IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Volodimir ZELENSKI: Rusija dovela svijet „na ivicu katastrofe okupacijom černobiljske nuklearne centrale“… (foto, video)

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski optužio je Rusiju da je dovela svijet “na ivicu katastrofe okupacijom černobiljske nuklearne centrale” na početku ruske invazije na Ukrajinu

KIYEV: Svijet, Crna Hronika, vijesti, četvrtak 28. 04. 2022… 00: 34… Volodimir ZELENSKI: Rusija dovela svijet „na ivicu katastrofe okupacijom černobiljske nuklearne centrale“… (foto, video)

„Svet je ponovo bio na ivici katastrofe, jer su za rusku vojsku černobiljska zona i černobiljska elektrana bile kao normalna teritorija za vođenje vojnih operacija“, rekao je Zelenski na zajedničkoj konferenciji za novinare u Kijevu sa generalnim direktorom Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), Rafaelom Grosijem.

Zelenski je rekao da ruske snage „nisu ni pokušale da brinu o nuklearnoj bezbednosti“. Optužio je te snage da su na teritoriji centrale držale „kontingent oklopnih vozila koja su uništavala površinu zemlje i dizala izuzetnu količinu prašine, posebno radioaktivnih čestica“.

Grosi je rekao da postoje oštećenja kod centrale i da postoje zone koje su iskopane. Dodao je da će uskoro sastaviti detaljan izveštaj i da će se raditi na obnavljanju infrastrukture.

Čitaj još:   TUGA VELIKA: Preminuo VOJISLAV Vojo Kilibarda- Svi njegovi talenti bili su satkani od ljubavi, vedrine i istine... (foto, video)
I

Generalni direktor IAEA rekao je ranije u Černobilju da je nivo radioaktivnosti u nuklearnoj elektrani “normalan”.

Grosi, koji nije naveo konkretne brojeve ili parametre radioaktivnosti, rekao je novinarima da je radioaktivnost povećana u određenim trenucima, kada su ruske snage u tu zonu unosile tešku opremu i kada su napustile to područje. Dodao je da je IAEA svakodnevno pratila situaciju.

Ukrajinske vlasti su sredinom aprila saopštile da nisu u mogućnosti da obnove sredstva za praćenje radioaktivnosti na tom lokalitetu na severu Ukrajine. Ruske snage su 24. februara, prvog dana ofanzive na Ukrajinu, zauzele Černobilj gde je potom isključena struja i veze za komunikaciju. Ruski vojnici su se krajem marta povukli sa tog mjesta.

izvod agencije

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more