IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

UHVAĆEN U LAŽI Lajčak Krivokapiću nije pomenuo izbore: ”EU ne tumači što drugi vjeruju da smo im rekli”

Ne osjećamo potrebu da komentarišemo kako drugi izvještavaju ili tumače ono što vjeruju da su im naši zvaničnici rekli. Stav Evropske unije prema Crnoj Gori i njenoj unutrašnjoj situaciji je vrlo jasan i nije se promijenio. Ovo je i Lajčak prenio premijeru Krivokapiću– što ćete vidjeti ako pogledate tvit koji je gospodin Lajčak objavio o ovom sastanku

Kabinet odlazećeg premijera Zdravka Krivokapića pokušao je da obmane javnost saopštenjem u kojem je navedeno da Brisel podržava izbore kao najdemokratskije rješenje trenutne političke situacije u Crnoj Gori.

Naime, odlazeći premijer Zdravko Krivokapić sastao se prekjuče sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograd– Priština i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom na marginama Delfi foruma u Grčkoj.

O sastanku je javnost obaviještena saopštenjem u kojem je, između ostalog, navedeno da Lajčak zagovara izbore, kao najdemokratskije rješenje trenutke političke krize.

– Lajčak je izrazio punu podršku Crnoj Gori, rekavši da želi proevropsku Crnu Goru i da je isključivo na našoj državi da riješi svoju krizu, ističući da su izbori najdemokratskiji način– navodi se, između ostalog, u Vladinom saopštenju.

Sa druge strane, u Lajčkovom tvitu o sastanku sa Krivokapićem nigdje se ne pominju izbori, već specijalni predstavnik EU poziva da Crna Gora sama nađe način za izlazak iz trenutne političke situacije.

-Na marginama Delfi foruma, sastao sam se sa premijerom Krivokapićem. Razgovarali smo o situaciji u Crnoj Gori. Na domaćim političkim snagama je da pronađu najbolji izlaz iz postojeće situacije. Glavni fokus Crne Gore treba da bude na napredovanju u procesu pristupanja EU– naveo je Lajčak u tvitu.

Čitaj još:   MANDATAR BEZ STOLICE NA SAHRANI U BEOGRADU!!!

Portparol EU Peter Stano, zamoljen da prokomentariše navode Krivokapićevog kabineta, i upitan da li je EU promijenila stav kada je u pitanju Crna Gora, kazao je da nemaju potrebu da komentarišu ili tumače ono što su briselski zvaničnici rekli.

-Ne osjećamo potrebu da komentarišemo kako drugi izvještavaju ili tumače ono što vjeruju da su im naši zvaničnici rekli. Stav Evropske unije prema Crnoj Gori i njenoj unutrašnjoj situaciji je vrlo jasan i nije se promijenio. Ovo je i Lajčak prenio premijeru Krivokapiću– što ćete vidjeti ako pogledate tvit koji je gospodin Lajčak objavio o ovom sastanku– rekao je Stano crnogorskom dnevnom listu Pobjedi.

Iz EU su ranije kazali da očekuju da će se vlada formirati bez nepotrebnog odlaganja.

-Formiranje nove vlade u skladu sa Ustavnim i zakonskim okvirom, odgovornost je političkih aktera i institucija Crne Gore, saopštila je portparolka Evropske komisije (EK) Ana Pisonero Hernandez.

-Vjerujemo da će se to dogoditi bez nepotrebnog odlaganja – kazala je za Pisonero Hernandez za Televiziju Crne Gore.

Kazala je i da u Evropskoj komisiji pozivaju na zajednički rad u pogledu EU reformi.

-Pozivamo sve političke partije i institucije da se fokusiraju i zajedno rade na sprovođenju reformi u vezi sa Evropskom unijom (EU), u konstruktivnom duhu i u skladu sa očekivanjima građana Crne Gore da napreduju u pristupnom procesu– stav je Brisela.

Čitaj još:   Izetbegović: CRNOGORSKO ČOJSTVO I VUČIĆEVO BJEŽANJE OD ISTINE

Podsjećamo, u Crnoj Gori se trenutno vode pregovori o formiranju manjinske vlade, a predvodi mandatar, dosadašnji vicepremijer Dritan Abazović.

Krivokapić i pojedini članovi odlazeće vlade oštro se protive formiranju manjinske vlade i pozivaju na izbore.

izvor: aktuelno.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more