IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PROTESTNA ŠETNJA: Stotine rudara stiglo u Sarajevo, traže… (foto, video)

Žele ukazati prvnestveno da činjenicu da su rudari ostali bez osnovnog dokumenta koji im garantira radnička prava, s obzirom na to da je istekao kolektivni ugovor za oblast rudarstva, a dogovora o novom još nema…

SARAJEVO: BiH. Crna Hronika, vijesti, nedelja, 01. 05. 2022… 10: 38… PROTESTNA ŠETNJA: Stotine rudara stiglo u Sarajevo, traže… (foto, video)

Stotine rudara stiglo je u Sarajevo na prvomajsku protestnu šetnju pod sloganom “Dostojanstveni kolektivni ugovor za rudarstvo u FBiH”.

Ono što oni žele ukazati prvnestveno da činjenicu da su rudari ostali bez osnovnog dokumenta koji im garantira radnička prava, s obzirom na to da je istekao kolektivni ugovor za oblast rudarstva, a dogovora o novom još nema.

Stoga su se rudari, kao i prošle godine, odlučili okupiti simbolično za 1. maj, Praznik rada, kako bi iskazali nezadovoljstvo. Stigli su iz svih sedam rudnika koji su dio Koncerna Elektroprivrede BiH, te iz rudnika Banovića koji nisu sastavni dio Koncerna. Najavljeno je da će ih biti oko 500.

Sinan Husić, predsjednik Sindikata radnika rudnika FBiH, istakao je da su po prvi put nakon više od deset godina na jednom protestu prisutni radnici iz svih osam rudnika uglja u FBiH.

– Prošle smo godine rekli da ćemo prvomajsko okupljanje radnika iz rudnika uglja učiniti tradicionalnim. Pravno gledano od danas nemamo kolektivni ugovor koji je u primjeni, Ali nismo nervozni, uzbuđeni radi toga. Hoćemo da vjerujemo da postoji kapacitet da se najkasnije do 20. maja utvrdi sadržaj kolektivnog ugovora koji će biti u primjeni od 1. maja, mada mi imamo pripremljene odluke koje ćemo ozvaničiti do 6. maja u slučaju da ne dođe do usaglašavanja. Te odluke ćemo predstaviti radnicima i vjerujemo da ćemo imati ogromnu podršku da tijela sindikata vrše realizaciju tih odluka. Spremni smo na pregovore, ali i svaki vid sindikalne borbe kako bi došli do dostojanstvenog kolektivnog ugovora- naglasio je Husić.

Čitaj još:   KOSOVO: Voz, pregazio djevojku od 17 godina...

Mehmed Hasanović iz Sindikata Rudnika uglja Banovići rekao je da su došli da zajedno ukažu na nepoštivanje radničkih prava i omalovažavanje rudara.

– Želimo da zajedno isposlujemo kvalitetan ugovor, ako ništa da nam se narod ne seli. Ovako sve ide ka gašenju rudnika, uništenju energetskog sistema koji smo imali. Svi rudnici imaju iste probleme. Mala cijena uglja proizvela male plaće. Plaća radnika u direktnoj proizvodnji nije dostatna za osnovne potrebe. Tražimo prava da radnik samo može da kupi osnovno. Ima prostora u cijenama da se rudarima da da mogu da hrane svoju djecu, da ne sele odavde- dodao je Hasanović.

Krenuli su od platoa ispred Željezničke stanice u Sarajevu ka zgradi Vlade Federacije BiH, a potom će produžiti do zgrade Elektroprivrede BiH, odakle će poslati poruke.

Čitaj još:   DRAMATIČNO U ZENICI: Gradonačelnik, u velikom problemu...

izvor Faktor.ba

SKANDAL: Fotka, zbog koje su „pravoslavci“ opleli po Jeleni Đoković… (foto, video)

Nekim ljudima treba ukinuti internet... BEOGRAD: Srbija, Zanimljivosti, vijesti, ponedeljak, Read more

STRAVA PRIZOR IZ BEOGRADA: Dvoje mrtvih, kabina kamiona visi nad Dunavom… (foto)

Stravičan sudar dogodio se na Pančevačkom mostu ka Beogradu, jedan Read more

ŠOK U NOVOM PAZARU: Pojavila se navodno treća supruga MUFTIJE Zukorlića- BELKISA Crnovršanin…

Srbijanski tabloidi objavili su tvrdnje da je potpredsjednik Skupštine Srbije, Read more