IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DAČIĆ bi do KINE, a VULIN treba da brine: Sporni su zapadnim vladama, Vučić je na potezu… (foto)

Ni sam Vulin nije bježao od toga da u javnosti govori o tome da ga SAD i EU ne žele u Vladi Srbije…

BRISEL: Svijet, Crna Hronika, vijesti, ponedeljak 11. 04. 2022… 00: 38… DAČIĆ bi do KINE, a VULIN treba da brine: Sporni su zapadnim vladama, Vučić je na potezu… (foto)

Srpska napredna stranka formirat će novu Vladu Srbije, ali u njoj možda neće biti mjesta za aktuelnog ministra policije Aleksandra Vulina i predsjednika Skupštine i lidera SPS, Ivicu Dačića.

Sve se glasnije govori da zapadni partneri zahtijevaju od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da „očisti“ vlast od proruskih kadrova i da Srbija zauzme jasan spoljopolitički kurs u odnosu na Rusiju.

Imajući u vidu da je predsjednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić tokom izborne kampanje, ali i prije nje, jasno poručivao da niko ne smije da uvodi sankcije Rusiji, koalicija sa SPS-om je dovedena u pitanje.

Na tom tragu bila je i izjava Vučića data u izbornoj noći.

On je tom prilikom indirektno poručio da su socijalisti iskoristili ukrajinsku krizu u kampanji, da ga brine jačanje desnice, uz napomenu da je pred Srbijom odluka kojim putem će ići u budućnost.

„Ono što je važno za zemlju je da je uticaj ukrajinske krize bio ogroman na rezultate izbora, i vidi se da se Srbija dramatično pomjerila udesno. Nećemo formirati vladu sa onima koji su zloupotrebili povjerenje našeg naroda“, poručio je on.

Čitaj još:   Vic dana Čak Noris, izložen virusu korona... (evo kako se sve završilo)

Sam Vučić poručivao je ranije da može da formira vlast samo sa Savezom vojvođanskih Mađara, ali se, odlukom RIK- a da SVM oduzme jedan mandat, situacija promijenila i socijalisti su ponovo iskočili u prvi plan.

Zapad bi navodno bio spreman da prihvati Dačića kao sagovornika, imajući u vidu da se u prošlosti pokazao kao fleksibilan partner, uz napomenu da je upravo on bio taj koji je pregovarao u Briselu kad je zaključen sporazum o Kosovu.

Međutim, uslov je da se lider SPS odrekne proruske politike i da ne koči eventualnu odluku o sankcijama. Izjašnjavanje Dačića čeka se i za formiranje Vlade Srbije ali i vlasti u Beogradu. Dat mu je ultimatum ovim povodom i sada se čeka njegov odgovor.

S druge strane, pozicija aktuelnog ministra policije Aleksandra Vulina daleko je drugačija. Sa Zapada je stigla poruka da je on neprihvatljiv sagovornik i da je razlog tome njegova povezanost sa zvaničnom Moskvom.

Ni sam Vulin nije bježao od toga da u javnosti govori o tome da ga SAD i EU ne žele u Vladi Srbije.

„Njegova bliskost sa Nikolajem Patruševim, sekretarom za nacionalnu bezbjednost Rusije, akcija prisluškivanja ruskih opozicionara i najava zajedničke borbe protiv ‘obojenih revolucija’ dokazala je da je on transmiter ruskog uticaja u Srbiji i kao takav je neprihvatljiv kao sagovornik za Zapad”,

Čitaj još:   EVO ZAŠTO Hiljada građana u BiH ne mogu kupiti ugalj: BOSANSKI LIGNIT ZA SRBIJANSKE RADIJATORE... (foto, video)

Ipak, za Vulina, postoji alternativno rješenje:

„Imajući u vidu njegovu lojalnost Vučiću i činjenicu da je godinama jedan od njegovih najbližih saradnika, izvjesno je da će aktuelni ministar policije ipak dobiti neku funkciju izvan vlade. Kao mogućnost se pominje i ambasadorsko mjesto u Kini“.

izvor (NAP) 

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more