IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

“Prerano slavlje GP URA postizborna matematika kazuje drugačije od DRITANA Abazovića koji je osim ‘apsolutne pobjede'…” (foto, video)

Omer Barjaktari, bliski saradnik Dritana Abazovića, u danima pred lokalne izbore u Ulcinju najavio je da će velika koalicija pet partija u kojoj učestvuje i URA osvojiti barem 17 mandata, koliko je potrebno za većinu u ulcinjskom parlamentu…

ULCINJ: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, ponedeljak, 28. 03. 2022… 10 38… “Prerano slavlje GP URA postizborna matematika kazuje drugačije od DRITANA Abazovića koji je osim ‘apsolutne pobjede'…” (foto, video)

Piše: Andrej NIKOLAIDIS…

Osvojili su 14. To, međutim, lidera URA-e Dritana Abazovića nije spriječilo da u izbornoj noći proglasi „apsolutnu pobjedu“.

To, „apsolutna pobjeda“, obično znači i apsolutnu vlast. No URA bi u Ulcinju lako mogla ostati bez vlasti. Apsolutna vlast se ne dobija tako što je proglasiš a za nju ti nedostaju tri mandata, nego tako što je na izborima osvojiš.

Preliminarni rezultati lokalnih izbora govorili su da će Abazovićeva velika koalicija osvojiti 15 mandata. Sa dva mandata Demokrata, to bi bilo dovoljno za vlast. Čini se da je URA u izbornoj noći prerano krenula sa šenlučenjem, bakljadom, proglašenjem pobjede i velikim riječima.

Konačnih osvojenih 14 mandata Abazoviću ne omogućavaju koaliciju sa Demokratama. Tim prije što je SD, njegov koalicioni partner koji je osvojio dva mandata, u izbornoj noći koaliciju sa Demokratama isključio, saopštivši da su spremni koalirati samo sa državotvornim i proevropskim partijama.

Postizborna matematika kazuje drugačije od Abazovića koji je, osim „apsolutne pobjede“ za koju mu nedostaju tri mandata, za gradonačelnika unaprijed proglasio Omera Barjaktarija. Daleko je do murava, kako kaže narodna poslovica.

Čitaj još:   Treći udar koronavirusa: Kad kod nas počinje TREĆI TALAS KORONE I ŠTA NAS ČEKA U DECEMBRU... (foto)

Koalicija DPS- BS je osvojila šest mandata. Koalicija DUA-DS šest. Forca – pet. U zbiru, to je 17. To je većina dovoljna za vlast.

U teoriji, moguće je da Forca napravi postizborni savez sa velikom Đeka-Abazović+3 manje partije koalicijom. No upravo ta koalicija Forci je, u odnosu na prethodne lokalne izbore, otkinula praktično 40 odsto glasova. Postizborni savez sa Abazovićem, koji joj je gotovo prepolovio biračko tijelo, bio bi najbrži put ka daljoj marginalizaciji Force.

Usporedba sa rezultatima ulcinjskih izbora iz 2018. kaže da su DPS i Bošnjačka stranka prije četiri godine imali devet mandata – DPS osam i BS jedan. Sada, u zbiru, imaju sedam. Forca je sa osam pala na pet. Socijaldemokrate sa tri na dva. URA je 2018. imala samo dva mandata i ta partija svojim rastom u Ulcinju može biti zadovoljna.

URA-u u Ulcinju, međutim, nije zanimao tek rast, nego „apsolutna vlast“. Abazović je uložio ogroman trud da osvoji rodni Ulcinj. Uložio je i nemali, sa stanovišta demokratičnosti i izborne regularnosti više nego sporni trud ANB-a i policije, čiji su crni džipovi i limuzine čitav dan, kao jasna demonstracija moći, kružili gradom. Uspio je – ali zamalo.

Istinski pobjednik izbora je Mehmet Zenka i njegova koalicija DUA-Demokratski savez u Crnoj Gori. Na izborima 2018. DUA je osvojila tri mandata. Sada, sa koalicionim partnerom, ima duplo više. Upravo je rezultat te koalicije, uz činjenicu da nije bilo pada DPS-a koji je gromoglasno najavljivala URA, spriječio Abazovića da preuzme vlast u Ulcinju.

Čitaj još:   HOROR MOSTARSKIH HULIGANA: Udarali na ANTIFAŠISTE, poletjele baklje, kamenice i flaše, intervenisali specijalci... (foto i video)

Najjužnijom primorskom opštinom će, po svemu sudeći, vladati ista koalicija koja je vlast osvojila 2018. godine.

(cdm.me)

Sjećanje na Rasima- RASKA Mašova…

Na današnji dan 1993. godine ubijen je crnogorski patriota Rasim Read more