IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

EU ima devet zahtjeva za građane: Kako se riješiti ovisnosti o RUSKIM ENERGENTIMA…(foto, video)

“Kad bi svi građani EU slijedili plan u devet tačaka, pod nazivom Playing My Part, to bi uštedjelo dovoljno nafte za punjenje 120 supertankera i dovoljno prirodnog plina za grijanje gotovo 20 miliona domova”, objavila je Evropska komisija…

BRISEL: Svijet, Ekonomija, Vijesti, petak 22. 04. 2022… 12: 54… EU ima devet zahtjeva za građane: Kako se riješiti ovisnosti o RUSKIM ENERGENTIMA…(foto, video)

Evropska unija pozvala je ljude da manje voze, isključe klima- uređaje i rade od kuće tri dana u sedmici kako bi se smanjilo oslanjanje na rusku naftu i plin.

Evropska komisija kaže da bi mjere, izrađene u suradnji s Međunarodnom energetskom agencijom, uštedjele kućanstvima u prosjeku oko 500 eura godišnje.

“Kad bi svi građani EU slijedili plan u devet tačaka, pod nazivom Playing My Part, to bi uštedjelo dovoljno nafte za punjenje 120 supertankera i dovoljno prirodnog plina za grijanje gotovo 20 miliona domova”, objavila je Evropska komisija.

“Ljudi širom Evrope pomogli su Ukrajini davanjem donacija ili izravnom pomoći izbjeglicama, a mnogi bi željeli učiniti više. Većina kućanstava također ima veće račune za energiju zbog energetske krize koju je pogoršao rat…

Čitaj još:   DAVOR, GOVOR PUN EMOCIJA, MNOGI ZAPLAKALI: "Šta je majka devet mjeseci nosila..."

Korištenje manje energije nije samo neposredan način za Evropljane da smanje svoje račune već također podržava Ukrajinu smanjenjem potrebe za ruskom naftom i plinom, čime se pomaže u smanjenju tokova prihoda koji finansiraju invaziju”, dodaju.

Prema planu, smanjivanje termostata za samo 1°C uštedjelo bi oko 7% energije koja se koristi za grijanje, dok bi postavljanje klima- uređaja za 1 °C više moglo smanjiti potrošnju električne energije i do 10%.

Pozvali su građane da:

  • smanje grijanje zimi, a ljeti manje koriste klima- uređaje,
  • podese postavke bojlera,
  • ekonomičnije koriste automobil,
  • smanje brzinu na autocestama, s isključenim klima-uređajem u automobilu,
  • nedjeljom u velikim gradovima ostave autoobil kod kuće,
  • kratka putovanja obavljaju pješačenjem ili biciklom umjesto vožnje,
  • koriste javni prijevoz,
  • koriste voz umjesto aviona…

izvor agencije

Hod po žici posljednjeg apostola… (foto)

U susret ovim tektonskim promjenama, na Balkanu se stvari komplikuju. Read more

PROGNOZA KOJOJ SE NISMO NADALI: Objavljena vremenska procjena za naredne dvije nedelje… (foto)

Federalni hidrometeorološki zavod objavio je izglede vremena za period od Read more