IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SLOVENIJA SE ODLUČILA ZA PROMJENE: Janez Janša doživio veliki poraz, Robert Golob odnio najviše glasova… (foto, video)

Građani Slovenije su u velikom broju izašli na parlamentarne izbore da bi glasali ko će u njihovo ime donositi odluke na političkoj sceni zemlje u naredne četiri godine. Slovenci su, očito, izabrali veliku promjenu...

LJUBLJANA: Slovenija, Zanimljivosti, Vijesti, ponedeljak 25. 04. 2022… 00: 34… SLOVENIJA SE ODLUČILA ZA PROMJENE: Janez Janša doživio veliki poraz, Robert Golob odnio najviše glasova… (foto, video)

Prema prvim preliminarnim rezultatima Instituta Medijana i POP TV, Pokret sloboda predvođen Robertom Golobom dobio je najviše glasova – 35,8 posto. Golobov pokret bi tako trebao dobiti 42 poslanička mjesta u parlamentu Slovenije.

Robert Golob je dugo bio na čelu državnog energetskog preduzeća GEN. Dolazi iz stranke Zelenih u kojoj je zauzeo ključnu poziciju za manje od godinu dana članstva ističući svoju borbu protiv klimatskih promjena i za nezavisnost državnog sistema od utjecaja iz vana. Golob bi, kako stoje stvari, trebao postati novi premijer Slovenije.

Na drugom mjestu je Janez Janša i njegova stranka SDS sa 22,5 posto glasova, što znači 26 mandata.

Slijedi NSi sa Matejem Toninom na čelu i 6,8 posto glasova, što im daje osam mjesta u parlamentu. Slijede socijaldemokrate, predvođene Tanjom Fajon , koja je osvojila 6,6 posto glasova, čime su osvojili sedam mjesta u parlamentu. Na petom mjestu je Ljevica sa 4,4 posto glasova i pet mandata.

Čitaj još:   PODGORICA: Ambasada SAD reagirala na sramotne izjave ministra Leposavića o genocidu u Srebrenici... (foto i video)

Na osnovu prvih rezultata u slovenački parlament će ući pet stranaka, a parlament broji 90 poslanika.

alt

Stranke ispod cenzusa

Lista Marjana Šarca je na šestom mjestu sa 3,8 posto glasova. Slijede Poveži Sloveniju sa 3,2 posto glasova, te Stranka Alenke Bratušek sa 2,9 posto glasova. Na devetom mjestu je Građanski pokret Resni.ca sa 2,6 posto glasova, a na desetom sa 1,8 posto glasova je Naša zemlja, koju predvodi Aleksandra Pivec.

Pravo glasa je imalo nešto manje od 1,7 miliona Slovenaca, a glasali su na oko 3.000 biračkih mjesta širom zemlje večeras do 19 sati.

Prve informacije govorile su da je izlaznost na današnjim izborima bila veća nego na prethodnim. Do 16 sati glasalo je 836.081 osoba odnosno 49,3 posto birača sa pravom glasa. Poređenja radi, na vanrednim parlamentarnim izborima 2018. do 16 sati glasalo je 34,32 posto birača.

U utorak, srijedu i četvrtak birači su također mogli iskoristiti mogućnost prijevremenog glasanja. Iskoristilo ga je 7,7 posto birača, što je najveća izlaznost na prijevremenom glasanju na svim izborima i referendumima do sada.

Čitaj još:   BERLIN IMA OZBILJAN PROBLEM: Da li Njemačka gubi vodeću ulogu u EU? (foto. video)

izvor agencije

SKANDAL: Fotka, zbog koje su „pravoslavci“ opleli po Jeleni Đoković… (foto, video)

Nekim ljudima treba ukinuti internet... BEOGRAD: Srbija, Zanimljivosti, vijesti, ponedeljak, Read more

Dnevni horoskop za 24. maj 2022. godine…

Pročitajte najdetaljniji dnevni horoskop koga vam svakodnevno pripremaju najpoznatiji astrolozi Read more

Hod po žici posljednjeg apostola… (foto)

U susret ovim tektonskim promjenama, na Balkanu se stvari komplikuju. Read more