastati sljedeće sedmice kako bi koordinirali radnu grupu koju smo osnovali za targetiranje Putinovih prijatelja.

Čitaj još:   UŽAS: MIKA ALEKSIĆ SNIMAO SILOVANJA SVOJIH UČENICA: Inspektori zgroženi šta su djevojke ispričale u svjedočenju... (foto)

Treće, brinemo se da ruska država i njene elite ne mogu koristiti kripto sredstva da zaobiđu sankcije. Zaustavit ćemo grupu blisku Putinu i arhitektima njegovog rata da koriste ovu imovinu za rast i prenos svog bogatstva.

Četvrto, zabranit ćemo izvoz bilo koje luksuzne robe EU iz naših zemalja u Rusiju, kao direktan udarac ruskoj eliti. Oni koji održavaju Putinovu ratnu mašinu više ne bi trebali moći uživati u svom raskošnom načinu života dok bombe padaju na nevine ljude u Ukrajini.

Peto, što je vrlo važno, zabranit ćemo uvoz ključnih roba u sektoru željeza i čelika iz Ruske Federacije. Ovo će pogoditi centralni sektor ruskog sistema, lišiti ga milijardi prihoda od izvoza i osigurati da naši građani ne subvencioniraju Putinov rat.

Konačno, mi ćemo predložiti veliku zabranu novih evropskih investicija u ruskom energetskom sektoru. Zato što ne bismo trebali hraniti energetsku ovisnost koju želimo ostaviti iza sebe. Ova zabrana će obuhvatiti sve investicije, transfer tehnologije, finansijske usluge, itd., za istraživanje i proizvodnju energije – i time će imati veliki uticaj na Putina”, objavila je Von der Leyen.

Čitaj još:   DRAGINJA Vuksanović- Stanković: Neka DRITAN sad Porfirije pošalje helikopter da obilazi klinike po Beogradu... (foto)

izvor (SB)

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more