IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NOVI PAKET SANKCIJA MOSKVI: EU odlučila, ide embargo na uvoz ruske nafte, Sberbanka isključena iz SWIFT- a… (foto, video)

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen objavila je novi, šesti paket sankcija koji će uključivati i postepno uvođenje embarga na rusku naftu.

BEISEL: Svijet, Ekonomija, vijesti, srijeda, 04. 05. 2022… 10: 48… NOVI PAKET SANKCIJA MOSKVI: EU odlučila, ide embargo na uvoz ruske nafte, Sberbanka isključena iz SWIFT- a… (foto, video)

Novi šesti paket sankcija Evropske unije za Rusiju će uključivati sankcije za visokorangirane oficire i vojnike koji su počinili ratne zločine u Buči.

Sberbanka, najveća ruska banka će biti isključena iz Swift sistema, a osim Sberbanke iz Swifta će biti isključene još dvije velike ruske banke. Uvedena je blokada i za tri ruske državne medijske kuće da emitiraju svoje programe u EU.

Što se tiče embarga na uvoz ruske nafte on će se prema šestom paketu sankcija uvoditi u fazama. Državama Evropske unije će se dati šest mjeseci da se riješe ovisnosti o ruskoj nafti. Kako BBC javlja Mađarska i Slovačka će biti izuzete iz plana zbog prevelike ovisnosti.

Čitaj još:   DRAGAN Bursać: Kako je SELMA Bajrami postala krivac za srpske poraze na... (foto, video)

Ovaj paket će i zadržavati velika ulaganja kako u ukrajinsku pobjedu u ratu tako i u oporavak ukrajinske privrede.

IZVOR agencije AA