IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

TUGA NAD BOSNOM: Preselio na Ahiret Amir Pašić, mostarski arhitekta po čijim su nacrtima obnovljeni Stari most i Aladža džamija… (foto, video)

Prof. dr. Amir Pašić– Mimar Sinan našeg vremena, dao je nemjerljiv doprinos na polju obnove i očuvanja kulturne baštine islama i Bošnjaka u Bosni i Hercegovini…

MOSTAR: BiH, Crna Hronika, vijesti, petak, 29. 04. 2022… 10: 38…  Prof. dr. Amir Pašić– Mimar Sinan našeg vremena, dao je nemjerljiv doprinos na polju obnove i očuvanja kulturne baštine islama i Bošnjaka u Bosni i Hercegovini…

Neka je rahmet prof. dr. Amiru Pašiću, Mimaru Sinanu našeg doba!

Prof. Dr. Amir Pašić, arhitekta, univerzitetski profesor, dugogodišnji član Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine i član Nacionalne komisije za UNESCO Bosne i Hercegovine, ugledni član i rukovodilac Odsjeka za arhitekturu Istraživačkog Centra za islamsku historiju, umjetnost i kulturu (IRCICA) preselio je u rodnom Mostaru na ahiret u 69. godini života, saopštilo je Muftijstvo mostarsko.

Doktorsku disertaciju na temu stambene arhitekture islama u Jugoslaviji na primjeru Mostara odbranio je na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1989. godine.

Profesor Pašić dao je nemjerljiv doprinos na polju obnove i očuvanja kulturne baštine islama i Bošnjaka u Bosni i Hercegovini.

Ostavio je upečatljiv trag i obol na obnovi u agresiji porušenih sakralnih i drugih objekata u vlasništvu Islamske zajednice, ali bio i inicijator i glavni arhitekta u izradi novih važnih arhitektonskih projekata Islamske zajednice u Mostaru, poput revitalizacije kompleksa blagajske tekije, Islamskog centra s centralnom džamijom, Vakufskog dvora u Mostaru i brojnih drugih.

Čitaj još:   VIC DANA Riješili lisica, magarac i vuk da otvore firmu...

Bio je autor Nominacijskog dosijea za upis zone Starog mosta u Starom gradu u Mostaru na listu Svjetske baštine UNESCO- a 2005. godine, te koordinator na njegovoj obnovi nakon rušenja u agresiji 1992-1995.

Poznat je kao čovjek po čijim su nacrtima obnovljene najvrijednije građevine islamske arhitekture u Bosni i Hercegovini, porušene u agresiji. Posebno se ističu Stari most u Mostaru i Aladža džamija u Foči, za koju je govorio da zbog poruke koju šalje njena obnova, davanja sigurnosti povratnicima u Foču, zauzima posebno mjesto u njegovoj stvaralačkoj karijeri.

Njegova stručnost ogleda se u tome da je predavao na više od 30 univerziteta širom svijeta. Dobitnik je šest nagrada za arhitekturu, uključujući Aga Khan nagradu za arhitekturu za uspješnu restauraciju Starog grada u Mostaru.

Islamska zajednica u Mostaru ostaće zahvalna za izniman doprinos i prepoznatljivo djelo koje je iza sebe ostavio prof. Pašić, a koje govori o autohtonoj islamskoj graditeljskoj kulturi u Mostaru i Hercegovini, saopšteno je iz Muftijstva mostarskog…

Čitaj još:   TUGA NAD BOSNOM: Škola se oprostila od Suunie Kekić, učenice VIII- a, stradala je u saobraćajnoj nesreći... (foto)

izvor iBalkan.net

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more