IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NOVI ZEMLJOTRES u BiH: Potres se osjetio i u Crnoj Gori… (foto, video)

Novi zemljotres pogodio je ponovo jutros Bosnu i Hercegovinu (BiH), a osjetio se i u Crnoj Gori. Potres je bio jačine pet stepeni po Rihterovoj skali…

STOLAC: BiH, Crna Hronika, Vijesti, nedelja 24. 04. 2022… 10: 54… NOVI ZEMLJOTRES u BiH: Potres se osjetio i u Crnoj Gori… (foto, video)

Iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju potres je registrovan jutros u 6 sati i 27 minuta, sa epicentrom na 16 km istočno od Stoca u BiH.

“Jačina ovog zemljotresa u hipocentru (žarištu) iznosila je 5.0 jedinice Rihterove skale, što odgovara epicentralnom intenzitetu od VI stepeni Merkalijeve skale (MCS). Žarište ovog zemljotresa locirano je na dubini od 17 km”, navode iz Zavoda.

Na osnovu numeričkog modela promjene intenziteta sa rastojanjem u ovom regionu, magnitude zemljotresa i dubine hipocentra, ovaj zemljotres je, navode, mogao izazvati samo manje materijalne štete u epicentralnom području.

Čitaj još:   SANDŽAK: Prebijena žena, u ambulanti Hitne pomoći u...

Sudeći po komentarima u regionu, zemljotres se osjetio i u Hrvatskoj.

Podsjećamo, zemljotres jačin 5,7 stepeni po Rihterovoj skali pogodio je preksinoć u 23:07h područje Stoca u BiH.

Nažalost, tragično je od pada stijene na kuću u kojoj je živjela stradala dvadesetosmogodišnja djevojka, dok je u susjednom Ljubinju na objektima i automobilima pričinjena materijalna šteta, ali i u Mostaru.

Nakon tog, uslijeda je i serija od 40-ak manjih potresa kao, kako pojašnjavaju stručnjaci, posljedica smirivanja tla.

izvor iBalkan.net

BIHAĆ: Hamdija Abdić Tigar oslobođen optužbi za ubistvo… (foto, video)

Hamdija Abdić Tigar, komandant 502. brigade Armije Republike Bosne i Read more