IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ČEŽNJA ZA MUBAREK NOĆI Lejletul- Kadr: Vrijeme u kojem se prima svaka iskrena dova… (foto, video)

Muslimani širom svijeta u srijedu sa akšamskim ezanom obilježavaju najznačajniju mubarek noć Lejletul- kadr...

ISTANBUL: Svijet, Zanimljivosti, Vijesti, utorak 26. 04. 2022… 00: 34… ČEŽNJA ZA MUBAREK NOĆI Lejletul- Kadr: Vrijeme u kojem se prima svaka iskrena dova… (foto, video)

Njen značaj je višestruk, ali je najistaknutiji da je upravo u ovoj noći počela objava Kur'ana, posljednje Allahove, dž. š., objave i upute čovječanstvu.

To je noć posebnog ibadeta i noć veličanja Allaha, dž. š., a kolika je njena stvarna vrijednost najbolje kazuje i sam Kur'an koji u jednoj čitavoj suri, suri El-Kadr, posvećenoj upravo ovoj noći, opisuje je kao noć vredniju od 1.000 mjeseci.

Kako je Kur'an počeo dolaziti u formi riječi na zemlju, među ljude, pitanje je koje je interesovalo i interesuje svakog muslimana i sve druge koji se bave historijom Kur'ana i islamske misli. Hazreti Aiša, r. a., je pričala:

“Prvo što je prethodilo objavi Božijeg poslanika bili su istiniti snovi. Sve što bi vidio u snu, dolazilo bi poput svjetla dana. Kasnije je Muhammed, a. s., zavolio samoću, te bi se osamljivao u pećini Hira. Tu je boravio u pobožnosti i provodio brojne noći u ibadetu ne silazeći među ljude…

Za to bi se, prethodno, snadbio hranom. Kasnije bi se povratio Hatidži i opet se snadbio kao i ranije i tako dok mu ne stiže Istina, a on u pećini Hira. Melek Džibril mu je došao i rekao: “Ikre … ” ! “Uči …”! (Buharija, tom I. str. 23). Ovo je trenutak kada je kroz vasionu odjeknula Allahova poruka, koja je nagovijestila vrijeme istine, vrijeme nauke i razuma, vrijeme Kelimei- Tevhida…

Kur'an je objavljen u ovoj noći

Kur'an noć Objave naziva Lejletul-kadr, što znači da je to noć časti, najveće vrijednosti i priznanja, a također je naziva i imenom Lejletun- mubareke, noć blagoslova, blagodati, najvećih darova i poklona.

Nema sumnje da je Kur'an objavljen u ovoj noći, i da je ta noć u mjesecu ramazanu. Međutim, Kur'an nije kazao koja je to noć, niti se to iz ajeta sure El-Kadr može naslutiti. “Mi smo ga počeli objavljivati u noći Kadr. A šta ti misliš šta je noć Kadr? Noć Kadr je bolja od hiljadu mjeseci. Meleki i Džibril, s dozvolom Gospodara svoga, spuštaju se u njoj zbog odluke svake. Sigurnost je u njoj sve dok zora ne svane”. (El-Kadr, 1- 5…).

Ni Muhammed, a. s., nije precizno označio kada je noć Lejletul-kadr, mada je želeći da udovolji znatiželji ashaba približno odredio vrijeme ove mubarek noći. Muhammed, a. s., kaže:

Čitaj još:   Policija sjutra obezbjeđuje prolaz poslanicima do zgrade Skupštine Prijestonice na Cetinju... (foto)

“Tragajte za Lejletul- kadrom u posljednjoj desetini ramazana”. Kad to nije bilo dovoljno ashabima, rekao je: “Tragajte za Lejletul- kadrom u neparnim noćima posljednje desetine ramazana”.

Još bliži odgovor Poslanik a.s. je dao riječima: “Ona je u posljednjoj dekadi, i to u devetoj noći što prolazi ili u sedmoj što ostaje”, a većina ashaba je na stanovištu da je noć Kadra 27. noć ramazana.

Tragaoci za vrijednošću i blagodatima Kadra su zapravo tragaoci za porukom Kur'ana, njegovim smislom i sadržajem jer Kur'an je živa riječ i zakon života vjernika. Vjernici ga ne drže samo u rukama, nego u srcima, dušama i mislima. Svi oni koji traže noć Lejletul- Kadr trebaju tu noć tražiti u duhu poruke Resulullaha, s. a. v. s., koji veli: “Ko provede Lejletul-Kadr u ibadetu i iskrenoj vjernosti, računajući na stjecanje njezinih blagodati, bit će mu oprošteni prošli grijesi”.

