IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

CETINJE: Skupština izglasala 43. Vladu Crne Gore, DRITAN Abazović premijer… (foto, video)

Poslanici su na Cetinju izabrali 43. Vladu na čijem čelu je premijer Dritan Abazović. Vlada će biti sa 18 ministarstava, 20 ministara (dva bez portfelja) i četiri potpredsjednika, i rok joj je ograničen na godinu dana…

CETINJE: Crna Gora,Ekonomija, vijesti, petak, 29. 04. 2022… 00: 38… CETINJE: Skupština izglasala 43. Vladu Crne Gore, DRITAN Abazović premijer… (foto, video)

O predlogu za program rada i sastav Vlade izjašnjavalo se 48 poslanika, 45 je bilo za, tri protiv a uzdržanih nije bilo…

DRITAN Abazović: Ponosan sam na sve što sam radio kao potpredsjednik

Abazović je u završnoj riječi poručio da je bio potpredsjednik prethodne Vlade i da je ponosan na sve što je uradio u prethodnih godinu i po…

“Šaljemo poruku svima da ova zemlja može da se dogovori. Dosadašnji problem u ovoj zemlji je bio političko sljepilo. Očekujem da nakon ove Vlade dobijemo neku drugu izbornim procesom. Jeste ovo čudna, nesvakidašnja situacija, toga sam svjestan. Nadam se da ćemo nakon narednih izbora dobiti stabilnu Vladu a da će sve snage u parlamentu moći konstruktivno da sarađuju”, rekao je Abazović i pozvao sve “da se okupe oko evropske Crne Gore”.

Boris Mugoša: Ovo je vlada podmirenja, a ne pomirenja

Poslanik Socijaldemokrata (SD) Boris Mugoša rekao je da je zbunjen nakon diskusija jer oni koji su bili vlast u prethodnih godinu i po kažu da neće biti podjela.

” A u ovih godinu i po dana nikad više podjela i mržnje. Ne znam da li da im vjerujem”, naveo je Mugoša.

Prethodnu vladu je, podjseća on, smijenilo 44 poslanika.

” Od tog broja, 90 odsto su bili poslanici opozicija. A od tih 90 odsto sada 28,5 odsto ima ministara u vladi, manje od jedne trećine “, istakao je Mugoša.

Prema njegovim riječima, ovo je najglomaznija vlada.

” I onda mene neko kritikuje kad kažem da ovo nije vlada pomirenja, nego podmirenja, jer su se ovdje podmirili svi konstituenti. Dobro je što mi nismo ušli u vladu. Ko zna koliko bi ministarstava imali, vjerovatno bi oborili svjetski rekord. Ovako smo se zaustavili na 20”, naglasio je Mugoša.

Komentarišući ekspoze Abazovića, Mugoša je rekao da se radi o “lijepom štivu”.

” Samo dva puta se pominje riječ NATO. Odbrana se jednom pominje, a vanjski poslovi isto jednom”, konstatovao je Mugoša.

Draginja Vuksanović Stanković: Odlazeća Vlada bila izdajnička…

Poslanica SDP- a Draginja Vuksanović Stanković kazala je da smo u prethodne dvije godine imali kleronacionalističku vladu, koja je razorila institucije i radila protiv Crne Gore.

Čitaj još:   CETINJE- Nepokoreni grad bez predizborne EUFORIJE

“To je bila izdajnička vlada”, istakla je Vuksanović Stanković.

Kazala je da dojave o bombama nijesu slučajne, već su napravljene sa ciljem da se Crna Gora, kao NATO članica, pokaže nesposobnom.

Poslanica SDP-a kazala je da je od svih rješenja izbor manjinske vlada najmanje loše.

Površan, neozbiljan, neodgovoran rad. Tako je poslanica SDP-a komentarisala dosadašnji rad Driatana Abazovića. Ali vjeruje da to će u narednom periodi biti drugačije.

“Da bi se deblokirao rad instucija moramo glasati za ovu vladu”, istakla je Vuksanović Stanković.

Očekuje da se pod hitno procesuiraju bivši premijer Zdravko Krivokapić, ministarke Vesna Bratić, Olivera Injac, i svi po dubini koji su radili protiv države.

