IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Muslimani večeras obilježavaju odabranu noć Lejletul- berat… (foto, video)

Mubarek noć Lejletu- l- berat, po Takvimu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini za 2022. godinu nastupa s akšamskim ezanom, u četvrtak, 17. marta, i vjesnik je nadolazećeg mjeseca posta, ramazana…

SARAJEVO: BiH, Crna Zanimljivosti, vijesti, četvrtak, 17. 03… 17: 48… Muslimani večeras obilježavaju odabranu noć Lejletul- berat… (foto, video)

Muslimani diljem svijeta večeras obilježavaju mubarek noć Lejletul- berat, poznatiju kao noć oprosta, sudbine i želja, javlja Anadolu Agency (AA).

Mubarek noć Lejletu-l-berat, po Takvimu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini za 2022. godinu nastupa s akšamskim ezanom, u četvrtak, 17. marta, i vjesnik je nadolazećeg mjeseca posta, ramazana.

Mubarek noći su dodatno ohrabrenje da vjernici svoje najglasnije i najskrovitije želje predaju Gospodaru. Ove noći su za ljude – za otvorene razgovore s Bogom u kojima čovjek sebi otkriva ono što je Bogu znano, a što mu može biti od pomoći u susretu sa svijetom oko sebe. Duhovni velikani su mubarek noći opisivali kao vodu koja se susreće sa suhom zemljom, saopćeno je iz Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Lejletu-l-berat se obilježava i kao noć u kojoj meleci počinju pisati sudbinu čovječanstva i svakog čovjeka pojedinačno za narednu godinu, a u tradiciji bosanskih muslimana poznata je i kao noć oprosta, sudbine i želja. Ova odabrana noć u hadisima, predajama Poslanika Muhammeda, a.s., spominje se kao noć u kojoj Allah, dž.š., određuje ljudske sudbine, ljudske živote i njihovu nafaku, a u nekim hadisima se spominje da u ovoj noći Allah, dž.š., prašta ljudima grijehe.

Čitaj još:   NE MOGU IH NIKAKO NAĆI: Njemačkoj fali 200.000 radnika u samo jednom zanimanju i ne mogu ih nikako naći... (foto, video)

U Kur'anu se ova noć spominje u poglavlju Ed-Duhan u kojoj Allah, dž.š., kaže da je to blagoslovljena noć u kojoj Bog određuje sve svoje odredbe. Lejletu-l-berat znači oslobađanje, čišćenje. Allah, dž.š., u toj noći oslobađa od grijeha veliki broj ljudi.

Lejletu-l-berat je mubarek noć ispunjena neizmjernom Božijom milošću. Stoga je treba iskoristiti kao priliku i vrijeme i prema svojim mogućnostima posvetiti se ibadetu, navode iz Rijaseta. Preporučuju da se vjernici posvete klanjanju dobrovoljnih namaza, učenju Kur’ana, zikra, donošenju salavata na poslanika Muhammeda, a.s.; da sljedeći dan, 15. ša'bana, poste dobrovoljni post, oni koji su u mogućnosti. Allahov poslanik Muhammed, a.s., nedvosmisleno je preporučio da se dan nakon Lejletu-l-berata provede u postu, a sam je proveo većinu mjeseca ša'bana posteći.

Kako je poručeno iz Islamske zajednice, ove noći vrata Allahove milosti širom se otvaraju za sve one koji se iskreno kaju za svjesne i nesvjesne grijehe. I zato je treba provesti u dobrovoljnom ibadetu, onako kako već stoljećima prakticiraju generacije muslimana.

Čitaj još:   SARAEVO: DOBRO DOŠAO KUĆI- Irfan Smajlagić novi selektor rukometne reprezentacije BiH... (foto, video)

Tradicionalno, muslimani ovog podneblja mubarek noći provode učeći Kur'an- i- Kerim, klanjajući nafile uz zikr – često spominjanje i veličanje Gospodara, kao i upućivanjem dova Svemilosnom…

izvor iBalkan.net / agencije aa

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more