IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MILE DODIK SAM NA BRISANOM PROSTORU: Podrška Srbije daljoj međunarodnoj izolaciji Rusije dovodi u nevolju cijelu RS! (foto, video)

Odluka Srbije da glasa za izbacivanje Rusije iz Vijeća za ljudska prava UN-a dovela je u krajnje neugodnu situaciju aktuelnog srpskog člana Predsjedništva BiH i lidera SNSD- a Milorada Dodika, koji je praktično ostao jedini političar na Zapadnom Balkanu koji i dalje drži “rusku stranu” u ratu koji već duže od mjesec dana bjesni u Ukrajini… 

BEOGRAD: Regija, Crna Hronika, vijesti, petak,. 08. 2022… 13: 38… MILE DODIK SAM NA BRISANOM PROSTORU: Podrška Srbije daljoj međunarodnoj izolaciji Rusije dovodi u nevolju cijelu RS! (foto, video)

Prema ocjenama sagovornika Srpskainfo, sama činjenica da je Dodik, praktično, ostao “na ledini” i postao jedini regionalni lider koji podržava Rusiju, dovodi u realnu opasnost međunarodni položaj cijele Republike Srpske.

Posebno iz razloga što, kako kažu, novi-stari predsjednik Srbije Aleksandar Vučić jučerašnjim opredjeljenjem da njegova zemlja glasa za isključenje Rusije iz Vijeća za ljudska prava UN-a sve jasnije pokazuje znakove otklona od podrške politici zvanične Moskve. 

“Po svemu sudeći, Dodik jeste ostao izolovan kada je riječ o podršci Rusiji u zemljama koje su nastale raspadom bivše Jugoslavije. Inače, jučerašnje glasanje Srbije za podršku inicijativi o isključenju Rusije iz Vijeća za ljudska prava UN- a nije prvi slučaj kada je vlast Aleksandra Vučića podržala kažnjavanje Moskve. Podsjećam da je nedugo nakon izbijanja rata u Ukrajini, Srbija u Generalnoj skupštini UN-a glasala i za to da se zvanično osudi ruska agresija”, kaže za Srpskainfo bivši ambasador Srbije u Bjelorusiji i član Foruma za međunarodne odnose evropskog pokreta u Srbiji Srećko Đukić. 

Čitaj još:   SKANDAL: SRPSKI navijači prekinuli minutu šutnje UVREDLJIVIM POVICIMA

On između ostalog dodaje i to da je zvanični Beograd sve jasnije opredijeljen da prati politiku Evropske unije, kada je u pitanju sukob u Ukrajini. 

“Iako je tačno to da Srbija još uvijek ne želi da uvede sankcije Rusiji, posljednji postupci srpskih predstavnika u UN- u pokazuju da se Vučić, zapravo, sve više približava politici Brisela. To je sigurno krajnje neugodno po Dodika, koji je praktično ostao jedini politički lider na Balkanu koji i dalje slijepo podržava Rusiju. To je takođe postalo izuzetno opasno za cijelu Republiku Srpsku, budući da je na sceni žestoka konfrontacija Istoka i Zapada, čak i veća nego ona u vrijeme Hladnog rata. Poseban problem za RS je to što je potpuno okružena zemljama članicama NATO, tako da je vrlo rizično ‘gurati prst u oko’ mnogo snažnijim i većim od tebe”, ističe Đukić. 

Podsjećamo, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik jučer je na konfereciji za novinare u Banjoj Luci još jednom javno podržao Rusiju, rekavši kako je širom svijeta na djelu “antiruska histerija”. 

Dodik je također žestoko osudio to što je ambasador BiH pri UN-u Sven Alkalaj podržao odluku o izbacivanju Rusije iz Vijeća za ljudska prava UN-a. 

“To nije odluka BiH, nego privatna odluka muslimanskog kruga iz Sarajeva”, rekao je Dodik navodeći da Predsjedništvo BiH nije donijelo odluku o uvođenju bilo kakvih sankcija Rusiji. 

Međutim, zanimljivo je to da se član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a nijednom rječju nije osvrnuo na postupak Srbije, čiji su predstavnici, također glasali za to da se Rusija isključi iz Vijeća za ljudska prava UN-a, zaključuje tekst banjalučki portal. 

Čitaj još:   PRVI PUT U HISTORIJI: Cijena barela američke nafte ispod nule... (foto)

izvor (SB)

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more