IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Emmanuel Macron poručio Marine Le Pen: Rizikuješ “građanski rat” ukoliko zabraniš nošenje marama u Francuskoj… (foto, video)

Sa mnom neće biti zabrane marama, jarmulka i vjerskih obilježja, rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron tokom televizijske debate…

PARIZ: Svijet, Crna Hronika, Vijesti, četvrtak 21. 04. 2022… 12: 54… Emmanuel Macron poručio Marine Le Pen: Rizikuješ “građanski rat” ukoliko zabraniš nošenje marama u Francuskoj… (foto, video)

Aktuelni predsjednik Francuske Emmanuel Macron upozorio je u srijedu svoju ekstremno desničarsku protivkandidatkinju Marine Le Pen da će tu zemlju dovesti na rub građanskog rata ako uvede zabranu nošenja marame ili hidžaba u slučaju pobjede na francuskim predsjedničkim izborima, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Sa mnom neće biti zabrane marama, jarmulka i vjerskih obilježja”, rekao je Macron tokom televizijske debate na kanalima TF1 i France 2, na kojoj si kandidati za šefa francuske države imali priliku ubijediti milione birača da glasaju za njih u drugom i posljednjem krugu izbora 24. aprila.

U debati je preovladao i diskurs ekstremne desnice koji je dominirao kampanjom.

Le Pen je rekla da zabranom nošenja marame na javnim mjestima namjerava osloboditi muslimanke od “uniforme koju su nametnuli islamisti”.

Macron se protivi predloženoj zabrani, rekavši da je neustavna i da će stvoriti “građanski rat”. On je rekao da se zakon o sekularizmu iz 1905. ne odnosi na “borbu protiv religije”.

Čitaj još:   SARAJEVO: Članovi Predsjedništva BiH obilježili Dan nezavisnosti... (foto i video)

Le Pen je zauzvrat napala Makrona zbog stvaranja nejedinstva i podjele francuskog društva tokom njegovih pet godina na vlasti. Ona je insistirala na tome da se njen projekat odnosi na “davanje prioriteta Francuzima u njihovoj zemlji”, što je željela da postigne uvođenjem referenduma o građanskoj inicijativi i drugim reformama za poboljšanje svakodnevnog života ljudi.

Le Pen je također napala Makrona zbog njegovih ekonomskih neuspjeha tokom petogodišnjeg mandata, fokusirajući se na kupovnu moć, nezaposlenost, povećanje poreza na gorivo koje je podstaklo proteste Žuti prsluci i stvaranje duga od 600 miliona eura u okviru paketa za oporavak preduzeća tokom pandemije koronavirusa.

“Vidjela sam samo Francuze kako mi govore da to više ne mogu, da više ne mogu sastavljati kraj s krajem”, rekla je Le Pen.

Macron je zauzvrat iskoristio slabe tačke Le Pen – Rusiju i Evropsku uniju – i optužio je da zavisi od Rusije i njenog predsjednika Vladimira Putina za finansiranje njene stranke.

Rekao je da želi osigurati da se rat u Ukrajini ne proširi i da to može postići samo “jaka Evropa” koja bi mogla “opametiti Rusiju”, napominjući da “mi nismo ničiji vazali”.

Čitaj još:   BEOGRAD: Senat univerziteta, jednoglasno donio odluku o poništavanju doktorata Siniše Malog... (foto)

Rezultati anketa javnog mnijenja pokazali su da je Emmanuel Macron povećao prednost nad rivalkom Marine Le Pen na 56 posto.

izvor agencije

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more