IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NOVI RAT U EVROPI- HAOS KREĆE 9. MAJA: To je upozorenje za ono šta bi se moglo desiti na Balkanu? (foto, video)

Zapadni analitičari vjeruju da bi cilj Kremlja mogao biti stvaranje kopnenog mosta od Rusije duž ukrajinske obale do Pridnjestrovlja, odsjecajući Ukrajinu od Crnog mora…

MOSKVA: Svijet, Crna Hronika, vijesti, utorak, 03. 05. 2022… 00: 38… NOVI RAT U EVROPI- HAOS KREĆE 9. MAJA: To je upozorenje za ono šta bi se moglo desiti na Balkanu? (foto, video)

Ukrajinski vojni izvori navode kako je Ruska Federacija donijela odluku o napadu na Moldaviju pod opravdanjem zaštite ruskog stanovništva u separatističkoj regiji Pridnjestrovlje, piše Slobodna Dalmacija.

Tvrde kako brojne informacije iz obavještajnih izvora upućuju na to da bi Rusija vrlo brzo mogla započeti aktivnosti oko ponovnog ujedinjenja dijelova južne Ukrajine pod kontrolom Rusije i pridnjestrovske regije u Moldaviji.

U zračnoj luci u Tiraspolu, glavnome gradu nepriznate moldavske paradržave Pridnjestrovlja, primjećuju se pojačane aktivnosti. Ukrajinci očekuju da bi Rusi dio svojih trupa mogli prebaciti zrakoplovima i helikopterima koji bi poletjeli s Krima, a paralelno s time, u glavnom gradu Moldavije Kišnjevu, organizirali bi jogurt proteste i nerede.

Napetosti već rastu u Pridnjestrovlju nakon niza tajanstvenih eksplozija za koje su krivi “teroristi”.

Zapadni analitičari vjeruju da bi cilj Kremlja mogao biti stvaranje kopnenog mosta od Rusije duž ukrajinske obale do Pridnjestrovlja, odsjecajući Ukrajinu od Crnog mora.

Moldavija je jedna od najsiromašnijih evropskih zemalja, bori se s velikim priljevom izbjeglica i ekonomskim posljedicama rata koji su zaustavili dobar dio njezina izvoza. Nije članica NATO saveza, a graniči s Rumunijom koja jest.

Britanski The Times, koji je potanko analizirao mogućnosti ruskog napada na Moldaviju napominje pak kako većina obavještajnih informacija ipak sugerira da Rusija u ovom trenutku nije sposobna za taj napad.

Čitaj još:   Dnevni horoskop za 4. septembar 2018. godine

Smatraju kako nisu u stanju osigurati adekvatnu rutu za svoje avione, a da ne riskiraju da ih sruši protuzračna odbrana u blizini Odese. Vjeruje se da se oko 1.500 ruskih vojnika već nalazi u Pridnjestrovlju, a sve nove trupe koje bi doletjele u zračnu luku morale bi preći ukrajinski zračni prostor, što je veliki rizik.

“Kako bi prebacila streljivo i trupe, Rusija bi morala izgraditi kopneni koridor od Hersona kroz dio Mikolajeva i Odese. Tamo bi se suočili s žestokim otporom ukrajinskih snaga– analizira „The Times“ te spekulira kako bi Rusija mogla pokušati napasti Moldaviju oko 9. maja.

Tog bi datum ruski predsjednik Vladimir Putin mogao objaviti priznanje nezavisnosti Pridnjestrovlja, što bi dovelo do scenarija nalik onome u Donbasu i predstavljalo bi izravnu prijetnju teritorijalnom integritetu Moldavije.

Prema britanskim vojnim analitičarima vojna operacija ruskih snaga mogla bi poslužiti Rusiji za tri cilja.

Izvještaj Jacka Watlinga i Nicka Reynoldsa s Royal United Services Instituta sugerira da Federalna sigurnosna služba (FSB), glavna ruska špijunska agencija, raspravlja o pokušaju destabilizacije Moldavije kako bi vezala ukrajinske snage na južnoj granici. Drugi cilj je suprotstavljanje rastućem proevropskom raspoloženju u zemlji i treći– Zapadu pokazati da podrškom Ukrajini riskiraju šire posljedice, uključujući i one na Balkanu.

The Times podsjeća kako je moldavska vlada zabranila 7. aprila isticanje ruskih vojnih simbola, što je u Moskvi protumačeno kao jasan znak suprotstavljanja ruskom utjecaju u zemlji. U spomenutom izvještaju se navodi da ukrajinska obavještajna služba ima saznanja da je general-bojnik Dmitrij Miljutin, iz Pete službe FSB-a, razgovarao o organizaciji protesta u Moldaviji.

Čitaj još:   Montenegro Airlines imao svoj posljednji let, od danas prizemljen… (foto i video)

Na demonstracijama bi se namjerno masovno koristili zabranjeni simboli, čime bi izazvali vlast da kazni veliki broj protestanata i time otvorili širom vrata ruskim optužbama da suzbijaju političko izražavanje i slobodu govora.

– Ako Rusija prizna nezavisnost Pridnjestrovlja, to bi izravno ugrozilo teritorijalni integritet Moldavije. Bio bi to scenarij Donbasa. To znači da bi pružili vojnu pomoć i priznali je kao dio Rusije, rekao je za britanski list ukrajinski izvor,  piše Slobodna Dalmacija.

izvor (SB)

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more