IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Zašto Putin toliko želi Donbas… (Industrijsko srce Ukrajine)? (foto, video)

Kada Putin govori o Donbasu, on misli na cio region koji se proteže od sjeverne granice koju Ukrajina djeli sa Rusijom do Zaporoške oblasti na jugu, tu spada i Marijupolj, luka na Azovskom moru koja teritorijalno pripada Donjeckoj oblasti, ali nije ušla u sastav DNR jer proruski separatisti nisu uspjeli da osvoje ni 2014. godine…

KIYEV: Vijesti, Crna Hronika, Vijesti, petak 22. 04. 2022… 00: 54… Zašto Putin toliko želi Donbas… (Industrijsko srce Ukrajine)? (foto, video)

Ruska ofanziva na istočni ukrajinski region Donbas nije samo ključna bitka u ratu koji je traje duže od 55 dana, već prema tvrdnjama Kremlja, krajnji cilj Rusije. I Vladimir Putin lično rekao je da je „potpuno oslobođenje Donbasa“ cilj ruske vojske, a ruski komandanti usmerili su sve svoje snage na ovaj je dio Ukrajine. Zašto je Donbas toliko bitan za Moskvu?

Kada su krajem februara ruski tenkovi ušli u Ukrajinu uz susedne Belorusije, odluku da pokrene rat Vladimir Putin pravdao je Donbasom. Kako je rekao, cilj specijalne vojne operacije (što je termin kojim u Rusiji nazivaju invaziju na Ukrajinu) je zaštita ruskog stanovništva i stanovnika koji govore ruski u Donbasu. Putin je tvrdio da je Ukrajina izvršila genocid u Donbasu od rata 2014. godine, a tu tvrdnju ponovio je još mnogo puta.

Prošle nedelje, uoči početka ofanzive na Donbas, prvi čovjek Rusije rekao da je njegov cilj da „pomogne ljudima koji žive u Donbasu i koji osjećaju svoju neraskidivu vezu sa Rusijom“.

Industrijsko srce Ukrajine

Donbas je industrijsko srce Ukrajine na istoku gdje se uglavnom govori ruski jezik i gdje živi najveći broj etničkih Rusa iz Ukrajine. Ovaj region, koji čine Luganska i Donjecka oblast, bogat je rudama, zbog čega su ga vijekovima naseljavali rudari iz različitih dijelova Evrope i Rusije.

Tokom sukoba 2014. god, proruski separatisti iz Luganska i Donjecka jednostrano su proglasili Donjecku Narodnu republiku (DNR) i Lugansku Narodnu Republiku (LNR). Rusija je ove dvije teritorije, koje Ukrajina smatra „privremeno okupiranim teritorijama“, priznala kao nezavisne tek nekoliko dana uoči početka invazije 24. februara.

Čitaj još:   BEOGRAD, SPREMAJU HAOS: Desetak demonstranata ušlo u Terazijski tunel sa KANTAMA, imaju plan da UNIŠTE CIO GRAD! (foto)

Kada je počeo rat koji i dalje besni u Ukrajini, dvije trećine teritorije Donbasa bilo je u ukrajinskim rukama, dok samo jednu trećinu čine LNR i DNR. Cilj druge faze ruske vojne operacije, kako je saopšteno sredinom marta, zapravo je oslobođenje cijelog Donbasa, što znači i dijelova koji su do sada a i bili pod kontrolom ukrajinske vojske.

Maiupolj Foto: Sergei Bobylev / TASS / Profimedia

Kada Putin govori o Donbasu, on misli na cio region koji se proteže od severne granice koju Ukrajina deli sa Rusijom do Zaporoške oblasti na jugu. U to spada i Marijupolj, luka na Azovskom moru koja teritorijalno pripada Donjeckoj oblasti, ali nije ušla u sastav DNR jer proruski separatisti nisu uspeli da je osvoje ni 2014. godine.

Ako bi ovog puta uspeli u tome, kopnom bi se spojili DNR i LNR sa Krimom, poluostrvom koje Rusija od 2014. godine smatra delom svoje teritorije. Sledeći korak mogao bi da bude i pripajanje samoproglašenih republika, kao što je to bio slučaj sa Krimom 2014. godine. Lider proruskih separatista u Lugansku, već je govorio o referendumu u “skoroj budućnosti”, a čini se da i u Rusiji mnogi na Donbas gledaju kao na Rusiju, a ne Ukrajinu.

Foto:Sergei Bobylev / TASS / Profimedia

“Donbas- srce Rusije”

Uprkos tome što je Ukrajina stekla nezavisnost 1991. godine, Donbas je zadržao posebno mesto u psihi ruskog rukovodstva. Čuveni sovjetski propagandni poster iz 1921. godine je nazvao Donbas “srcem Rusije”, prikazujući region kao srce koje kuca sa krvnim sudovima koji se protežu širom tadašnje Rusije. Pre toga, ovaj region je bio deo koncepta “Novorosije” ili Nove Rusije.

Upravo ta istorijska slika i danas je u glavi mnogih nacionalista u Rusiji, kažu stručnjaci. Posmatrači su često sugerisali da je Putinova ideja ponovno ujedinjenje Sovjetskog Saveza.

Ana Makanju, bivša direktorka za Rusiju u Savetu za nacionalnu bezbednost SAD, prošlog meseca je rekla da Putin veruje da je “poput ruskih careva” i da je “pozvan od Boga da vrati slavu ruskog carstva”.

Čitaj još:   TAJNA SKROVIŠTA VELJE NEVOLJE: MUČIO JE I SPALJIVAO LJUDE?! (foto)
Marijupolj, Ukrajina, rat
Foto: REUTERS/Alexander Ermochenko

Takav projekat ne bi bio moguće bez zauzmanja Donbasa, obzirom na njegov emocionalni status kao industrijske kičme nekadašnje Ruske imperije. Upravo bi i to mogao da bude jedan od konteksta zašto je Putin preusmerio invaziju na region gde je počeo njegov sukob sa Ukrajinom pre osam godina.

Utješna nagrada

Podaci američkih obaveštajnih službi sugerišu da je Putin fokusirao svoju ratnu strategiju na postizanje neke vrste pobede na istoku do 9. maja na “Dan pobede” kada se obeležava pobeda nad nacističkom Nemačkom u Drugom svetskom ratu.

“Postoji svaka mogućnost da će Putin sada krenuti da podeli Ukrajinu na pola, što će mu dati dovoljno da proglasi pobedu na domaćem terenu”, kaže Samir Puri, viši saradnik na Međunarodnom institutu za strateške studije, koji je radio kao posmatrač primirja u Donbasu, između 2014. i 2015. godine.

“Zauzimanje Donbasa bi bila utešna nagrada jer je Kijev sada van ruskog domašaja, ali to je dobra utešna nagrada”, rekao je Puri.

Nasrnuo nožem na policiju, policajac ga upucao!!!

Nesvakidašnji incident u Hrvatskoj... Kako je objavila zagrebačka policija, danas oko Read more

DRAMA NA CETINJU: Privedena poznata pjevačica iz Srbije, JEDVA JE SMIRILI …

Sandra Valterović, poznatija kao Seksi Sandra, privedena je danas nešto Read more

Eksplodirao parkirani AUDI, djevojku našli PORED VOZILA!!!

Nepoznata djevojka je povređena kada je u Zemunu, oko 2:30h Read more

DOLIJAO BAHATI VOZAČ BIJELOG LAMBORGINIJA: Pauk krenuo da mu digne auto…

Bahati vozač skupocenog automobila marke "lamborgini hurakan" parkirao je sinoć Read more