IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

VOJNI ANALITIČAR OTKRIVA: “Ruska vojska je u očaju, jednu stvar niko nije očekivao…” (foto, video)

Mario Galić, vojni analitičar, analizirao je rusku invaziju na Ukrajinu, koja je ušla u treći mjesec, posebno teško stanje je u opkoljenom lučkom gradu Mariupolju, a Galić je komentirao koja je ruska strategija u tom gradu.

ZAGREB: Hrvatska, Crna Hronika, vijesti, subota, 30. 04. 2022… 12: 38… VOJNI ANALITIČAR OTKRIVA: “Ruska vojska je u očaju, jednu stvar niko nije očekivao…” (foto, video)

Dodaje da bi u tom slučaju rat mogao trajati godinama, osobito jer je Zapad spreman ozbiljno naoružati Ukrajinu. Rusija se hvali modernom vojskom, no vojni analitičar ističe da to nije baš tako.

“Trenutna ruska strategija je očistiti Mariupolj od svih džepova obrane. Ove koji su se sklonili u čeličani, blokadom i nedozvoljavanjem da se civili evakuiraju žele ih natjerati da se predaju”, navodi Galić.

Vojni analitičar: Ruska vojska je očaj, jednu stvar nitko nije očekivao

Vojni analitičar navodi da su Rusi dobili što su htjeli u tom slučaju– suzbili su civile i vojnike u Mariupolju na malom prostoru i čekaju da se predaju. Rusi su fokus prebacili u potpunosti na istok Ukrajine, a Galić je objasnio do kakvih je promjena došlo u ruskoj strategiji.

“Više nema pokušaja prodora u dubinu, koji bi donio velike ruske gubitke, nego se ide u osvajanja sela po selo, mjesto po mjesto, štite se bokovi, čisti se teren, masovno se koristi artiljerija, minobacači…”, naveo je.

Čitaj još:   MILE DODIK, ARLAUČE I PRIJETI SARAJEVU: "Mislite da ću im to zaboraviti? Neću...

Koliko će trajati rat?

Ističe da ruski generali tako žele smanjiti gubitke. “Međutim, Rusi tako troše resurs koji nemaju, a to je vrijeme. Ovo je sve jako usporeno, a Zapad ipak uspijeva nametnuti sve oštrije i oštrije sankcije.”

Galić je komentirao i koliko bi rat u Ukrajini mogao trajati.

“Ako politički vrh u Kremlju ostane pri odluci da će osloboditi Donbas, onda će ovo trajati još mjesecima. Rusko napredovanje ide vrlo, vrlo polako. Ako Putin zaključi, na nagovor generala, da su gubici preveliki, onda bi zaista mogao 9. svibnja reći da su osvojili što su namjeravali pa krenuti s pregovorima.”

No ističe da ne ovisi sve o Rusiji. “Tko kaže da će Ukrajina prihvatiti bilo kakav ruski prijedlog za primirje? Velik je pritisak iz Washingtona na Kijev da ne potpiše nikakav mirovni sporazum, nego da se nastavi.”

Zastarjeli ruski tenkovi
Dodaje da bi u tom slučaju rat mogao trajati godinama, osobito jer je Zapad spreman ozbiljno naoružati Ukrajinu. Rusija se hvali modernom vojskom, no vojni analitičar ističe da to nije baš tako.

“Rusi? Ma to je očajno. Oni imaju novi tenk T- 14 Armata, a on nije spreman za borbu. On je tek u razvoju. Ovo ostalo što imaju je jako zastarjelo i to zapadni protuoklopni sustavi bez problema uništavaju. Ono što je jako iznenađujuće, a što je jako opasno za rusku vojsku, činjenica je da im zapovjedni sustav ne funkcionira. To nitko nije očekivao”, poručio je Galić.

Čitaj još:   CRNA GORA: GODINA DANA NIČEGA- Bitno je ustoličiti onoga, onamo đe ne treba... (foto)

izvor (SB)

ŠOK U NOVOM PAZARU: Pojavila se navodno treća supruga MUFTIJE Zukorlića- BELKISA Crnovršanin…

Srbijanski tabloidi objavili su tvrdnje da je potpredsjednik Skupštine Srbije, Read more

BIHAĆ: Hamdija Abdić Tigar oslobođen optužbi za ubistvo… (foto, video)

Hamdija Abdić Tigar, komandant 502. brigade Armije Republike Bosne i Read more

ŠOK U NOVOM PAZARU: Pojavila se navodno treća supruga MUFTIJE Zukorlića…

Srbijanski tabloidi objavili su tvrdnje da je potpredsjednik Skupštine Srbije, Read more