IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NASTAVAK BRUKANJA DRŽAVE: Putinova sjenka nad Krivokapićevom vladom…

Vlada u tehničkom mandatu Zdravka Krivokapića ni juče nije donijela odluku o uvođenju sankcija Ruskoj Federaciji zbog agresije na Ukrajinu, čime je Crna Gora i zvanično postala jedina država NATO i EU koja nije donijela takvu odluku.

Na jučerašnjoj sjednici Vlada je, shodno Zakonu o restriktivnim mjerama, trebala prvo da donese odluku kojom prihvata odluke Evropske unije o restriktivnim mjerama prema Rusiji. Krivokapić je, međutim, pribjegao novom manevru kako bi eskivirao donošenje konkretne odluke.

Više izvora Pobjede saopštilo je da je premijer prvo insistirao da njegov kabinet usvoji informaciju o ,,krizi u Ukrajini“, na osnovu koje se Ministarstvo vanjskih poslova zadužuje da u skladu sa ostalim državnim resorima sprovodi odluke o sankcijama.

Predložio je i kao prvu tačku dnevnog reda i da se obrazuje koordinaciono tijelo za praćenje uvođenja i primjenu međunarodnih mjera povodom krize u Ukrajini, ne pominjući ni jednom riječju agresiju Ruske Federacije i sankcije prema toj državi. Međutim, ni ova odluka nije dobila većinu jer prilikom preglasavanja nije dobila neophodnih sedam glasova.

Prema informacijama Pobjede, odluku da se formira koordinaciono tijelo na kojem insistira odlazeći premijer, osim njega, podržali su ministri Jakov Milatović, Milojko Spajić, Aleksandar Stijović, Ratko Mitrović i ministarka Jelena Borovinić-Bojović. Protiv su glasali ministarka Vesna Bratić i ministar Sergej Sekulović, dok su Olivera Injac i Tamara Srzentić bile uzdržane, a Dritan Abazović i Đorđe Radulović nijesu prisustvovali sjednici jer su u tom momentu bili na sastanku sa ambasadorima Kvinte. Ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić nije bio u državi.

Odlazeća Vlada, više od mjesec dana, na razne načine pokušava da izbjegne da odlukom o uvođenju sankcija Rusiji i u potpunosti uskladi svoju politiku sa državama članicama NATO i EU i da sa riječi pređe na konkretna djela. Vlada je na sjednici 17. marta razmatrala prijedlog zaključaka kojima je trebalo da se podrže sankcije Rusiji, ali je ona prekinuta nakon svađe premijera Zdravka Krivokapića i ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića. Prošlog četvrtka sjednica nije održana jer su ministri bili na raznim „neodložnim“ službenim putovanjima.

Čitaj još:   Šehović- Na CETINJE su pale maske onih koji su IZDALI Crnu Goru...

Kako je Pobjeda juče objavila, odlazeći premijer i ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović insistirali su na tome da Vlada donese informaciju po kojoj bi Ministarstvo vanjskih poslova bilo zaduženo da sprovede sankcije.

Potpredsjednik Socijaldemokrata Danilo Orlandić ocijenio je juče da nas je, neusvajanjem sankcija Rusiji, Vlada još jednom obrukala u međunarodnoj zajednici.

– Lekcija koju smo na najteži način i sa ogromnim posljedicama svi naučili iz pogubljenog ponašanja odlazeće vlade je kako se ne možemo igrati Evropejaca sa ljudima suprotnih svjetonazora. To smo jednom pokušali i obilo nam se o glavu tako da ćemo se dugo oporavljati – poručio je Orlandić.

Postupanje Vlade komentarisao je i generalni sekretar Socijaldemokratske partije Ivan Vujović.

– Vlada Crne Gore kao Vlada Bjelorusije o sankcijama Rusiji. Crkvena vlada je pala, ali Putinova politika ostala. Koliko su nas ubjeđivali o evropskoj pravovjernosti ekspertske Vlade. Crna Gora se jednom politički igrala 2020. godine, pa dobila „apostole“. Svaka dalja igra urušava evropsku i NATO Crnu Goru – poručio je Vujović na Tviteru.

Oglasili su se i iz Centra za građansko obrazovanje ocijenivši da je Krivokapić ovakvim postupkom pokazao da će do posljednjeg dana svog mandata nastaviti da nanosi ogromnu političku štetu Crnoj Gori.

Pozvali su sve aktere koji učestvuju u pregovorima o manjinskoj vladi da što prije okončaju taj proces.

– I da formiraju vladu proevropske orjentacije, čiji će jedan od prvih zadataka biti saniranje posljedica ovakvog neodgovornog djelovanja odlazećeg premijera i njegovih ministara – naveli su na Tviteru.

,,Prijedlog premijera suprotan zakonu“

Potpredsjednik Vlade u tehničkom mandatu Dritan Abazović ocijenio je da je prijedlog aktuelnog premijera Zdravka Krivokapića da se formira koordinaciono tijelo za uvođenje sankcija Rusiji suprotan zakonu.

Čitaj još:   Medojević: KRIVOKAPIĆ možda MISLI i da je ZEMLJA RAVNA PLOČA

– Da bi to tijelo funkcionisalo, prvo treba da se donesu sankcije – rekao je Abazović movinarima nakon konferencije CDT i dodao da je Ministarstvo unutrašnjih poslova već oformilo tijelo koje se bavi primanjem izbjeglica iz Ukrajine i njihovim statusom u Crnoj Gori.

– To smo uradili prije dvije-tri sedmice. Jedina institucija koja kasni je Vlada. Svi smo mislili da je to posljedica beranskih izbora. Ti izbori su prošli, ostalo je da donesemo odluku. Žao mi je što to nijesmo učinili odmah – rekao je on i dodao da to predstavlja „dalje blamiranje države na međunarodnom planu“.
Autor:Nenad ZečevićŽeljka Zvicer

izvor: pobjeda.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more