IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

STIGLA NAM Zima u produžecima: Na planinama snijeg kao u decembru, ali i u Sarajevu… (foto, video)

Ponovni snijeg u aprilu, nakon što je sniježilo i prije desetak dana, iznenadio je i meteorologe, ali i građane u Bosni i Hercegovini, nakon petka možemo očekivati potpuni prestanak padavina, koje su u prethodnom periodu posebno bile izražene u Hercegovini…

SARAJEVO: BiH, Zanimljivosti, Vijesti, srijeda 20. 04. 2022… 00: 54… STIGLA NAM Zima u produžecima: Na planinama snijeg kao u decembru, ali i u Sarajevu… (foto, video)

Drugi aprilski snijeg probudio nas je ovo jutro u mnogim dijelovima Bosne i Hercegovine, a snježni pokrivač je na planinama oko Sarajeva u potpunosti zamijenio zeleno proljetno ozračje.

Najviše padavina u proteklom periodu zabilježeno je na području Hercegovine, te jugozapadne i jugoistočne Bosne i u Sarajevu.

Tako je na području Nevesinja zabilježeno 18 milimetara padavina po metru kvadratnom, Livno 16, Sarajevo 15, Mostar i Gacko po 14, Jajce 12, te Foča 11 milimetara po metru kvadratnom.

U Bihaću, Bugojnu, Gradačcu i na Čemernu zabilježeno je po 9 milimetara padavina po metru kvadratnom, u Sanskom Mostu 8, Trebinju, Zenici i Mrkonjić Gradu po 7, u Banjoj Luci i Bileći po 6, na Sokocu, u Srebrenici, Bosanskom Novom, Han Pijesku i Tuzli po 5, na Bjelašnici svega 2, te u Neumu 1 milimetar po metru kvadratnom.

Usljed novih padavina, posebno u višim predjelima Bosne, ali i Hercegovine došlo je do formiranja sniježnog pokrivača. To je neuobičajno za drugu polovinu aprila.

Čitaj još:   Prof. ČIRGIĆ zatresao CRNU GORU: Nema nove VLADE dok se ne oporavi GAZDA AMFILOHIJE

Tako je u Livnu napadalo 7, na Čemernu 8, u Gacku i Nevesinju po 5, Han Pijesku 3, na Sokocu 2, te u Sarajevu 1 centimetar snijega. Na Bjelašnici je registrovano 94 centimetra snijega.

Nove padavine prouzrokovale su i porast vodostaja pojedinih rijeka u Bosni i Hercegovini.

Tako je nivo rijeke Bosne u Sarajevu (Reljevo) na nivou 171 centimetar i ima tendenciju daljnjeg rasta.

Sudeći po uživo kamerama sa Bjelašnice, Igmana, Jahorine i Trebevića snijeg je u velikoj mjeri napadao na ski stazama i ovim planinama uopšte.

U prethodnom periodu je za ovo doba godine bilo poprilično hladno, ali kako najavljuje meteorolog Nove BH Nedim Sladić na svom Facebooku, nakon petka možemo očekivati potpuni prestanak padavina, koje su u prethodnom periodu posebno bile izražene u Hercegovini.

“Od maja zavisi uveliko i razvoj ljeta nad Balkanom i na osnovu nje dobit ćemo najsličniji mogući scenario”, rekao je on.

Osim toga, on navodi da će do kraja dana doći do razvedravanja i prestanka padavina. Isto prognoziraju i iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda, iz kojeg navode da je jutros na Bjelašnici bilo – 4 stepena, a u BiH se očekuje da će najviša prosječna temperatura biti osam stepeni po Celzijusu…

Čitaj još:   KOSOVO: TAČI NA POTEZU, Raspušten kosovski parlament... (foto)

izvor iBalkan.net

Hod po žici posljednjeg apostola… (foto)

U susret ovim tektonskim promjenama, na Balkanu se stvari komplikuju. Read more

PROGNOZA KOJOJ SE NISMO NADALI: Objavljena vremenska procjena za naredne dvije nedelje… (foto)

Federalni hidrometeorološki zavod objavio je izglede vremena za period od Read more

VIC DANA: UŽAS- Pitali Zokija Milanovića koji mu je najdraži ŠPORT, pa on sve pojasnio… (foto)

VOLIM London, kišu i još ponešto... ZAGREB: Svijet, Zanimljivosti, Sport, Read more