IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Aleksandar VUČIĆ iz Berlina: Srbija neće biti generator nikakvih problema u BiH, čuvamo mir i stabilnost… (foto, video)

Aleksandar Vučić izjavio je u Berlinu, nakon razgovora s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom, po pitanju BiH poručio da Srbija neće biti generator nikakvih problema, već će čuvati mir i stabilnost na zapadnom Balkanu…

BERLIN: Svijet, Zanimljivosti, vijesti, četvrtak, 05. 05. 2022… 00: 08… Aleksandar VUČIĆ iz Berlina: Srbija neće biti generator nikakvih problema u BiH, čuvamo mir i stabilnost… (foto, video)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Berlinu, i to nakon razgovora s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom, da će Beograd dati sve da se nađe kompromisno rješenje po pitanju Kosova, dok je po pitanju BiH poručio da Srbija neće biti generator nikakvih problema, već će čuvati mir i stabilnost na zapadnom Balkanu.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, Vučić vjeruje da će imati snage doći do napretka koji, kako kaže, za njih nije lak, a razloge je prenio kancelaru, prenosi Tanjug.

– Dat ćemo sve od sebe da pokušamo pronaći kompromisno rješenje, ali to rješenje ne mogu biti samo naše želje, što i ta riječ jasno ukazuje, i nama i onima drugima u dijalogu- kazao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za medije.

Dodao je kako je tema bila i odnos Srbije prema ratu u Ukrajini, ističući da je ukazao kancelaru na opredjeljivanje Srbije o prirodi tog sukoba, i dva puta u važnim glasanjima u UN- u i u OSCE- u.

Čitaj još:   ISTANBUL: Ekrem Imamoğlu preuzeo certifikat od Izborne komisije...

– Ključno pitanje bili su i regionalni odnosi, imali smo otvoren i sadržajan razgovor i na tome sam zadovoljan- kazao je Vučić.

Predsjednik Srbije istaknuo je kako ne misli da je samo jedna strana krivac za probleme u BiH, o čemu je, navodi, detaljno govorio Scholzu, ali je i obećao da Srbija neće biti uzročnik bilo kakvih problema.

– Mi svoju riječ držimo i zapadni Balkan će imati mir i stabilnost- naglasio je Aleksandar Vučić.

Kazao je i to da su za Srbiju važne riječi njemačkog kancelara koji je danas u razgovoru u više navrata ponovio da je uvjeren u evropsku budućnost regije zapadnog Balkana.

– Radujem se skoroj posjeti Scholza Beogradu- istaknuo je Vučić.

Njemački kancelar je istakao da je razgovor s Vučićem bio plodotvoran te da je na putu za članstvo u Evropskoj uniji najvažnije da Srbija ostane dosljedna na putu sprovođenja reformi.

– Njemačka vlada izričito potvrđuje evropsku perspektivu zemalja Zapadnog Balkana. U interesu regiona i Evropske unije je da one budu punopravne članice- poručio je Scholz…

Čitaj još:   Abdulah Sidran izašao iz sarajevske bolnice- “Idemo kući” (foto)

izvor agencije AA

Hod po žici posljednjeg apostola… (foto)

U susret ovim tektonskim promjenama, na Balkanu se stvari komplikuju. Read more

PROGNOZA KOJOJ SE NISMO NADALI: Objavljena vremenska procjena za naredne dvije nedelje… (foto)

Federalni hidrometeorološki zavod objavio je izglede vremena za period od Read more

VIC DANA: UŽAS- Pitali Zokija Milanovića koji mu je najdraži ŠPORT, pa on sve pojasnio… (foto)

VOLIM London, kišu i još ponešto... ZAGREB: Svijet, Zanimljivosti, Sport, Read more