IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

AZEM VLLASI: “Rusija stavila do znanja Srbiji da na nju ne računa kada je riječ o Kosovu”…

Pozivajući se na činjenicu da je Kosovo nezavisna država i da je to potvrdio Međunarodni sud pravde, ruski predsjednik Vladimir Putin je prevashodno htio da opravda svoje pretenzije prema Donjecku i Luganjsku, ali istovremeno da stavi do znanja Srbiji da Rusija ne podržava Srbiju kada je riječ o Kosovu, ocijenio je za Gradsku RTV kosovski advokat i političar Azem Vllasi.

“I sad su Srbi zbog te izjave Putina doživjeli totalno razočaranje, jer Srbija sama ne priznaje ni taj stav Međunarodnog suda pravde da nezavisnost Kosova nije u suprotnosti sa međunarodnim pravom, niti sa Rezolucijom 1244. Prema tome, neka vide sada u Srbiji ogoljeno da zapravo nisu imali nikakvu podršku niti imaju podršku Rusije”, kazao je Vllasi.

Putin je na ovaj način formalno priznao nezavisnost Kosova, ali ne i zvaničnim aktom, kaže Vllasi.

“Ali Putin je jasno rekao da je dobro i pažljivo pročitao onaj stav Međunarodnog suda pravde, koji ilegitimiše nezavisnost Kosova i to je to. E sad Putin za svoje interese poziva se na kosovsko iskustvo, na takav stav međunarodnog suda pravde ne bi li opravdao nezavisnost Donjecka i Luganjska za koje planira da raspiše i improvizira referendum kao u Krimu, pa da ih ugura u sastav Rusije”, ističe Vllasi.

Čitaj još:   ZIMA SE NE ŠALI: Vrijeme koje se očekuje kod nas u narednih 15 dana je zabrinjavajuće... (foto)

Putin je, ocjenjuje Vlasi, Srbiji stavio do znanja da formalno faktički priznaje Kosovo i da Srbija, kada je riječ o Kosovu, ne može da računa na Rusiju. Sada je Srbija došla u situaciju – ili ili – Ili će se okrenuti Evropi, ili Rusiji. Vučić je, zaključuje Vllasi, svojom dvostrukom politikom naljutio i Putina.

izvor: SB

AZEM VLASI: BEOGRAD OPET HUŠKA, BRANIT ĆEMO KOSOVO, BOSNU ĆE SAČUVATI BOSANCI

Savjetnik Hašima Tačija Azem Vlasi optužio je Beograd da manipuliše Read more