“Neka ne znaju da im ne znamo imena i prezimena. Svi treba krivično da odgovaraju”, kazala je poslanica SDP- a.

Ona je saopštila da je vlada pala na Belvederu.

“Dosta je bilo provociranja Crnogoraca, Cetinjana, građanske Crne Gore”, poručila je Vuksanović Stanković.

Ona očekuje da svi ministri u Vladi rade za Crnu Goru.

“Izdajnicima ne može biti mjesto u vladi. To moraju da shvate svi! Inače ova vlada ne može trajati duže od 24 časa”, mišljenja je Vuksanović Stanković.

ERVIN Ibrahimović: Na Cetinju danas pobijedila demokratija…

Poslanik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović kazao je da je danas na Cetinju pobijedila demokratija i parlamentarizam

“Danas smo poslali poruku da možemo da se dogovaramo i da pravimo uspješnu priču u Crnoj Gori”, naveo je Ibrahimović.

Nova Vlada, ističe on, mora vratiti vjeru građanima Crne Gore, a pozvao je građane i kolege da daju šansu novoj vladi.

DAMIR Šehović: Jesmo li se za ovo borili…

Poslanik SD- a Damir Šehović upitao je da li su tokom prethodnih godinu i po u parlamentu za ovo borili.

“Pitajte one koji su svojim životima na Belvederu branili Crnu Goru šta oni misle o Vladi u kojoj većini imaju oni koji su ih zatrpavali šok bombama i gumenim mecima i šta oni misle o vladi u kojoj većinu imaju oni predstavnici koji taj Belveder pokušavaju da kriminalizuju. A tamo na Belvederu je upravo pala Krivokapićeva Vlada”, naveo je Šehović.

On je dodao da sa pravom sumnjaju da je Abazović ima skrivenu agendu jer je dao kapitalna ministarstva partiji kojoj je bliža druga država a ne Crna Gora.

Kako kaže, najmanje šest ministara iz iznesenog ekspozea biće pod kontrolom Aleksandra Vučića. 

JEFTO Eraković: Crna Gora je na koljenima…

Poslanik DPS- a Jevto Eraković kazao je da je Crna Gora na koljenima– geostrateški i institucionalno.

Čitaj još:   VUČIĆ IZ BERLINA: Teška pozicija Srbije, plašim se svega što sledi... (foto, video)

“Po svim osnovama zemlja je u mnogo goroj situaciji nego prije izbora 2020. Nekompetentnost i nemar prema vitalnim interesima Crne Gore bili su toliki da bi se teško mogle naći riječi da bi se to opisalo. Ogromna većina iz nove vlasti vraćala je dugove crkve i vodila se interesima druge države”, naveo je Eraković.

“Svoje stranačke i sve druge interese DPS je ostavio po strani. Riječi i zaklinjanja neće biti dovoljen, ukrivanja i maskiranja neće biti moguće”, izjavio je on. 

Vjeruje da ni sa ovom Vladom Crnom Gorom neće “poteći med i mlijeko”, međutim, smatra da ne treba zatvarati oči pred realnošću, već postupati državno- odgovorno. 

Mandatar za sastav vlade Dritan Abazović predložio je danas kandidate za ministre i iznio je ekspoze.

Mandatar je podsjetio da 42.vlada i skupštinska većina nijesu uspjeli da nađu zajednički jezik, zbog čega je došlo do stagnacije.

“Crnoj Gori je potrebna politička i društvena stabilnost. Zadatak koji stoji pred ovom generacijom političara i političarki je da radimo na kompromisu oko opštih društvenih interesa, u korist, a ne na štetu građana”, kazao je Abazović.

On je kazao da su svi članovi vlade dužni da se bave budućnošću Crne Gore. Zato je zadovoljan što su u Vladi subjekti koji nijesu do sada sarađivali.

“Ovu šansu ne smijemo propustiti. Država mora odblokirati sve institucije i biti spremna na sve izazove koji predstoje”, poručio je Abazović.

On je saopštio da će sjednice Vlade biti otvorene za javnost.

izvor Srandard.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more