IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SERGEJ LAVROV OBJAVIO USLOV ZA POČETAK PREGOVORA: “Prvo ukidanje sankcija” (foto, video)

“Trenutno rusko i ukrajinsko izaslanstvo zapravo svakodnevno putem videokonferencije raspravljaju o nacrtu mogućeg sporazuma”, rekao je Lavrov u komentaru kineskoj službenoj novinskoj agenciji Xinhua objavljenom na internetskoj stranici ruskog ministarstva vanjskih poslova…

MOSKVA: Svijet, Crna Hronika, vijesti, subota, 30. 04. 2022… 13: 38…SERGEJ LAVROV OBJAVIO USLOV ZA POČETAK PREGOVORA: “Prvo ukidanje sankcija” (foto, video)

Sergej Lavrov (Foto: EPA)

Ukidanje sankcija nametnutih Rusiji dio je mirovnih pregovora između Moskve i Ukrajine, koji su teški, ali se nastavljaju svakodnevno, rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u izjavi objavljenoj danas.

Kijev je u petak upozorio da pregovorima o okončanju ruske invazije, koja sada traje već treći mjesec, prijeti kolaps.

“Trenutno rusko i ukrajinsko izaslanstvo zapravo svakodnevno putem videokonferencije raspravljaju o nacrtu mogućeg sporazuma”, rekao je Lavrov u komentaru kineskoj službenoj novinskoj agenciji Xinhua objavljenom na internetskoj stranici ruskog ministarstva vanjskih poslova.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij inzistirao je od početka invazije 24. veljače da zapadne sankcije Rusiji moraju biti jače i da ne mogu biti dio pregovora.

Čitaj još:   EKSKLUZIVNO: KENAN STIGAO U SARAJEVO, poznato vrijeme i mjesto očeve DŽENAZE (video)

Ukrajina i Rusija nisu vodile mirovne pregovore licem u lice od 29. ožujka, a atmosfera se pogoršala zbog ukrajinskih optužbi da su ruske snage počinile zločine dok su se povlačile iz područja u blizini Kijeva. Moskva je odbacila te tvrdnje.

Moskva svoje akcije u Ukrajini naziva “specijalnom operacijom” demilitarizacije i “denacifikacije” svoje susjede. Ukrajina i Zapad kažu da je Rusija pokrenula ničim izazvanu agresiju i rat.

“Na dnevnom redu razgovora su, između ostalog, i pitanja denacifikacije, priznavanja novih geopolitičkih realnosti, ukidanja sankcija, statusa ruskog jezika”, rekao je Lavrov, ne precizirajući. “Mi smo za nastavak pregovora iako su teški”, rekao je Lavrov.

Zapadni saveznici Ukrajine uveli su opsežne sankcije Moskvi. Zamrznuto je oko polovice ruskih državnih zlatnih i deviznih rezervi te je narušena ruska ekonomija, zbog čega je zemlja na rubu bankrota…

izvor (SB)

BIHAĆ: Hamdija Abdić Tigar oslobođen optužbi za ubistvo… (foto, video)

Hamdija Abdić Tigar, komandant 502. brigade Armije Republike Bosne i Read more

ŠOK U NOVOM PAZARU: Pojavila se navodno treća supruga MUFTIJE Zukorlića…

Srbijanski tabloidi objavili su tvrdnje da je potpredsjednik Skupštine Srbije, Read more