IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MILO Đukanović: Bolje manjinska vlada, nego posmrtni ostaci Krivokapićeve vlade… (foto, video)

PODRŽAĆEMO MANJINSKU VLADU, ISPUNJEN NAJVEĆI DIO USLOVA KOJE SMO POSTAVILI, PRIŽELJKUJEM DA U NJU UĐU I PREDSTAVNICI SD-A, PORUČIO LIDER DPS- a…

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, Vijesti, petak 22. 04. 2022… 00: 54… MILO Đukanović: Bolje manjinska vlada, nego posmrtni ostaci Krivokapićeve vlade… (foto, video)

Glavni odbor Demokratske partije socijalista, sa jednim glasom protiv, dao je podršku 43. Vladi mandatara Dritana Abazovića…

“DPS je donijela odluku da podrži manjinsku vladu budući da je ispunjen najveći dio uslova koji smo postavili. Mi se nismo bavili pitanjima partijske i personalne participacije već prioritetnim politikama”, kazao je na konferenciji za novinare lider partije Milo Đukanović, dodajući da su večeras usvojeni zaključci na kojim će DPS insistirati u radu vlade. 

Narednih dana javnost ćemo upoznati sa odlukama naše partije po ovim pitanjima, dodao je. 

“Druga poruka se odnosi na period od prethodnih dvije godine uz jasnu kostataciju da se DPS potvrdila kao partriotska vertikala Crne Gore sa jasnom vizijom budućnosti”, istakao je. 

“Pokazali smo da iz opozicionog statusa imamo snagu da odbijemo sve napade na našu partiju i državu. Gdje su danas oni koji si licitirali da ćemo pasti na deset posto podrške ili da ćemo imati unutarpartijsku diobu. Kao što vidite svi smo tu i rejting nam je stabilan. Šta je bilo sa planovima velikosrpskog nacionalizma. Oni nisu odustali od tog nauma ali im nije moglo biti, jer je DPS bila pretvrd orah za njih. Stali smo im na put i u Nikšiću i na Cetinju”.

Ispunili smo obećanje, kaže on. 

“Srušili smo vladu na institucionalan demokratski način. Treća poruka se odnosi na predstojeći period i obnovu. U prethodnih dvije godine DPS je pokazala odlučnost i snagu da se bori. Sposobnost da uviđamo i ispravljamo greške. Takav trend ćemo nastaviti u narednom periodu”, kazao je lider DPS-a. 

Nakon narednih izbora DPS će zauzeti mjesto koje mu pripada, kazao je. 

Čitaj još:   MILO ĐUKANOVIĆ: Ako je više sveštenika SPC nego vojnika CG, nesklad ćemo morati da poravnamo!

Naša logika je da je bolje da imamo vladu nego, u političkom smislu, posmrtne ostatke prethodne vlade, koja nas kompromituje.

“Razumijem nezadovoljstvo SD-a, naše uvjerenje je bilo da je njima mjesto u vladi. Zašto nije došlo do njihovog učešća neka odgovor da mandatar, mislim da je to šteta”, kazao je. 

Komentarišući prijedlog Zdravka Krivokapića o tehničkoj vladi kaže:

“Predlaže nam tehničku vladu, da bismo u međuvremenu još trošili naše dragocjeno vrijeme, smatram to eklatantnim dokazom o apsolutnoj neodgovornosti Krivokapića i njegove vlade prema nacionalnim interesima Crne Gore”, kazao je Đukanović.  

Da li je ovo konačan partijski sastav vlade treba razgovarati sa mandatarom, dodaje. 

“Sve dok on ne izloži sastav vlade promjene su moguće. Priželjkujem i obradovao bih se da se ovaj sastav vlade dopuni sa predstavnicima SD-a”, istakao je Đukanović. 

Nijesmo razgovarali o personalnom rješenju za čelo parlamenta, kazao je. 

“Jasno je da je potrebno što prije izabrati novog predsjednika. Zainteresovani smo da to bude čovjek koji ce slijediti međunarodne obaveze države. Vjerujem da može doći kandidat iz redova SNP-a. Razumijem dio skepse koja postoji u dijelu javnosti. Nemam nikakav polemički ton prema tome. Manje sam za udubljivanje u istoriju, više sam za aktuelne političke poteze. SNP je odlučila da se pridruži evropskoj platformi. Razgovarali smo da li smo svi svjesni odgovornosti koju preuzimamo time i dobio sam potvrdu da jesmo i želim da poklonim povjerenje da ćemo dobiti rješenje na čelu parlamenta koje će ispuniti sve obaveze prema toj funkciji”, kazao je Đukanović. 

On je dodao da u fokusu DPS-a nijesu kadrovski rasporedi.

“Ne pričamo o participaciji u vladi. Ovaj novi rearanžman otvara mogućnosti u dijelu zakonodavne vlasti. Postoji naša spremnost da damo određena rješenja koja mogu zadovoljiti potrebne kriterijume profesionalizma”, istakao je. 

Čitaj još:   MITRALJEZOM MOGLI DA PROBIJU BLIND VOZILO: Visokoštićene ličnosti na NIŠANU Velje Nevolje?! (foto)

46 poslanika imaju pravo da traže sjednicu parlamenta, uvjeren je Đukanović. 

Prirpemamo se za izbore u Podgorici, kazao je Đukanović, odgovarajući na novinarska pitanja. 

“Što se ponude na odborničkoj listi tiče, imamo veoma dobar potencijal. Nema sumnje da ćemo izaći sa najboljim sastavom. Zvanične odluke će podrazumijevati proceduru organa u Podgorici”, naveo je Đukanović. 

Đukanović je istakao da ne bi komentarisao izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o sankcijama Rusiji.

“To je neotuđivo pravo svake nezavisne države. Ono što mislim je da je CG i na ovom pitanju pokazala dosljednost u svom odnosu prema evropakom sistemu vrijednosti. CG je daleko odmakla u prihvatanje evropskih vrijednosti. Nemamo dilemu da je EU superioran izbor”, istakao je Đukanović. 

Pogledajte kompletnu konferenciju za novinare: 

izvor Antena M.me

MILO Đukanović 18. i 19. maja u zvaničnoj posjeti KOSOVU…

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović boraviće u zvaničnoj posjeti Kosovu Read more

Milo ĐUKANOVIĆ RASPISAO LOKALNE IZBORE U PLJEVLJIMA ZA 3. juli…

Predsjednik Republike Crne Gore, Milo Đukanović donio je odluku o Read more