IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ODBRANA SUVERENITETA: Bakir Izetbegović, da je Ukrajina šapatom pala gledali bi napade na BiH, Zelenski bije bitku i za nas… (foto, video)

Lider Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine komentarisao je rat u Ukrajini i kako se kriza na istoku Evrope reflektira na Zapadni Balkan…

SARAJEVO: BiH, Crna Hronika, vijesti, nedelja, 01. 05. 2022… 12: 38… ODBRANA SUVERENITETA: Bakir Izetbegović, da je Ukrajina šapatom pala gledali bi napade na BiH, Zelenski bije bitku i za nas… (foto, video)

Govoreći o odnosu međunarodne zajednice prema Bošnjacima, Izetbegović je za MTV Igman kazao da su Bošnjaci glavni saradnici Evrope kada je riječ o građanskim pravima i demokratskoj državi.

“To (saradnja) će jačati s ratom u Ukrajini jer se tu Evropa sebi zabrinula i ona sebe brani. Razlog zašto pomaže Zelenskog je taj što Zelenski vodi rat za njih”, rekao je on.

Kaže kako je za budućnost i na Balkanu vrlo bitno to što je Evropa snažno stala u odbranu Ukrajine.

“Ne daj Bože da je Ukrajina šapatom pala, onda bi već gledali majice na stadionu s velikim slovom Z. Bilo bi tu drskosti, bilo bi otvorenih napada na suverenitet BiH tako da Zelenski faktički bije neku bitku i za nas”, poruka je Izetbegovića.

Čitaj još:   TAČI ŽESTOKO: "Radije bih vodio dijalog sa đavolom nego sa Vučićem"

Za ruskog predsjednika Vladimira Putina rekao je kako nije imao dobre obavještajne podatke prije nego je započeo rat, te da je ušao u živo blato.

“Rusija je ušla u jedno živo blato zločina iz kojih ne može izaći. Ne možete napasti slabijeg od sebe i onda odustati jer ćete potpuno izgubiti autoritet. Zato se produbljuje ta spirala nasilja”, rekao je on.

Komentarisao je i situaciju u Mariupolju gdje posljednje uporište Azovstal drže sada branitelji grada, vojnici pukovnije Azov, a nekada vrlo kontroverzna skupina.

“Da su poubijali ljude u Azovstalu, napravili bi od njih heroje zauvijek. Svijet bi slavio te ljude”, rekao je.

Prognozirao je i da će Rusija ubuduće ulaziti u sve veće i veće sankcije i izolaciju.

izvor agencije

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more