IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SARAJEVO: Jusuf Pušina i Dragan Vikić oslobođeni svih optužbi za ratne zločine- NISU KRIVI… (foto, video)

“Nisu krivi”, rekao je sudija Zoran Božić nakon što je pročitao imena optuženih Jusufa Pušina, Dragan Vikić, Nermin Uzunović zvani Šok i Mladena Čovčića...

SARAJEVO: BiH, Zanimljivosti, Vijesti, četvrtak 21. 04. 2022… 11: 54… SARAJEVO: Jusuf Pušina i Dragan Vikić oslobođeni svih optužbi za ratne zločine- NISU KRIVI… (foto, video)

Dragan Vikić, Jusuf Pušina, Nermin Uzunović zvani Šok i Mladen Čovčić zvani Rogatica su optuženi za ratni zločin počinjen nad osmoricom pripadnika Jugoslavenske narodne armije (JNA) u aprilu 1992. u Sarajevu. Sud BiH je svu četvoritu optuženih oslobodio krivice.

“Nisu krivi”, rekao je sudija Zoran Božić nakon što je pročitao imena optuženih Dragana Vikića, Jusufa Pušine, Nermina Uzunovića zvanog Šok i Mladena Čovčića.

Tako je Sud Bosne i Hercegovine nepravosnažno oslobodio Dragana Vikića i druge svih optužbi za ratne zločine koje im je Tužilaštvo BiH stavljalo na teret.

Podsjećamo, 27. decembra 2016. godine, Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu protiv četiri osobe zbog sumnje da su bile upoznate ili svjedočile zarobljavanju, ubistvu i skrivanju tijela osmorice pripadnika Jugoslavenske narodne armije (JNA) u aprilu 1992. u Sarajevu.

Dragan Vikić, Jusuf Pušina, Nermin Uzunović zvani Šok i Mladen Čovčić zvani Rogatica su, prema Tužilaštvu BiH, kao pripadnici policijskih i sigurnosnih struktura, znali i bili informirani o zarobljavanju osam pripadnika JNA srpske nacionalnosti iz transportera u kvaru koji se nalazio na području sarajevskog naselja Dobrinja.

Čitaj još:   HITNI POZIV ZA BEOGRAD: Zapad zna, Rusija želi da VUČIĆ i Srbiju uvedu u rat na Balkanu, prije svega u... (foto, video)

“Nakon toga su zarobljenici odvedeni na lokalitet Velikog parka, u blizini Doma policije u središtu Sarajeva, gdje su ubijeni rafalnim pucanjem iz vatrenog oružja, u čemu su učestvovali optuženi Uzunović, Čovčić i druge osobe”, navodi se u optužnici.

Iz Tužilaštva BiH je tada saopćeno da se optuženi terete da su “u svojstvu zapovjednika i pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), policijskih snaga i rezervnog sastava policije u Sarajevu bili informisani ili lično svjedočili zločinu, nakon čega su propustili da uhapse, procesuiraju i sankcioniraju počinitelje i spriječe uklanjanje dokaza i skrivanje tijela”.

Odbrana optuženih je, iznoseći završne riječi tokom februara i marta ove godine, ustvrdila da nema dokaza da su Vikić i drugi odgovorni za ovaj zločin.

“Ne postoji odgovornost nadređenog bez jasno opisanog osnovnog djela. Tužilac nije dokazao nijedan od elemenata da bi mu se sudilo kao nadređenoj osobi (…) Tužilaštvo je moralo dokazati efektivnu kontrolu nadređenog. Gdje nema efektivne kontrole, nema ni odgovornosti”, rekla je u završnim riječima Vikićeva braniteljica Adna Dobojlić.

Sudsko vijeće Suda Bosne i Hercegovine je uvažio stavove odbrane pa je tako izreklo oslobađajuću presudu svim optuženim u ovom predmetu…

Čitaj još:   SARAJEVO, NASELJE VRACA: U hotelu pronađena tijela dvije osobe, specijalna policija na terenu... (video)

izvor agencije

SARAJEVO: Teška noć na BISTRIKU više uhapšenih, pucanje u gradu… (foto)

U sarajevskom naselju Bistrik u večernjim satima predhodnog dana došlo Read more

VELIKAN BH SPORTA: Ivica Osim sahranjen uz pjesmu Grbavica… (foto, video)

Ivica Osim, velikan bosanskohercegovačkog sporta, sahranjen je danas u Aleji Read more