Među najodabranije ibadete spada učenje i slušanje učenja Kur'ana. O vrijednosti ovoga ibadeta govori nam Allah, dž. š., u ajetu sure El-Enfal gdje kaže:

“Pravi vjernici su samo oni čija se srca strahom ispune kada se Allah spomene, a kad im se riječi Njegove kazuju, vjerovanje im učvršćuju i samo se na Gospodara svoga oslanjaju”. (S. El-Enfal, 2). U našim krajevima poznata je tradicija učenja mukabele– zajedničkog učenja Kur'ana tokom mjeseca. Ovu tradiciju učenja i slušanja Kur'ana treba čuvati.

Kur'an je pisan na kori drveta, na koži i sličnim predmetima, ali je snagom svoje poruke postao neizbrisiv u svijesti ljudi i sastavni dio života muslimana Mekke, Medine, Arabije i cijele planete Zemlje. Ušao je u povijest kao snaga bez premca, postao je zakon i program života, kodeks ponašanja i morala.

Noć iskrene pobožnosti

Željni postizanja vrijednosti ove mubarek noći, muslimani posljednjih deset dana ramazana provode u posebnoj pobožnosti i ibadetu, i obilježavaju je i'tikafom, učenjem Kur'ana, zikrom, pomaganjem, razmišljanjem, dovom i drugim korisnim poslovima i ibadetima.

Noć Kadr je noć Allahove milosti sa kojom je došla objava i poslanstvo Muhammedu, a. s., a u Kur'anu se veli: “A tebe smo samo kao milost svjetovima poslali”. (S. El- Enbija, 107…).

Lejletul-Kadr je noć smirenosti cijelog ljudskog bića, a na ovaj stepen se može uzdići samo onaj koji je u dubini svog bića svjestan potrebe predanosti Allahu, dželle šanuhu.

Lejletul- Kadr je i noć u kojoj se prima svaka iskrena dova, želja i nada. Imajući na umu da je dova Allahu, dž. š., bila i ostala spona i most koji povezuje Stvoritelja i Njegovo stvorenje; nemojmo propustiti da u noći Lejletul-Kadr dokučimo Allahovu milost, blagodat i bereket.

Čitaj još:   MAJKA "BH ZMAJICA" Jonquel Jones: Dama sa Bahama ima četiri sestre i dva brata, uzor joj je Kevin Durant... (foto, video)

Dova je posebno potrebna današnjem čovjeku koji u brzom i dinamičnom životu često izgubi orijentaciju i islamsku ravnotežu između duhovnog i materijalnog. Čovjeka treba uputiti dovi, kao vidu svakodnevne veze s njegovim Stvoriteljem, od jutarnjeg buđenja do večernjeg lijeganja; da dovom čisti svoju dušu i istraje na Allahovom putu.

Istina, naš iman treba biti kristalno čist– bez ikakve sumnje, kako bi nam dova bila primljena. Zato vjernici u ovoj noći mole Allaha, dž. š., da im primi tewbu– pokajanje. Ali vjernici moraju znati da je ovo i noć kada i obične svakodnevne želje i nade mogu uputiti svome Gospodaru Allahu, dž. š., koji dove, želje i nade vjernika prima i ispunjava. Allah, dž. š., dozvoljava da želje i nade ožive u ovoj mubarek noći i da dobiju krila. U ovoj noći neka vjernici otvore svoja srca i duše i ne sumnjaju u Allahovu, dž. š., milost koja je bezgraničena.

Dova koja se uči

Hazreti Aiša, r. a., priča da je pitala Resulullaha šta je najbolje učiti u noći Lejletul-Kadra, a Resul je odgovorio: “Allahumme inneke ‘afuvvun, tuhibbul-‘afve, fa'fu annii”, što na bosanskom jeziku znači: “Bože, Ti si onaj koji prašta, voliš oprost, pa oprosti i meni”.

Lejletul- Kadr je noć Tevvekula- potpunog pouzdanja u Allaha, dž. š. Jedino se Allahu treba prikloniti cijelim svojim bićem…

izvor iBalkan.net / agencije AA

Hod po žici posljednjeg apostola… (foto)

U susret ovim tektonskim promjenama, na Balkanu se stvari komplikuju. Read more

PROGNOZA KOJOJ SE NISMO NADALI: Objavljena vremenska procjena za naredne dvije nedelje… (foto)

Federalni hidrometeorološki zavod objavio je izglede vremena za period od Read more

VIC DANA: UŽAS- Pitali Zokija Milanovića koji mu je najdraži ŠPORT, pa on sve pojasnio… (foto)

VOLIM London, kišu i još ponešto... ZAGREB: Svijet, Zanimljivosti, Sport, Read more