IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ŽIVOT NA BOSFORU: Uvaženi reprezentativac iz Portugala i zvijezda Liverpula i Galatasaraya Abel Ksavijer, zahvaljujući islamu ponovo otkrio sebe… (foto, video)

Bivši fudbaler Galatasaraya i reprezentacije Portugala Abel Ksavijet izjavio je da je tokom boravka u Istanbulu u potpunosti promijenio viđenje islama i da je to imalo veliku ulogu u njegovoj odluci da postane musliman…

ISTANBUL: Svijet, Sport, Vijesti, ponedeljak 25. 04. 2022… 00: 34… ŽIVOT NA BOSFORU: Uvaženi reprezentativac iz Portugala i zvijezda Liverpula i Galatasaraya Abel Ksavijer, zahvaljujući islamu ponovo otkrio sebe… (foto, video)

Bivši fudbaler Galatasaraja, Liverpula i reprezentacije Portugala, Abel Ksavijer izjavio je da je tokom boravka u Istanbulu u potpunosti promijenio viđenje islama i da je to imalo veliku ulogu u njegovoj odluci da postane musliman.

U intervjuu za Anadoliju istakao je da je dolazak u Istanbul i Tursku 2002. godine bio njegov blagoslov.

– Na sjeveru Mozambika, gdje sam rođen, postoji velika muslimanska populacija, ali u mojoj porodici je bilo i kršćana katolika. I ja sam bio katolik. Znao sam i za islam, ali znati neke stvari nije dovoljno, ponekad morate to doživjeti. Moja sreća je da sam prešao u Galatasaraj. Igranje fudbala u Turskoj potpuno je promijenilo moj pogled na islam. Nakon prestanka igranja fudbala sam na press konferenciji objavio da sam postao musliman, rekao je Ksavijer.

Čitaj još:   VRIJEME Danas i sutra: Idu vremenske nepogode... (foto)

Kaže kako u potpunosti ne razumije molitve na arapskom jeziku, ali da se osjeća opušteno dok sluša ezan.

Navodeći da je živio u mnogo različitih zemalja i da je otvorio horizonte zahvaljujući fudbalu, Ksavijer je rekao da svoj prelazak na islam smatra ponovnim otkrićem samog sebe.

– Nakon fudbala, ostao sam jako dugo u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Imam veoma bliske prijatelje iz porodice tamošnjeg emira. Proveo sam mnogo vremena s njima, dijelio sam mnogo toga. Čovjeku je najvažnije da se osjeća udobno i slobodno dok živi svoju vjeru. To sam našao kod islama. Zapravo, ja sam i dalje ista osoba, ali zahvaljujući islamu, moj pogled na stvari je postao drugačiji i bolji, rekao je Abel.

Izrazivši da u Portugalu nije bilo reakcija na njegov prelazak na islam, Ksavijer je rekao da je to multikulturalna zemlja koja otvara vrata svima.

– Mnogo su me kritikovali kada sam farbao kosu kao fudbaler, a nije bilo kritika kada sam prešao na islam. I danas me ljudi poznaju po boji kose, ali ranije su me zbog toga kritikovali, kazao je Portugalac.

Čitaj još:   SKANDAL: Vulin zabranio uklanjanje murala Ratka Mladića u Beogradu... (foto, video)

izvor agencije

Kvartet u Novom Pazaru

 Rukometni klub Novi Pazar angažovao je golmana Janka Gemaljevića, srednjeg Read more