IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SARAJEVO: Otkrivena spomen ploča za 25 poginulih pripadnika Zelenih Beretki… (foto, video)

U prisustvu gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić, bivših saboraca i članova porodica otkrivena spomen ploča za 25 poginulih pripadnika Zelenih Beretki na gornjoj stanici trebevićke žičare…

SARAJEVO: BiH, Zanimljivosti, vijesti, utorak, 05. 04. 2022… 09: 48… SARAJEVO: Otkrivena spomen ploča za 25 poginulih pripadnika Zelenih Beretki… (foto, video)

JEDNA OD VAŽNIJIH BITKI U ODBRANI SARAJEVA JE ONA U KOJOJ JE POGINULO 25 PRIPADNIKA ZELENIH BERETKIH…

Mnogo je bitki koje su bile važne za odbranu glavnog grada Bosne i Hercegovine. Jedna takva dogodila se 8. juna 1992. godine u akciji oslobađanja kote 1165 Vidikovac. Poginulo je 25 pripadnika Zelenih beretki.

U znak sjećanja i poštovanja, danas je na Trebeviću u njihovu čast, na gornjoj stanici žičare, postavljena spomen-ploča. Biće to vječni podsjetnik na njihovu žrtvu za slobodu Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

  1. Juni. 1992. godine bio je krvav dan u Sarajevu, dan kada je poginulo najviše sarajevske mladosti. Tog dana živote su izgubili mladi momci, patrioti, borci, pripadnici Zelenih beretki, njih 25.
Čitaj još:   VIC DANA U cirkusku arenu uđe famozni ukrotitelj...

Nije im nešto išlo tog dana, prisjeća se Kiko. Tenk koji je trebao s Trebevića pružati podršku prevrnuo se na Sedreniku. Bilo je tog dana više borbi u gradu ispod Trebevića.

Slobodu smo skupo platili. Osmi juni 1992. godine u javnosti je jedan od zaboravljenih datuma, ali pamte ga Sarajlije.

I nikada se neće zaboraviti oni koji su svoje živote dali za odbranu ovog grada i ove zemlje. Osmog juna ratovalo je srce i hrabrost sarajevskih momaka protiv agresorske sile.

BRAVO ZA SELEKTORA ZMAJEVA SPREMAN SE ŽRTVOVATI ZA BiH…

Bravo za selektora "zmajeva", spreman se žrtvovati za BiH:  Dule Read more

VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi i jak vjetar, temperatura pada…

OVO JE VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi, jak Read more