IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Iznenada odložena ekshumacija tijela Muamera Zukorlića… (foto, video)

Iz nepoznatih razloga odložena je ekshumacija tijela bivšeg lidera Stranke pravde i pomirenja (SPP) Muamera Zukorlića, koja je trebala biti obavljena u utorak…

NOVI PAZAR: Sandžak, Crna Hronika, Vijesti, srijeda 20. 04. 2022… 00: 54… Iznenada odložena ekshumacija tijela Muamera Zukorlića… (foto, video)

Prema pisanju radija “Sto plus”, njima je u Višem javnom tužilaštvu u Novom Pazaru potvrđeno da predhodnog dana u utorak neće biti ekshumacije, ali bez navođenja novog termina i razloga zašto je odložena.

“Što se tiče natpisa da je traženo da u istrazi učestvuju i tužioci iz Bosne i Hercegovine, nama se niko nije obratio sa takvim zahtjevom, niti imamo bilo kakve informacije o tome”, navode iz Tužilaštva.

Podsjetimo, i Državno tužilaštvo Bosne i Hercegovine pokrenulo je proceduru da se uključi u proces istrage o uzroku smrti Muamera Zukorlića.

Ovo je kazao njegov sin Usame Zukorlić za Prva televizija.

Državno tužilaštvo BiH je pokrenulo proceduru da se uključi u proces istrage, jer je muftija Zukorlić bio i državljanin te zemlje, a i mi smo kroz krivičnu prijavu zatražili da se formira međunarodna ekspertiza, koja bi izvršila ekshumaciju i obdukciju da bi se cjelokupna istraga uradila na najbolji mogući način, da ne bi sutra bilo ko ostavio tragove sumnje u konačne rezultate istrage”, kazao je Usame Zukorlić.

Prema njegovim riječima Zukorlićevi najbliži članovi porodice i saradnici prolaze kroz najteži period.

Čitaj još:   NOVİ PAZAR: Prekinuta sednica skupštine grada

Ovo je vrlo neugodna, vrlo teška i vrlo emotivna situacija. Međutim potreba da se zna istina o okolnostima pod kojima je naš otac i lider preminuo nam daje snagu da prevaziđemo te emocije i teškoću koju osjećamo”, rekao je Usame Zukorlić Prvoj televiziji.

On je prethodno i na konferenciji za novinare rekao da porodica sumnja da je nekadašnji lider SPP-a otrovan i da je to razlog njegove smrti prije nešto više od pet mjeseci.

Naveo je da je porodica dobila rezultate iz dvije nezavisne laboratorije i precizirao da je jedna laboratorija utvrdila da postoji visoka vjerovatnoća da je testirana osoba bila otrovana teškim metalima, a da je druga laboratorija zaključila, na osnovu uzorka koji su dobili, da je osoba bila otrovana hranom.

Porodica je krivičnu prijavu protiv nepoznate osobe podnijela Republičkom tužilaštvu Srbije, a nadležnost je preuzelo Više tužilaštvo u Novom Pazaru.

Ekshumaciju tijela Zukorlića, koji je u trenutku smrti bio i potpredsjednik Skupštine Srbije, Tužilaštvo je naložilo u sklopu istrage o utvrđivanju uzroka njegove smrti.

Više tužilaštvo postupa po prijavi Zukorlićevog sina, Usamea, koji je Republičkom javnom tužilaštvu podnio krivičnu prijavu protiv NN lica, uz laboratorijske nalaze koji, kako je ranije rekao, pokazuju da njegov otac nije umro prirodnom smrću, već da je otrovan.

Čitaj još:   SARAJEVO: STRAVA, autom se zabili u stub, dvije žene smrtno stradale...

Bivši sandžački muftija preselio je na Ahiret iznenada 6. novembra, u 51. godini.