IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PROVJERA: Šta je bolje za brak, diktatura ili demokratija? (foto, video)

Skoro pa da se zna da kada se u braku donose krupne odluke, važno je kako se partneri usaglašavaju oko njih, svakako da u idealnom svijetu oboje treba podjednako da učestvuju, da li je zaista tako u realnosti…

ISTANBUL: Svijet, Zanimljivosti, vijesti, srijeda, 04. 05. 2022… 14: 48… PROVJERA: Šta je bolje za brak, diktatura ili demokratija? (foto, video)

Krenimo od romantičnih priča o paru koji se u svemu slaže čista je utopija i sreće se jedino u periodu velike zaljubljenosti, na početku veze, kada se razlike ne primećuju.

Ali, kada ta faza prođe, počinjemo da sagledavamo različitosti i da se suočavamo sa realnošću. To je period preispitivanja u kom se trudimo da prihvatimo razlike.

Razlike u mišljenjima, u braku, kod kuće, na poslu potpuno su redom i prirodne i zdrave, tvrde stručnjaci i naglašavaju da su sve razmirice posledica neusaglašenih odluka. Najbolje je, shodno situaciji, proceniti ko treba da odluči i odluku prepustiti tom partneru ili je zajedno donijeti.

Bolje je kada jedan odlučuje

“Tražiti da partner odobrava sve naše postupke i odluke beskorisno je i kontraproduktivno. Kada uđete u brak, izbijte iz glave ideju o vladavini demokratije”, napisala je Keti Meklaflin, novinarka “Vol strit žurnala” nakon opsežnog istraživanja navika i sklonosti svojih prijatelja i ocjenjivanja kvaliteta njihovih brakova.

Čitaj još:   IZBORI U TRI CRNOGORSKE OPŠINE: Izlaznost do 15 sati, OIK Cetinje 43,9, Mojkovac 67,6, Petnjica 36,7 odsto... (foto, video)

Meklaflinova je zaključila da o tekućim pitanjima povremeno treba da odlučuju on ili ona, a da pritom ne insistiraju na odobravanju druge strane.

“U suprotnom, stalno dolazi do čarkanja”, kaže novinarka i dodaje da to ne podrazumjeva smrt bračne demokratije.

Njeno mišljenje dijeli i Stefano Gastaldi, psiholog i psihoterapeut na Institutu “Minotaur” iz Milana.

“Romantična vizija para koji se u svemu slaže plod je prilagođavanja tuđim željama i pretvaranja. Tako da i Demokratija ne mora uvek da bude simbol jednakosti, već i nestabilnosti”, saopštio je Gastaldi i poručio mladima da se ugledaju na parove sa zavidnim bračnim stažom.

Samo dogovor kuću gradi…

Bračni savjetnici širom svijeta smatraju da se većina parova svađa zbog podjele poslova, seksa i novca, tri teme oko kojih je najteže, a samim tim i najvažnije, postići saglasnost. Ako se ljudi vole, imaju zajedničke ciljeve i žele zajedničku budućnost, oni moraju da daju sve od sebe kako bi se usaglasili oko ove tri teme, ili bilo koje druge koja uzrokuje rasprave…

Razlike ne treba negirati, već naučiti kako se živi s njima, poručuju stručnjaci. Važno je da se nijedan partner ne osjeća ugroženo, da ne živi u ubjeđenju da njegova riječ ništa ne znači i da se on ništa ne pita, posebno kada je riječ o važnim stvarima i krupnim odlukama…

Čitaj još:   Dnevni horoskop za 6. maj 2020. godine

izvor iBalkan.net / Direktno.rs

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more