IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ANKARA I KAPADOKIJA, AVANTURA I NEOPISIVI DOŽIVLJAJ… (foto)

Ankara je prestonica i administrativni centar Turske. Jedan je od najmodernijih gradova, bogate kulture i različitih Naroda, kroz koji je satkan duh tradicionalnih vrednosti jednog područja nestvarne lepote

Svako novo turističko putovanje je novi izazov,jer pruža priliku da čovek upozna do tada nepoznate destinacije. Ja sam dobio šansu da u organizaciji Ministarstava kulture i turizma Republike Turske budem deo press tima, na jednom od promotivnih avionskih letova na relaciji Beograd- Ankara, sa ciljem da se promovišu turistički potencijali dog dela Turske.

Nova avio linija, direkan let između Beograda i Ankare doprineće snažnijem razvoju turizma dve zemlje, upotpuniti bogatu turističku ponudu, ali I stvoriti nove mogućnosti za razvoj privredne saradnje I partnerstva na drugim poljima.

Organizacija i način putovanja su, malo je reći, za najglasniju pohvalu. Svi koji smo bili deo programa, imali smo priliku da se, zahvaljujući znanju i iskustvu profesionalaca specijalizovanih za oblast turizma upoznamo sa lepotama glavnog grada Turske i okoline.

Ankara je, u odnosu na celokupan utisak, priča za sebe. Prestonica Turske odiše jedinstvenom lepotom, tradicijom i nacionalnim osobenostima, koje prezentovane kroz kulturne, istorijske I druge sadržaje i gastronomiju, čine grad i ponudu u njemu čarobnom. Turistička ponuda Ankare je više nego zanimljiva, prepuna specifičnosti I vredna svake pažnje.

Obišli smo tokom putovanja brojne znamenitosti I lepote koje krase glavni grad jedne od najlepših zemalja Sredozemlja. Celokupan doživljaj je rečima neopisiv i može se tek u tragovima predstaviti kroz fotografije ili video zapise, ako magiju objektiva kanališe vešto oko, dovoljno iskusno da igrom boja i svetlosti sačini kompoziciju lepote i posmatraču delimično približi neponovljivo turističko iskustvo.

Među znamenitostima Ankare posebno se ističe nadaleko čuveni mauzolej Mustafe Kemala Ataturka. U čast osnivača i prvog predsednika Turske sačinjena je impozantna mermerna građevina od koje zastaje dah. Spomenik, napravljen 1953. postavljen je na uzvišenju iznad grada…

U samom muzeju nalazi se voštana figura Kemala Ataturka a posetioci mogu da vide njegove lične stvari i fotografije na koje svedoče o pojedinim trenucima iz njegovog života. U ogromnom parku nalazi se više od 50 000 raznovrsnih stabala raznog drveća I upravo drveće ovaj kompleks čini veličanstvenim.

Čitaj još:   ASIM NIKŠIĆ- PAZARSKA CRKVA SVETOG NIKOLE

Posebnih atrakcija i omiljena stanica za turiste iz čitavog sveta je Stara tvrđava, vidljiva okom iz ma kog dela grada. Unutrašnjost tvrđave se prostire na čak 43 kilometara kvadratna, a kuće unutar nje su pretvorene u restorane. Zbog takvog koncepta dobijate utisak da ste u sred živopisnog anadolijskog sela, koje vrvi od ljudi i gostoprimstva domaćina. Ukoliko želite da dobijete savršen pogled na ceo grad, sa tvrđave ćete osmotriti Ankaru iz najbolje perspektive.

Glavni grad Republike Turske poznat je ne samo kao kulturni centar, već i kao biser turizma cele zemlje. Zbog burne prošlosti prestonice ne čudi što se u gradu prožimaju različite tradicije i kulture, koje preplitanjem stvaraju parvo civilazacijsko bogatstvo.

Nakon što smo posetili sve znamenitosti Ankare, opustili smo se u jednom od turskih restorana I iskoristili priliku da probamo brojne specijalitete. O ukusima i mirisima turske kuhinje, pred kojom niko ne ostaje ravnodušan, potrebno je posebno govoriti i pisati. Iz ove perspektive, danas kad su se utisci samo delimično slegli, jasno mi je da sam onim što sam video i doživeo potpuno opčinjen.

Kapadokija je smeštena između tri ugašena vulkana . Ostaci iz prošlosti uz pomoc prirode formirali su fascinantne kamene strukture, neobičnog izgleda stena sačinjenih od vulkanskog pepela i prirodni pejzaž koji je jedinstven u svetu.

Dokazi o nastanjivanju Kapadokije ukazuju na Hrišćane, koji su u 2. veku bežeći od Rimljana svoje sklonište pronašli upravo u stenama i kamenim formacijama u KapadokijI. Brojni podzemeni gradovi koji su pronađeni na ovom području, kao i crkve i manastiri smešteni u stenama.

Posetiocima se pruža mogućnost da odsednu u hotelima u stenama i posete verske objekte sagrađene u njima, jer su oni ti koji pružaju najverodostojniju sliku i priliku nekadašnjeg života u Kapadokiji.

Jedan od najlepših I za mene licno najjveci doživljaja koje pruža ova turisticka destinacija je mogućnost da se vozite balonom i sve njene lepote vidite iz neverovatne perspektive. Ovu oblast videti iz ugla jedne ptice je zaista neverovat osecaj u jednom danu na njenom nebu može naći i stotine šarenih bolona koji pruzaju zaista fascinatntnu sliku .

Čitaj još:   Novinari TV SARAJEVO po VAKCINU stigli u NOVI PAZAR ( foto)

Mi smo proveli noć u Kapadokiji , I ujutro videli jedan od najlepših prizora u zoru, kada vas probudi snažan huk stotina balona koji u svitanje poleću i obilaze čitavu oblas Vožnja balonom traje oko 45 minuta a u skladu sa ponudom koju izaberete, imate mogućnost da u korpi budete sa samo 4 ili 5 osoba. Vožnja balonom je samo jedan od načina da obiđete Kapadokiju,

Sa željom da svako od vas dobije priliku i sretnu ga prizori koji hipnotišu a ostaju u srcu i glavi duboko urezani, poručujem vam da, ako možete, proverite ove navode.

Zbog toliko toga proživljenog, zahvaljujem Ministarstvu kulture i turizma Republike Turske na prilici da budem deo jedne vanvremenske I neponovljive avanture.

Autor- Senad Senko Župljanin

http://ibalkan.net

BRAVO: Senad SENKO Župljanin iz Novog Pazara, HEROJ HUMANOSTI u 2021. godini…

NOVI PAZAR– Po rezultatima konkursa “Oni su heroji”, Senad Senko Read more

Sportski novinari BiH POBJEDNICI internacionalnog nogometnog turnira ULCINJ 2021. godine

Sportski novinari BiH pobjednici su internacionalnog nogometnog turnira Ulcinj 2021. Read more

Novinari TV SARAJEVO po VAKCINU stigli u NOVI PAZAR ( foto)

Bratski grad Sarajevo je jedan od gradova koji je Novom Read more